Удареният от лодка младеж стабилен, нуждае се от кръв

https://www.24chasa.bg/Article/1524320 www.24chasa.bg
БЛАГОЙ БОРИСЛАВОВ

“Дано успеем да го спасим. От цяла България ми се обаждат хора, които искат да дарят кръв. Дори от морето.

Има обаче някакъв проблем с Националната кръвна банка. Детето ни е с рядка група - АБ резусфактор отрицателен. От банката ни пращат друга група.

Трябва да ходим там и да се молим да видят какъв е проблемът, защото животът на детето ни виси на косъм”, едно след друго през сълзи реди майката на Благой Бориславов от Радомир - Бояна.

19-годишният младеж е в критично състояние в пернишката болница, след като бе буквално разрязан от перката на моторна лодка.

Трагедията се разигра в ковачевския яз. “Лобош” в неделя следобед. Тогава Благой бил на гости при баба си в с. Калище и отишъл с приятели на водоема. Младежът решил да се разхлади в язовира заради адските жеги, въпреки че къпането там е забранено.

 Очевидци твърдят, че радомирецът бил леко почерпен. Благой скочил в язовира, който е един от най-големите в Пернишко, и заплувал. По това време обаче група столичани карали водни ски. Те не забелязали къпещия се младеж и го ударили с моторната лодка. Перката на машината буквално разрязала тялото му.

Щом видели кървавата вода около лодката, мъжете веднага се хвърлили във водоема и извадили Благой. Той е закаран в пернишката болница с разкъсано бедро, корем, бъбрек, диафрагма, плевра и с голяма кръвозагуба.

“Често ходи в Калище при баба си. Баща му е оттам”, каза майката.

Младежите от селото често ходели на “Лобош” на риболов или да плажуват. Влизали и във водата. Досега обаче подобна трагедия не се била случвала.

“Има доста случаи на удавяне в язовира. Ударен от моторна лодка не е имало. Всички знаем, че в “Лобош” се карат джетове и лодки, че се практикуват екстремни спортове и че не бива да се влиза във водата.

Не можем да си обясним, защо Благой е решил да плува, при положение че е имало машини във водата.

Много добро момче е. Цялото село стискаме палци да се оправи и вярваме, че ще се справи, защото е млад и силен”, твърдят хора от Калище.

Много от жителите на населеното място вече са дали кръв за спасяването на тийнейджъра. Кръводарителска акция върви и в социалната мрежа.

“В понеделник дойдоха много хора. 15 души дадоха кръв, а във вторник сутринта - трима. Благодарна съм на всички, че се отзовават и ни помагат в този момент”, споделя майката.

Състоянието на Благой е стабилно, но до късно снощи той все още бе на командно дишане.

“Животът му не е вън от опасност и положението продължава да е критично”, съобщи директорът на МБАЛ в Перник д-р Вяра Церовска.

“Предстоят му операции на бъбрека, който е спукан на 2 места. В момента урината излиза през тръбичка и затова трябва да се направи хирургична интервенция.

После е необходима операция и на таза. Освен това има опасност от вътрешни инфекции, които също могат да се окажат животозастрашаващи.

Правим всичко възможно, за да спасим живота на момчето”, поясни Церовска.

19-годишният Благой има по-голям брат Владислав, който в момента е на гурбет в Англия. Младежът е завършил техникума по енергетика “Никола Вапцаров” в Радомир.

“Тази година беше абитуриент, а сега какво ни дойде до главите”, допълва през сълзи майката.

Родителите денонощно стоят в болницата в Перник и се молят да стане чудо и детето им да се оправи.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България