Сестра на загинал в атентата: България и Израел не ни помогнаха

https://www.24chasa.bg/Article/1523684 www.24chasa.bg
Роднини на загиналите пристигнаха в България. Снимка: Румяна Тонева

Както много други, така и Шърли Аруш - сестра на загиналия при самоубийствения атентат в Бургас Маор Аруш е изненадана, че на летището не е имало никакви мерки за сигурност. Това заяви самата тя пред Дарик.

„Все още се опитваме да осъзнаем тази загуба, не знаем как да се примирим със случилото се. Никога не сме си представяли, че на нас ще се случи подобен терористичен атентат, че ще засегне нашия дом и нашето семейство. Но сме наясно, че като евреи из целия свят има хора, които искат да ни наранят. Ето сега успяха. Загубата и болката са огромни. Не могат да се опишат. Няма как да го разбере човек, който не е преживял подобна болка. Родителите ни са съкрушени и вече нищо не ги радва. Чувстваме, че и ние сме мъртви заедно с брат ми и не знаем дали ще можем да продължим да живеем без него", каза още Шърли Аруш.

Аруш добави, че държавните институции в Израел и в България не са оказали подкрепа на семейството й, но призна, че кметът в родния й град Акра е бил сред първите, отзовали се на помощ след нападението.

Шърли Аруш присъства на възпоменателна церемония за жертвите на атентата в Бургас в софийската синагога.

С церемония на бургаското летище ще бъде почетена паметта на загиналите при атентата на 18-и юли. Ще бъдат изпълнени два еврейски ритуала. Това съобщи за БНР председателят на еврейската общност "Шалом" в Бургас Себатай Варсанов.

Така нареченият ритуал "кидуш", което е помен във връзка със смъртта на петимата израелски граждани и може би този ритуал ще бъде съпътстван и с равин. Възможно е да пътува с групата, възможно е да идва от Израел. При такъв ритуал равинът пее текстове от сурата и така се извършва помен за загиналите, каза още Варсанов.