Алекс Малеев хвана в рисунки "зловещия" Стивън Кинг

https://www.24chasa.bg/Article/1517110 www.24chasa.bg
Алекс Малеев от 1994 г. работи в САЩ и рисува едни от най-популярните комикси.

Феновете знаят, че всичките там популярни герои на американската масова култура - Х-мени, спайдърмени, батмани, супермени, гарвани, първо са били двуизмерни рисунки. После киното "прилапва" техните приключения и ги превръща в 3- и дори 4-измерни. Популярни актьори се крият под всеизвестните маски, а те максимално точно се подчиняват на въображението на художниците. Следват играчките, които са в дома на всяко хлапе, електронните игри... В цялата тая машина за сънища, която, уви, често ражда чудовища - да си спомним случая с масовото убийство по време на премиерата на последния епизод с Батман в Денвър, САЩ, от почти 20 години има и един българин. Алекс Малеев от 1994 г. живее в САЩ и е сред най-добрите автори на комикси към могъщата световна марка "Марвъл".

След преместването му в Съединените щати, когато е само на 23 години, на художника Алекс Малеев му трябват само три години, за да спечели престижната награда "Ръс Манинг" за най-добър дебютант. Отначало работи с писателя Брайън Майкъл Бендис върху "Сам и Туич" за "Имидж". През 2001 г. Малеев се събира отново с Бендис за "Деърдевил" (един от малкото супергерои с недъг - сляп е). Задълбавайки в реалистичните психологически ефекти на дългата кариера на преуспелия адвокат Мат Мърдок като костюмиран борец с престъпността, смелият художествен стил на Малеев в комбинация с реалистичното писане на Бендис спечелиха на двамата наградата "Ейснер" през 2003 г. за най-добра продължаваща серия (тя стартира през 1964 г.).

Завършвайки работата си по "Деърдевил", Малеев илюстрира единичния комикс "Новите отмъстители: Илюминати", "Хейло: Бунтът" и "Спайдъруоман"...

Няколко рисунки от комикси, рисувани от Малеев
Няколко рисунки от комикси, рисувани от Малеев

Малеев също така е рисувал за комиксите "Гарванът: Мъртви времена", "Гарванът: Плът и кръв". В своите комикси художникът понякога прави "намигвания" с българския си произход. Примерно в "Пришълецът срещу Хищникът" извънземните яйца са съхранени в мазето на типична българска черква. Има отличителен стил на рисуване - тъмни, зърнести изображения, които придават на работата му вид на старинен документален филм, заснет от 16-милиметрова камера.

Алекс Малеев хвана в рисунки "зловещия" Стивън Кинг

Прощъпалникът на Малеев е в българското издание за комикси "Рико" през 1992-93 г, където учи от най-добрите в жанра. Там публикува получилите известност сред феновете "Годън" и "Картелът на смъртта". Рисувал е и забавна история за приключенията на едно гръдно зърно... Но избира пътя през океана и чиракува при майстора на графичната рисунка Джо Кътбърт.

Алекс Малеев хвана в рисунки "зловещия" Стивън Кинг

Сега на 41-годишния българин се е доверил самият майстор на хоръра Стивън Кинг. Работят рамо до рамо по превръщането в зловещ комикс на разказа му "Н.". Той е включен в сборника му "Малко след залеза" и прави впечатление като една от най-уникално конструираните истории в забележителната кариера на автора. Писателят Марк Гугенхайм (ветеран тв сценарист - "Адвокатите", "Закон и ред" "Блейд", "Изумителният Спайдърмен") я адаптиракъм графичен формат. Алекс Малеев доказва какво може да направи от такъв материал един вдъхновен майстор. Резултатът е великолепна смесица от ужас и напрежение. Неслучайно критиката нарича двамата "големите таланти на "Марвъл".

Всички са единодушни - духът на Стивън Кинг е уловен в рисунките. "Много рядко се намира хорър комикс, който наистина да те накара да се стряскаш от сенките и да палиш още една-две лампи при последното си отиване до банята преди лягане. Със своите прекрасни илюстрации и страховита история, "Н." по Стивън Кинг е точно такъв, пише Чад Дердовски в Mania.com.

ИСТОРИЯТА НА СТИВЪН КИНГ

В неустановено време миналата нощ една постройка в нивата на Андрю Акърман се е запалила и изгоряла. Лора Акърман и шестгодишната й дъщеря Аманда са загинали в пламъците. Писъците им са се чували на километри. Намерени са само овъглените им останки. Наблизо са били открити и останките на г-н Акърман. Той е починал от огнестрелна рана в главата, която си е нанесъл сам...

Н. има тайна. Тази тайна се пази на открито в нивата на Акърман, където всеки може да я види. Макар че не би трябвало. Седем камъка се възправят от земята. Или пък са осем? Очите ви казват седем. Снимката казва осем. Кой лъже? Или пък и двете са верни? Това заслужава по-подробно проучване. Да, трябва да бъде изследвано. Вие ще поискате да знаете колко камъка има в нивата на Акърман...

Комиксът по разказа на Стивън Кинг "Н." ще излезе на български в края на септември от ИК "Бард"