Пастрокът на преводачката Оля ал Ахмед я държал, докато младеж я биел

https://www.24chasa.bg/Article/1522758 www.24chasa.bg
ОЛЯ АЛ АХМЕД

Пастрокът на преводачката от арабски език Оля ал Ахмед е държал ръцете й кръстосани зад гърба, докато младеж я е млатил с юмруци в лицето. Окото ми е подуто, с наранена роговица е, затова чак днес (вчера - б.а.) подавам жалба в полицията, обясни пострадалата, която е дъщеря на покойната поетеса Ваня Петкова.

Инцидентът е станал в къщата на майка й в първомайското село Езерово в събота вечерта.

Пастрокът й Рамадан обитавал лятната вила след смъртта на Ваня Петкова през 2008 г. Поетесата я купила 7 г. преди да почине, за да си изкара там старините.

“До събота вечерта с него бяхме в прекрасни отношения. Или поне аз си мислех така”, сподели Оля.

Тя отишла там в събота с намерение да поработи на спокойствие върху довършването на втората си книга “Черното кокиче”. И да говори лично с Рамадан за нещо, което я тормозело отскоро.

“От известно време получавах есемеси от непознат номер, че Рамадан иска наследство и парично обезщетение, че из Езерово ме наричал “измет”, обясни Оля ал Ахмед.

Оказало се, че изпращач е майката на младежа Ангел Ангелов, на 23 г., който е връстник на сина на преводачката. Като деца си играеха, бяха все заедно, приемах го като близко момче”, разказа Оля.

В събота вечерта в градината дошли Рамадан и Ангел. Оля помолила да отложа разговора за следващия ден, защото вече е късно. Ангел обаче настоял да изяснят нещата.

Тогава Оля попитала пастрока си вярно ли е, че иска наследство и обезщетение след смъртта на Ваня Петкова. И че иска тя да не стъпва повече в Езерово.

“Неочаквано за мен той потвърди всичко, нищо не отрече. Помолих Ангел да си ходи, а той ме заплю”, разказа преводачката.

Възмутена, тя станала и тогава Рамадан, вместо да я защити, я сграбчил за китките и ги кръстосал зад гърба й.

“Ангел започна да ме удря - първо в лявото око. След това продължи по главата. Той е боксьор и знае как да наранява. Чак когато повърнах, ударите спряха”, обясни битата жена.

Тя успяла да позвъни за линейка, която я откарала в болница в София. Взела си лаптопа, другите й вещи останали в къщата.

“Тя е превърната в музей - там са архивите на майка ми, фотографии, непубликувани произведения”, каза Оля.

Тя се притеснява, че няма да успее да спази сроковете на издателя си за втората си книга. До дни ще бъдат издадени стихосбирката й “Огледало”, посветена на майка й, и томчето на Ваня Петкова “И ние сме България”.

Ще проверим случая, казаха от полицията. Разследващите обаче очакват официално подаване на сигнал от пострадалата.

Оля разказа и за инцидент през зимата с лекия й автомобил, когато едва не загинала.

“Бяха прерязани всички кабели, а контейнерчето за антифриза - пробито. Целта е била да пламне искра и от теча да стане пожар. Колата започна да пуши и спрях”, разказа Оля. Други водачи й помогнали и тя се прибрала благополучно.

“Рамадан Сюлейманов е кротък човек. Софиянката се прави на интересна и сама е предизвикала скандала. Рамадан не ламти за нищо, той до последно беше с поетесата”, каза по телефона служителка от кметството в село Езерово. Кметът бил в отпуск.

“Нали знаете, че като се обадиш на тел. 112 за каквато и да било глупост, и те са длъжни да дойдат. Ето така беше и в случая със столичанката”, коментираха местните.