Жоро Милионера се превръща в Жоро Сфинкса

https://www.24chasa.bg/Article/1520437 www.24chasa.bg
"Объркан съм", бяха единствените думи на Жоро Инкасото - с каскета. СНИМКА: Атанас Кънев

Това връзва ръцете на криминалистите и разследването буксува.

Обвинението срещу Георги Енев - като охранител във фирма за инкасо, е за длъжностно присвояване в особено големи размери. Максималният срок да лежи за отмъкнатите 1,4 млн. лева от три банки е 20 г.

За да си издейства обаче най-минималното наказание, трябва освен да се признае за виновен, и да върне парите, но без лихвите, коментират юристи в Пловдив.

"Това трябва да стане до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд - тоест пловдивския окръжен. Така наказанието от 10 до 20 г. се редуцира на 8 до 20 г.", обясни експертът по наказателни дела Хари Харалампиев.

То може да бъде стопено и с друг ход - Георги Енев да пожелае делото му да се гледа по съкратената процедура. Тогава наказанието се намалява с една трета. И ако междувременно е върнал парите, ще лежи най-много 5 години, обясниха юристи.

Затова очакванията на голяма част от правната гилдия са Георги Енев скоро да проговори. Защото иначе рискува да излезе от затвора чак след 20 г., а дотогава скътаните някъде 1,4 млн. лева да са се превърнали в пари за семки заради инфлацията.

В петъчния следобед на 22 юни служителят на инкасовата фирма G4S Георги Енев превозвал с колегата си Манчо Юруков 1,4 млн. лв. Жоро го подвел да слезе и да му купи дюнер и кафе. Дал му 20 лева и казал, че черпи за продадената си кола. През това време Енев уж щял да направи маневра и да обърне инкасовия автомобил. Вместо това свил в тупика на ул. "Петрова нива" в Пловдив, където по-рано паркирал личния си автомобил "Опел Кадет". Сценката се разиграла на метри от блока на Жоро Милионера на ул. "Димитър Талев". Пренатоварил парите в своята кола, оставил си джиесема и избягал. По-късно опелът бе намерен изоставен край село Храбрино. На задната седалка била служебната униформа на Енев. "Имаме данни, че там го е чакал друг автомобил", каза зам. окръжният прокурор Галин Гавраилов. Местни хора разказали пред разследващите, че дни наред там била паркирана друга кола, която след бягството на Енев изчезнала.

Разследващите разполагат с данни, че около седмица Жоро Милионера е прекарал по курортите на Черноморието. От прокуратурата до последно бяха категорични, че охранителят не е напускал страната, тъй като всички ГКПП-та са били предупредени за него. Мъжът бе обявен за общодържавно издирване, издадоха и европейска заповед за арестуването му. След вероятния седмичен престой по морето се е завърнал в района на Пловдив, като до последно се е укривал в околните села. "Не е възможно да е бил по-далече, защото от обаждането му до адвокат Георги Кутрянски на 5 юли до идването му в кантората са минали не повече от 30-40 минути", смятат разследващите. Според очевидци пред кантората на адвоката на ул. "Софроний Врачански" 4 в Пловдив Енев дошъл около 17 ч и половин час по-късно двамата посетили окръжната прокуратура.

"Не познавах Георги Енев. Позвъни по телефона и заяви, че той е момчето, изчезнало с парите от инкасото. Попитах го как и защо е избрал мен. Буквално ми бе отговорено: "Има ли значение!", каза адвокат Георги Кутрянски. Юристът, който преди години е бил прокурор в Пловдив, е защитавал Георги Славов-Жоро Главата, който заедно с шофьора си Пламен Иванов бе арестуван след сбиване и пистолетни изстрели с компанията на автомобилния състезател Владо Арабаджиев през януари 2010-а в дискотека в Пловдив.

"Засега Енев не беседва и с мен относно това дали е склонен да каже къде са парите", увери Кутрянски. Жоро Милионера е имал достъп след обира до интернет и телефон. Така открил адреса и номера на адвоката. При предаването си, естествено, бил без пачките, но носел раница. В нея имало четка за зъби, джапанки, бельо, принадлежности за бръснене - тоест комплект за ареста.

"Спокоен и непоколебим - така изглеждаше Енев при предаването си. Явно решението му е било твърдо и обмислено внимателно", коментираха криминалисти.

Едната от версиите е, че плячката от инкасото е профукана от Жоро Милионера по морето. Работи се и по вероятността парите да са заровени някъде в Родопите. След обира разследващите бяха залети от сигнали за местонахождението на Енев и на парите.

Не е изключено той да има съучастник, затова се проверяват хората от обкръжението на Жоро Милионера, който е участвал в 6-месечни мисии в Босна и в Афганистан.

"Продължаваме да работим по тази версия, но засега няма събрани доказателства", коментира зам. окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов.

Разследващитетърсят и евентуална съучастничка, защото пловдивчанинът имал репутация на плейбой, а и бил разведен. След обира плъзнаха слухове, че бил хлътнал по младо гадже. За момичето обаче не са намерени никакви факти и никой от аверите на охранителя не я е виждал. Въпреки това обаче логиката е, че тя би била най-сигурният страж на милионите - защото всеки предполага, че съучастник ще му е тип като него, но не и някоя красавица, коментират из Пловдив. Разбира се, ако е така, Енев рискува тя да духне с пачките, докато той лежи в панделата, разнася мълвата под тепетата.

Доста вероятен е и вариантът "солова акция" за задигането на 1,4 млн. Подозренията на криминалистите са, че Георги Енев самостоятелно е планирал всеки свой ход - от изчакването на момент за натрупване на солидна сума, обмислянето на маршрута, избора на място за действие, до отърваване от присъствието на колегата с изпращането му за зелен хайвер да му купи закуска.

Някой е натиснал Жоро да извърши кражбата на парите. Принудили са го да ги задигне, за да ги харчи друг. Това е версията, която поддържат най-вече близките на Георги Енев. Което е логично - за да оневинят него, коментират разследващи.

Баща му Тодор се върнал веднага от Германия, където от 20-ина години работи като строител. За 2 седмици покрай стреса отслабнал с 10 кила, прибрал се обратно, за да не го уволнят. Майката на Жоро Милионера е на инжекции, само плаче, обясниха близки на Еневи от село Манолско Конаре. "Имаха пари, не са зле финансово. Не знаем защо Жорето е направил тази беля. Сигурно някой го е натиснал, иначе той е добро момче", говореха за него в селото.

Сред слуховете, на които криминалистите все по-малко надават ухо, е и възможността Енев да е бил похитен след обира, но да се е измъкнал и след това да се е предал.
Дни след удара непознат млад мъж позвънил на вратата на родителите на Енев и им връчил чанта с 25 хил. лева.

Казал само: "Това е за вас", след това веднага изчезнал. Майката и бащата на Жоро предали парите в полицията. По описанието на непознатия е изготвен фоторобот.

Веднага след изчезването на милионите иманяри плъзнаха край Храбрино и по баирите над околните села в Родопската яка. Криминалисти пък претарашиха автосалоните и автоморгите в цялата област, търсейки червена кола с бели надписи. Хайките бяха заради сигнали, че охранителят бил видян в такова возило, след като зарязал личния си опел край Храбрино. Имало подозрения, че задигнатите 1,4 млн. лева от инкасовата камионетка са в червен лек автомобил.

Очаква се тази седмица окръжната прокуратура да се произнесе по искането на фирмата на Жоро Милионера G4S да й бъдат върнати 7 хил. британски лири и 10 хил. евро. Тези пари, пакетирани в два плика, мистериозно останали в обрания от Енев микробус.

Четете цялата история за патилата на Жоро Милионера ТУК - Изтегли оттук книгата в pdf формат