Още търсят чудодеен мед в църквата на Ново село

https://www.24chasa.bg/Article/1512142 www.24chasa.bg
Храмът "Св. Георги Победоносец", в който потече чудодейния мед. СНИМКА: Наташа Манева

Ето тук течеше медът! Тогава бях забравила за мигрената си, благодарение на него, казва Йорданка Иванова от пловдивското Ново село, която влиза в черквата "Св. Георги Победоносец" да запали свещ.

От ноември 2007 г. десетки хора - от близки села, Пловдив, Стамболийски, Пещера, Пазарджик, продължават да прииждат, за да търсят еликсира. Едни идвали чак от Северна България, защото чули, че медът лекувал псориазис, страхови неврози, болки в ставите и гърба.

За вярващите появата на меда си беше чудо божие, но с очите си видях питите с мед, когато изкъртиха дюшемето на балкончето в храма, казва Гълъбина Ангелова, която присъствала на акцията като член на черковното настоятелство. Бяха с големина 50 на 60 см между гредореда, спомня си тя. Махнали ги, пчелите избягали, а за чудото сега напомнят само следите от меда по стената.

Кметът Атанасов държи в кабинета си снимка на параклиса
Кметът Атанасов държи в кабинета си снимка на параклиса "Св. Лидия", построен от него след като оздравял. СНИМКА: Наташа Манева

Пчелите са едни от най- работливите божи творения и търсят благодатно място да направят пчелин - затова са дошли в нашата църква, коментира свещеникът отец Руси Иванов. И пита защо не отидат в парламента. Защото там само оси могат да виреят, смее се той.

Почти като притчите в Библията медът бил открит от невинно момченце, което дошло в храма с баба си. Двамата пътували от Пещера, спрели в Ново село и жената решила да запали една свещ. Влязла в "Св. Георги Победоносец" и като минала под балкона, се подхлъзнала. В този момент малчуганът се размрънкал и тя видяла, че хлапето е залепнало за пода. Шумът привлякъл вниманието на служителката в църквата Златка Кафова, която бършела иконата на свети Георги. Тя разказва, че в същия момент нещо й капнало, някаква сила я обърнала към масата, където видяла фигура от мед. Става божие чудо!, възкликнала жената, когато видяла образите на Света Богородица и Исус Христос.

Бързо се разчу за меда и тук стана истинска лудница, спомня си отец Руси. Колкото и да говорел на хората, че на балкона най-вероятно има пчелин, никой не го чувал. Заредили се десетки болни и здрави миряни, нареждали паничките и събирали мед. Едни го ядели, други се мажели, трети спели на него. За кратко опашката набъбнала, а хората чакали с дни. Отец Руси повтарял, че мед има, но чудо няма, ала никой не чувал. Тогава реших да взема от меда, да сипя в светената вода и да го раздавам, за да има за повече хора, разказва свещеникът.

Новината за "чудото", обаче бързо стигнала до Светия синод, откъдето заклеймили меда, защото е най-обикновено природно явление. За да сложи край на мистерията, отец Руси събрал членовете на настоятелството и взели решение да се качат на балкона и да разкъртят дюшемето на покрива. Истината излезе наяве, казва Стойка Гицова, която също е в черковния съвет.

"Никога отецът не е казвал, че медът е от Господ, но той яде боя, владиката Николай го шамароса. Винаги е твърдял, че това е манипулация, а на нашата черква изобщо не са нужни подобни легенди, за да привлича хората", изтъква и кметът на Ново село Тодор Атанасов.

Сега стълбите към балкона са махнати за ремонта, който започнал преди дни. Ние постоянно оправяме нещо в черквата, обясни отецът.

Тя е изградена с разрешението на бея, управлявал в Пазарджик. Той бил изключително благоразположен към българската православна черква, защото благодарение на нея нямата му дъщеря проговорила. Позволил да вдигнат храма в Ново село, но определил срок от 40 дни. Така щял да се оправдава, че не е новопостроен, а винаги е бил тук, разказа свещеникът. Местните обаче я градили цели 12 години - мъжете носели на ръце камъни от реката, а жените ги мъкнели в престилките си.

По време на Априлското въстание в "Св. Георги Победоносец" се укривал за една нощ Васил Петлешков. Минавайки през селото, видял, че наоколо гъмжи от заптиета, и помолил свещеника да го скрие в мазето. Също там, но през 1943 г. местният духовник спасил от вагоните на смъртта петима евреи.

В последните години на тоталитаризма черквата доста западнала. Като се минаваше по тротоара тя трудно се виждаше от храстите и дърветата, а хората пресичаха на бегом двора, спомня си леля Гълъбина. Живнала, откакто свещеник станал отец Руси през 1997 г. Той е млад, зае се веднага да оправя, хвали го Стойка Гицова.

От няколко седмици има нова грамадна порта, между черквата и камбанарията и е възстановена нартиката с места за сядане, пристроени са помещения за гости, а градината може да участва в конкурс за озеленяване. Паметна плоча обяснява на влезлите в храма, че камбанарията е построена със средства, дарени от Цар Борис Трети в чест на раждането на престолонаследника Симеон Втори.

За свое най-голямо постижение отец Руси смята промяната, настъпила у кмета Тодор Атанасов, който е от БСП. Той е като апостол Павел - от най-големият гонител на християните навремето сега стана най-големия поддръжник и построи параклис, когато Господ му помогна да си излекува крака, разказа свещеникът.

Управникът през 2006 г. преживял тежка операция на дясната тазобедрена става и преди да влезе в болница, вдигнал взор към небето с молба и след интервенцията да ходи нормално. Желанието му било изпълнено, а той спазил своя обет. Нарекли параклиса на света Лидия, която е първият човек, приел християнството в Европа.

На 2 юни, когато се чества денят на светицата, край параклиса се събират много миряни, идват и гости от гр. Филипи в Гърция, където Лидия е била покръстена. А службата се провежда отвън на специално построена сцена. На метри от храма се намира баптистерията (б.а. - място, където се правят кръщенета) на Ново село. Тя е под открито небе и се пълни с вода от планината.

Новоселци почитат много и деня на братята Кирил и Методий, а в храма на видно място стои иконата на двамата светци, дарена им от митрополит Климент, както е църковното име на Васил Друмев.

От 130 г. Атанасов ден е много специален за мъжете от Ново село. Те правят 12-14 казана курбан и го раздават на цялото село, защото някога умирали много млади мъже. Но откакто въвели традицията и колят животните, Бог помагал.

Кметът на пловдивското село игра двойник на Ламбо в "Стъклен дом"

За Ново село се заговори през пролетта покрай участието на кмета Тодор Атанасов в сериала "Стъклен дом". Той игра двойник на Димитър Касабов, в чиято роля бет проф. Стефан Данаилов. Посредници между Атанасов и продуцентите тогава бяха червени активисти от "Позитано" 20.

Цял месец ми трябваше, за да се съглася, спомня си кметът. Сега разкрива, че първоначалният замисъл на сценария бил по-мистичен, а той е трябвало да се появи 6-7 пъти като призрака на Ламбо. Как ме виждате в ролята на бащата на Хамлет, дивял се Атанасов. В крайна сметка сценаристите пренаписали сюжета и свели неговото участие до минимум. "Набихме в една кола Калин Врачански и толкова, но като излязох пред камерите, краката ми се разтрепериха и си мислех, че всеки миг ще припадна. Страшна работа, а се имам за як мъж и тежа над 100 кг", обясни управникът. Като стъпих на снимачната площадка, гледам едни разгащени младежи с дълги коси мъкнат раници и си викам: "Нищо няма да стане!" Но като взеха да работят, всичко вървеше по ноти! Изумиха ме!"

Атанасов имал и големи съмнения дали прилича на проф. Данаилов. Но гримьорите били професионалисти и докато седял в колата по време на снимките, край нея минали две млади жени. Виж ,Ламбо е тук, посочила едната на приятелката си и така се загледала, че си ударила главата в железен стълб, та кръв текнала от носа й.

Какъв актьор съм аз, ставам само за кмет, затова изпълнявам тая роля от 25 години, а миналата есен започнах 7-ия си мандат, казва Атанасов. Новоселци са изключително доволни от него, защото не ги разпитва за какво го търсят. Още като почукат на вратата, той е наясно с проблема на човека и мисли как да помогне.