Иманяри направиха погром в Рациария

https://www.24chasa.bg/Article/1511035 www.24chasa.bg
Студенти от три континента участваха в разчистване на главната улица на антична Рациария, която в събота се оказа разбита от иманяри. Автор: Ваня Ставрева

Иманяри са разбили част от главната улица на античния град Рациария край видинското с. Арчар и са направили изкопи под масивните каменни плочи. Погромът е извършен по-малко от 24 часа, след като археологическият екип, който разчистваше улицата през последните десет дни, обяви, че спира работа. Ден след оттеглянето му обектът е бил преобърнат от иманяри, които са унищожили извършеното до момента от учените.

Причината за спиране на работата на екипа е, че Националният археологически институт с музей бави издаването на разрешение на проф.Румен Иванов да започне същински разкопки в Рациария, каза археологът Красимира Лука. Екипът им работи с 20 студенти по археология от САЩ, Великобритания, Тайван, Норвегия и Дания.

Сигнал за вандалския акт е подаден в полицията и в събота вечерта е извършен оглед на място. Извършителите още не са известни.