В Ливан: България ще обвини „Хизбулла” за атентата

https://www.24chasa.bg/Article/1523148 www.24chasa.bg
Снимка Архив

България ще обвини радикалната шиитска групировка „Хизбулла" за организирането на атентата в Бургас, при който загинаха петима израелски туристи, съобщи информационното издание „Миг нюз", позовавайки се на публикация в ливанския вестник „Ал Джумхурия".

Ливанското издание отбелязва, че след българското обвинение ще последват санкции от САЩ и ЕС. В резултат „Хизбулла" може да бъде обявена за терористична групировка.

Според запознати обвинението и последващата международна изолация на Ливан можело да доведат до тежка вътрешна криза в страната и до оставката на правителството на Наджиб Микати.

"Предприетите мерки за сигурност на туристите няма да са временни, а ще останат постоянни", съобщи междувременно министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Днес той се срещна със семействата на израелските граждани, загинали при терористичния акт на летище Сарафово на 18 юли.

Министърът допълни, че съвместно със службите на Израел се извършва анализ на сигурността на ключови места у нас и ще бъдат взети още мерки за повишаването ѝ.