Атанас Сребрев не се разбра с "Непобедимите 2"

https://www.24chasa.bg/Article/1518622 www.24chasa.bg
Атанас Сребрев е прегърнал двамата си синове - големият е Самуил, а малкият - Михаил. Те вече проявяват актьорски заложби, но какви ще станат, ще решат сами, като пораснат. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

20 г. след като играха във "Вчера" Георги Стайков и София Кузева се събират пак на обща снимачна площадка. "Къде е Маги?" се казва новият им проект. В сериала, който Би Ти Ви скоро ще пусне в ефира си, има още много известни актьори, а един от тях - актьорът Атанас Сребрев, има повече роли в чужди продукции, отколкото в български.

"Къде е Маги?" не е първият сериал, за който канят актьора на кастинг. Роли в няколко други големи наши поредици обаче така и не го изкушават да влезе в сезона на сериалите. Но този път случаят е различен - грабва го и сюжетът, и героят, който ще играе. А когато на снимачната площадка застава до Параскева Джукелова, с която се познава отдавна, не съжалява и за миг за решението си да се включи. "С нея сме се засичали по много кастинги. Тя е асистирала на кастинги към италиански продукции, на които сме се виждали. Играли сме общи сцени на кастингите. Тя е златен човек и с хора като нея, а и като Георги Стайков и София Кузева се работи изключително лесно", разказва Сребрев. В началото снимат пилотните епизоди, а от средата на юни работата зачестява.

"Къде е Маги?" е дебютът на Сребрев в сериалите, но до участието му в него той вече е натрупал солиден опит в чуждите продукции, които се правят у нас. За актьорската професия той мечтае от 5-и клас, когато гледа "Междузвездни войни". А снимките с него започват още докато е в НАТФИЗ. Още си спомня и първия си филм - "Морски тюлени 3", в който шепа американци отиват в малка държава и спасяват целия свят.

Другото му голямо предимство за чуждите филми освен таланта е и перфектното владеене на английски език. Има го от времето, когато живее в САЩ. Покрай баща си, който тогава бил дипломат към външното ни министерство, той живее 5 г. в Ню Йорк, а после и 4 г. във Вашингтон. Още докато е там, записва и допълнителен курс в училище по драма, макар на родителите му това да не им се нрави особено много. Завършва по-рано училище, връща се в България, за да изкара казарма, и после по съвет на близките си записва английска филология в Софийския университет. Прекъсва ще след първата година. "Щом ще напускаш английската филология, се оправяй сам", казва баща му тогава. "Сега съм му благодарен, че с много мъка и борби се доказах сам", обяснява Атанас.

Горе-долу по това време той се запознава с певицата Антоанета Георгиева, която покрай песните й "Всичко било е насън" и "Както преди" почват да наричат просто Тони. А Атанас има не само склонност към актьорската игра, а и към танците и песните. Двамата започват да пеят кавъри на известни песни, а не след дълго той пише и авторски парчета.

Влекат го хип-хопът и арендби музиката. Наричат ги Наско и Тони от "Джем ту Джем". Включва се и в танцова формация "Сага". "В нея бяха четири момичета. Бяха се разделили с едното момче и ми казаха, че имат местенце", спомня си той. Записва се и в клуб "Песен". "Започнах да съчинявам мелодии и направихме и няколко авторски песни. Това беше около 1995-1996 г.", разказва Сребрев. Заедно с Тони подписват договор с продуцентската компания "Хит мюзик". "Но заради хиляди проблеми и разпадания на холдинга не можахме да направим записите. Тогава чухме, че има специалност в НАТФИЗ "Актьорство майсторство", в която се набляга на музикълите", спомня си той.

Записва се за изпите и от първия път го приемат заедно с колежката му Тони. За малко става част и от заведението с пеещите сервитьори - клуб "Опера", където са Миро и Галя от бишия дует "Каризма". Там е салонен управител, отговаря и за програмата, докато не затварят заведението след година.

Въпреки това Атанас не може да се оплаче от липса на ангажименти. Не му се налага да си търси работа в някой театър, защото просто няма време покрай снимките във филми.
Работил е с хора като Куба Гудинг-джуниър и Морган Фрийман, а миналата година така и не се разбрал с "Непобедимите 2" заради неизгоден договор.

Предлагали са му и да си намери агент, който да му търси работа в чужбина. "Но това е свързано с пътувания и отсъствия от по няколко месеца, а моето семейство е тук", казва Атанас. Съпругата му Галина е балерина - солистка на Националната опера и балет, занимава се и с режисура и хореография. Имат и двама сина - Самуил, на 9,5 г. и Михаил, на 5,5 г. Малките много харесват работата на баща си, но така и не ги е водил на снимачната площадка. За сметка на това и двамата вече имат опит в дублажите като татко си. "Големият има повече опит, а на малкия премиерата му беше с една, но много запомняща се реплика в "Ледена епоха 4". Нерядко на някого от семейството му се налага да учи реплики, а другите да му помагат.

Но дори децата и съпругата на Атанас едва ли знаят нещо повече за ролята му в сериала на Би Ти Ви. "Не мога да ви кажа къде е Маги", смее се той. "Но ще е много интересно. Снимаме само на истински локации - не работим с декори. Сюжетът е за три семейства, които са свързани, но отношенията им се променят, когато става нещо", издава само актьорът.