Деян скочил заради предстояща раздяла

https://www.24chasa.bg/Article/1519772 www.24chasa.bg
Къщата на Деян в Перущица, където живеел с родителите си. СНИМКА: АТАНАС КЪНЕВ

Талантлив поет, с изключително ранима душевност, тих и затворен в себе си. Така познати и съседи описват Деян Витанов от Перущица, който бе открит мъртъв под 100-метровия виадукт на магистрала "Хемус" край Ботевград в петък сутринта. 20-годишният младеж сложил край на живота си от любов.

"Но не несподелена. Имаше приятелка от София, с която се бяха разделили преди няколко месеца. И то по негово настояване. Предната вечер, преди да извърши това ужасно нещо, Деян е отишъл при нея в столицата", обясни през сълзи връстничката на момчето Кристина Симонова. С Деян израснали заедно в Перущица, споделяли си всичко като приятели. Тя обаче не се сещаше за името на приятелката му от София. "Малко говореше за нея", уточни Кристина.

Гаджето на Деян било прието да учи в Англия и трябвало да замине в средата на септември. Самият младеж обаче не бил кандидатствал в чужбина, а искал да учи в Англия. Предната година не го приели с математика в Пловдив. Момчето завършило строителен техникум. Родителите му са инженери. Баща му Петър работи в Електроапаратурния завод в Перущица, майка му Даниела също доскоро била служителка там, но в момента била инкасатор към EVN в съседното село Брестовица.

"Нека се разделим, защото не можем да бъдем заедно в Англия. Аз няма как да дойда, не съм студент. Затова не искам да ти преча да се развиваш и да спъвам бъдещето ти. Аз оставам тук, ти продължавай напред в Англия", казал на приятелката си от столицата Деян.

В четвъртък младежът тръгнал уж за работа, а отишъл в София при гаджето си.

"Беше се хванал да поработи временно във фирма за алуминиева дограма в Пловдив. Смяташе да става поет и писател. Беше много талантлив", разказа съседката Надя Симонова.

"Стиховете му бяха оптимистични. Пишеше и на български, и на английски. Имаше и за любовта, за живота въобще. Не съм и предполагала, че човек с такава богата душевност, който обичаше истинските неща в живота, би направил нещо такова. Но може би точно затова е посегнал на себе си", каза Кристина.

Като ученик Деян пишел изключително силни есета, бил отличник.

"Цялата му стая е налепена с принтирани на хартия негови стихове. Трябва да бъдат издадени, като на Петя Дубарова", смятат близки на Деян.

Когато съобщиха на баща му за самоубийството, той си преряза вените на лявата ръка, обясни съседката Гюрга Стоянова. Едрият Петър Витанов изпаднал в шок, но бързо пристигнала линейка и спасила съсипания от мъка родител. Майката Даниела също едва понесла трагичната вест за смъртта на единственото им дете. Синът им не е оставил предсмъртно писмо.

"Докато Деян учеше в Перущица в основното училище, беше общително момче. Но се промени, като отиде в Пловдив. Стана по-затворен, не излизаше из Перущица, нямаше приятели тук", каза съученичката му от детските години Богдана Симеонова.

Жителите на Перущица са шокирани от самоубийството на кроткия младеж.