21 г. затвор за Андерш Брайвик

https://www.24chasa.bg/Article/1518599 www.24chasa.bg
Андерш Брайвик отправя любимия си поздрав в съдебната зала. СНИМКА: РОЙТЕРС

Крайнодесният екстремист Андерш Брайвик получи вчера максималната присъда в Норвегия за масово убийство, предаде Ройтерс.

Съдът го обяви за вменяем и постанови той да лежи най-малко 21 години в затвора. Наказанието обаче може да бъде продължавано и да стане доживотно, ако се прецени, че той е опасен за обществото.

Имаше възможност Брайвик да бъде обявен за невменяем. В такъв случай той щеше да бъде осъден на безсрочно лечение в психиатрична клиника.

Дим се носи от една от сградите на правителствения комплекс в Осло след взрива, извършен от Брайвик на 22 юли 2011 г.
Дим се носи от една от сградите на правителствения комплекс в Осло след взрива, извършен от Брайвик на 22 юли 2011 г. СНИМКА: РОЙТЕРС

Две медицински експертизи, поръчани от съда, достигнаха до противоречиви заключения за умственото състояние на убиеца. Според първата той страда от параноидна шизофрения, но втората установи, че е нормален.

НИКОЛАЙ ГЕРОВ
НИКОЛАЙ ГЕРОВ

Съдът в Осло призна единодушно 33-годишния екстремист за отговорен за действията си, довели до смъртта на 77 души на 22 юли 2011 г.

Самият Андерш Брайвик се появи в залата облечен както винаги в черен костюм с бяла риза и сива вратовръзка. Той отправи любимия си поздрав с изпъната напред дясна ръка със свит юмрук. Екстремистът изслуша присъдата с усмивка.

Още преди обявяването на съдебното решение Геир Липестад - адвокатът на Брайвик, заяви, че подсъдимият няма да обжалва, ако бъде обявен за вменяем. Все пак по закон той има 14 дни да обжалва.

Брайвик се призна за извършител на убийствата и пледира виновен. Той заяви, че деянията му били "жестоки, но необходими", за да предпазят Норвегия от мултикултурализма и ислямизацията.

Убиецът ще бъде въдворен в затвора "Ила", на 10 км от Осло. Той ще бъде там под строга охрана. Въздушното пространство над затвора ще бъде блокирано за години.

Ръководството на "Ила" публикува снимки от неговата килия, която ще бъде от три стаи. Брайвик ще разполага с телевизор, компютър и тренажор за тренировки.

Брайвик ще бъде и най-скъпият затворник в историята на Норвегия. Досега пребиваването му зад решетките и процесът са стрували на държавата 2,2 млн. долара. Оттук нататък Брайвик ще струва на хазната по 850 хиляди долара годишно. (24 часа)

Изби 77 души в Осло и на остров Ютея

Андерш Брайвик извърши най-масовото убийство в историята на Норвегия след Втората световна война.

На 22 юли 2011 г. следобед той взриви бомба в правителствения комплекс в Осло, убивайки осем души.

Същия ден привечер Брайвик стигна с лодка до намиращия се близо до столицата остров Ютея. Никой не обърна внимание на екстремиста, тъй като се бе преоблякъл като полицай.

На Ютея Брайвик хладнокръвно разстреля 69 души. Повечето бяха тийнейджъри, събрани на младежки лагер на управляващата Работническа партия. Значителна част от жертвите бяха млади имигранти от Източна Европа, Азия и Африка, получили норвежко гражданство. Ранените в двата атентата бяха 242-ма души. Масовото убийство повдигна дебат за толерантността и демокрацията в Норвегия. Атентатите шокираха страната и показаха неподготвеността на полицията и службите й за сигурност. (24 часа)

Българинът Николай Геров: Ксенофобите млъкнаха заради клането

МОМЧИЛ ИНДЖОВ

"Андерш Брайвик накара дори някои от най-заклетите ксенофоби в Норвегия да млъкнат", коментира за "24 часа" българинът Николай Геров. Той живее в Осло и преподава норвежки език на чужденци.

"Брайвик е бил някога член на Партията на прогреса. Нейната лидерка Сив Йенсен заяви преди 2 месеца, че намиращите се в Норвегия роми от България и най-вече Румъния трябва да бъдат натоварени на автобуси и пратени обратно в страните им. Тя обаче вече не говори за "промъкване на мюсюлманите в норвежкото общество".

Надявам се присъдата срещу Брайвик да е финалният акорд от последната му песен. Той получи това, което искаше - да бъде обявен за вменяем, и се надявам, че няма да обжалва. Надявам се светът най-сетне да бъде освободен от вниманието, което Брайвик искаше. Но според мен има нещо нелогично в поведението му. Става дума за униформите и ордените, които си беше купил по интернет. Как може човек с такива възгледи да си купи орден на Пурпурното сърце, което се присъжда на ранени ветерани в САЩ?", попита Геров.