Ловец откри изпепелен българин в Калифорния, 19 месеца майка му не знае

https://www.24chasa.bg/Article/1518245 www.24chasa.bg
Една от последните снимки, които Николай Дарадидов пратил на майка си.

"24 часа" разбулва мистериозната смърт на 49-годишния пловдивчанин Николай Дарадидов - Ник Олдарк

Вече втора година мистерия тегне над загадъчната смърт на българския емигрант Николай Дарадидов в Калифорния.

49-годишният пловдивчанин, записан в американския си паспорт като Ник Олдарк, и до днес щеше да продължава да бъде издирван от близките си, ако не беше разследването на "24 часа".

Всичко започна с едно писмо до редакцията от 2 април 2012 г. Майката на Николай - Маргарита Мъгъдричева, пенсионирана учителка по музика от Пловдив, молеше
да намерим сина Николай, който от 20 г. живее в Калифорния.

Ловец откри изпепелен българин в Калифорния, 19 месеца майка му не знае

"Чух го за последно през лятото на 2010 г. Обади се, за да ми съобщи, че си е купил къща в околностите на Брисбейн, Австралия, и смята да живее 6 месеца там, 6 месеца - в Лос Анджелис. Обеща да се обади през август, за да ми съобщи новите си адреси и телефони. Вече 1 година и 7 месеца чакам...", написа жената на 2 април т.г. до редакцията.

Гробището в Сан Бернардино, Калифорния, където в общ гроб е положена урната с праха на българина
Гробището в Сан Бернардино, Калифорния, където в общ гроб е положена урната с праха на българина

От септември 2010 г. досега тя без успех опитвала да набере сина си по телефона в Пасадена, където живее, но той не отговарял. "Съветвах се с близки, писахме му имейли и писма на стария адрес - "Попи пик драйв" 1614, но без резултат", каза майката в началото на издирването.

Ловец откри изпепелен българин в Калифорния, 19 месеца майка му не знае

Бърза проверка на "24 часа" в американските регистри още през април показва, че мъж със същото име и дата на раждане е обявен за починал на 5 ноември 2010 г. в Калифорния. Дали това беше българинът, или бе просто съвпадение на имената?

Къщата в Пасадена, където е живял българинът.
Къщата в Пасадена, където е живял българинът.

Търсенето на истината започна в един рок и джаз клуб в Калифорния. Според сайта на клуба човек на име Ник Олдарк преди време е бил сред редовните посетители. Майката потвърждава, че синът й се е увличал по музика. Собственикът Роко Сомази отговаря светкавично на писмото на "24 часа". Спомня си Ник, но казва, че не са били близки. За последно го виждал около 2006 г. От снимките, които му пращаме, потвърждава, че става въпрос за един и същи човек. Казва, че неотдавна и той чул за смъртта на Ник от един от близките му приятели - Арон. На съмнение, че може да става дума за съвпадение на имената, Роко отговаря: "Ще ви свържа с Арон, надявам се той да знае повече подробности".

Николай по време на гмуркане
Николай по време на гмуркане

И Арон Грифит отговаря веднага на писмото ни. "Научих за смъртта на Ник едва през март 2012 г., когато за пореден път реших да го търся чрез интернет. Не успях да разбера причината за смъртта, но прочетох, че е потвърдена. Много тъжно", казва приятелят.

Моторите били голямата страст на Николай.
Моторите били голямата страст на Николай.

За да сме сигурни, че става въпрос за българина, се свързваме с полицейския офис в Сан Бернардино. Оттам уверяват, че смъртта на българина е потвърдена чрез зъбния му статус.

По закон официален смъртен акт в щата Калифорния могат да получат само роднините на починалия. На останалите може да се предостави т.нар. информационно копие. За целта Арон попълва специален формуляр, който праща до властите в Калифорния. Месец по-късно копието е получено. То също потвърждава, че починалият Ник Олдарк е българин, роден
в Пловдив.

Междувременно Арон си припомня, че в края на октомври 2010 г. получил неочаквано обаждане от детектив Деръл Харис от полицията в Пасадена. Детективът му съобщил, че в средата на септември Ник Олдарк е обявен за изчезнал. "Това стана след пътуването му до Африка. Бях шокиран", казва Арон.

Детективът питал Арон съвсем обикновени въпроси - дали Ник е бил артистична натура и дали е бил затворен в себе си. "Окуражи ме да пратя няколко имейла на Ник, за да видя какво ще се случи. Пратих, но за съжаление не получих отговор. След това не чух нищо повече до моето търсене по интернет през март 2012 г., а дни по-късно вие се свързахте с мен", казва Арон.

Той опитвал да търси приятеля си няколко пъти между октомври 2010 г. и март 2012 г., но без успех.

До 2005-2006 г., когато си купил мотор и започнал да пътува, българинът бил много общителен. "В последните 5 г. обаче стана доста потаен и не много комуникативен. Започна да се отчуждава и предпочиташе да бъде сам", казва американецът.
В началото на 2008 г. българският му приятел напуснал работата си в Калифорнийския технически университет, където се трудел в лабораторията за биологични проучвания "Изненада ме, като каза, че няма да работи повече. Помислих, че е спестил достатъчно пари", откровен е Арон.

След това двамата нямали чести контакти. "Той замина за Европа, за да види майка си. Предприемаше моторни турове в различни части на света. Няколко пъти ходи до Австралия. После направи едногодишен преход с мотор от Лос Анджелис до Южна Америка. За последно го видях през 2009 г., преди да тръгне за Африка.

Не знаех, че се е върнал, защото никога не се обаждаше на никого от познатите си", казва Арон.

Той признава, че много тъгува за смъртта на българския си приятел. "Ник беше прекрасен човек, пълен с живот. Предайте моите съчувствия на майка му", споделя мъжът.

Арон е изненадан, че полицията в Пасадена не е информирала близките на Ник в България за смъртта му. "Те заслужават да знаят истината", казва американецът.

Като възможна причина изтъква, че детективите са затрупани с работа. От друга страна, Ник бил американски гражданин. "Ако не е оставил информация за майка си и други близки в България, може българското посолство във Вашингтон да не е било информирано за случая. Пред мен никога не е споменавал нищо за майка си. И да исках, нямаше как да й се обадя. Изненадан съм обаче, че не са се свързали поне с бившата му жена", казва Арон. Той не я познавал. Само знаел, че е българка, и се чудеше дали още живее в САЩ.

"24 часа" откри името й в американските публични регистри и направи няколко опита да се свърже с някогашната съпруга на Ник в Калифорния - Митка, но без успех. От базата данни става ясно, че тя вече има ново семейство.

Без успех остана и опитът ни да се говорим с хазяина на Ник на последния му известен адрес "Попи пик драйв" 1614. 59-годишният Андрю Ятрофски не откликна на писмата ни. "Това е леснообяснимо.

Ник бе доста затворен човек.

Не съм сигурен, че съседите знаят много за него. Самият аз съм ходил там преди повече от 5 г.", казва приятелят Арон.

Кварталът в района на "Попи пик драйв" е сравнително добър. 85% от обитателите му са бели със среден годишен доход над $ 91 000, показа справка на "24 часа". Това не е единственото място, където живеел Николай, след като пристигнал в САЩ през 1990 г., но е най-доброто.
Преди време Ник имал приятелка в Австралия. "Доколкото знам, се разделиха през 2005 г.

Изненадан съм, че е имал намерение да купува къща в Брисбейн", споделя Арон. "24 часа" открива град със същото име в Калифорния, но Арон изключва българинът да е купил къща там. "Преди време ми показа снимка с едно момиче пред гаража, но не сподели подробности. Само знаех, че е художничка. Беше потаен за личния си живот, а и аз се бях научила да не му задавам въпроси, за да не си развалим отношенията", казва майката.

Синът й си дошъл за последно в България през май 2008 г. "Остана 30 дни. Извади си нова българска лична карта, но имаше и американски паспорт, и американско гражданство", казва майката.

Тя не е на себе си от тъжната новина за мистериозния край на сина си. Не иска да повярва, че това е истина. С надежда прати писмото до Министерство на външните работи в края на юни с надежда. Месец по-късно оттам потвърдиха фактите, открити от "24 часа".

Зъбният му статус помогнал на полицията

За да помогне на майката на Ник, "24 часа" изпрати от нейно име писмо до шефа на полицията в Пасадена Филип Л. Санчес. Ден по-късно бе получен отговор от неговата помощничка лейтенант Трейси Ибара.

"През октомври 2010 г. в полицейския участък в Пасадена е приет сигнал за изчезването на г-н Олдарк. Подаден е от хазяина на имота на "Попи пик драйв" № 1614", пишеше лейтенант Ибара.

Скоро след сигнала за изчезването на Ник на 8 ноември 2010 г. в участъка в Пасадена се обадил детектив Форд от шерифския офис в Сан Бернардино.

Той съобщил, че разследват "съмнителна смърт, в която е намесена колата на г-н Олдарк". "Случаят все още не е приключен и за повече информация майката може да се свърже с офиса в Сан Бернардино", написа Трейси Ибара.

Приятелят Арон се обажда в шерифския офис. "Говорих със зам.-шерифа Анди Авери. Каза ми, че тленните останки на Ник са намерени в изгорялата му кола от един ловец на 5 ноември 2010 г. Идентифициран е чрез рентгеновия му зъбен статус", казва Арон.
Тялото било намерено в пустинна местност в Нийдълс, Калифорния - на около 400 км източно от Пасадена. Като причина за смъртта му било записано - неопределена". "Което може да значи и убийство, и самоубийство", уточнява Арон.

Зам.-шерифът отказал да уточни дали има информация за пари и имоти на българина, тъй като разследването все още продължава. "Случай 70-1007289 е все още висящ и ще остане такъв, докато не бъде разрешен", казва Арон. Той разбрал, че Ник бил кремиран на 13 май и погребан в общ гроб на 20 май 2011 г. в местното гробище в Сан Бернардино. "Така постъпват с хората, чиито близки не могат да намерят. Наистина е тъжно, че никой не ни е казал за смъртта на Ник. В Калифорния има хиляди такива случаи и полицията е претрупана. Аз самият не знаех нищо за семейството на Ник, защото той не е споделял, иначе бих им съобщил", казва Арон.

Майката Маргарита Мъгърдичева:

Каза ми: Случи ли се нещо с мен, веднага ще ти се обадят

"Мъката ми е голяма. Никога не съм вярвала, че синът ми ще си отиде преди мен. Сега ми е още по-трудно, защото продължавам да живея в догадки какво му се е случило." Това каза пред "24 часа" майката Маргарита Мъгърдичева.

Тя не може да си намери място от разочарование, че 19 месеца никой не е намерил начин да й съобщи за смъртта на сина й.

“Ако не бяхте вие, и досега щях да си живея в неизвестност”, казва жената. Припомня си една случка от ноември 2010 г. "На вратата ми позвъниха двама души, които ми казаха, че са от полицията. Търсеха Ник, защото бил свидетел по пътно-транспортно произшествие. Изненадах се, защото би трябвало да знаят, че не живее в България и, че си е заминал преди повече от 2 г.", казва жената.

Обяснила им, че и тя го търси, че го е чула за последно няколко месеца преди това и, ако се свържат с него, да го помолят да й се обади.

На следващия ден й позвънял единият от полицаите и й дал телефон на американското посолство, с който да се свърже. "Там се включваше телефонен секретар, оставих съобщение, но никой не ми върна обаждането", припомня си жената.

Година и половина по-късно тя решила да се обърне за помощ към "24 часа" с искрената надежда, че вестникът ще й помогне да намери сина си.

"Когато ми съобщихте, че може би е починал, не повярвах. Преди време, когато му казах, че се тревожа за него, отговори: "Ако нещо се случи с мен, ти ще разбереш първа. На вас ли да вярвам, или на него? Защо тогава никой не ми се обади?", разсъждава жената.

Тя разказа, че синът й се занимавал с йога, обичал екстремните спортове и високите скорости. "Още като ученик в Пловдив летя с делтаплан. Караше мотори, имаше два, гмуркаше се, беше жилав и здрав", казва майката.

Преди време претърпял операция на гръбначен прешлен и имал голям белег на врата. "Ако бяха ме потърсили, щях да им помогна да го разпознаят по този белег", казва майката.

За да е напълно сигурна в разследването на "24 часа", през юни т.г. тя прати писмо в Министерството на външните работи. В началото на август от консулския отдел потвърдиха, че синът й наистина е починал. Информират я, че поради ненамерени преки роднини цялото открито имущество на сина й е било продадено на публичен търг. След като били платени задълженията му и кремацията, останала малка сума.

"Нищо не ми трябва, само искам да знам истината и да прибера праха му", казва жената. Когато научава, че това е малко вероятно, защото синът й е погребан в общ гроб в Сан Бернардино, жената се разстройва: "Да не мога да прибера урната на сина си?! Това е морална щета, която не мога да сравня с нищо. Ако ме бяха информирали навреме, поне това щях да направя", проплаква майката.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане