Откраднаха мощите на св. Александър Невски

https://www.24chasa.bg/Article/1524821 www.24chasa.bg
Св. Александър Невски

Мощите на княз Александър Невски и на други православни светии са откраднати от храма "Света Екатерина" в Санкт Петербург, съобщи вчера Интерфакс.

Престъпниците отмъкнали освен това чаша за причастие и пет кръста, някои от тях позлатени. От кабинета на настоятеля на храма изчезнали златни накити и две евангелия.

От храма са били изнесени мощи на св. Николай Чудотворец, св. Екатерина, св. Валентина, княз Петър, княз Февроний - общо на 13 светци. Според свещенослужители откраднатите мощи не представляват историческа ценност. Кражбата им обаче е огромна загуба за вярващите.

Полицията е установила, че крадците са проникнали в храма през прозорец във времето от понеделник вечерта до вторник сутринта. Те повредили и една ценна икона.
Престъпниците още се издирват.

В храма и около него няма видеонаблюдение, както и алармена система. Черквата се намира на Василиевския остров. По време на обира охраната спяла, твърди Лайфнюз. Отмъкнатите украшения и църковна утвар са на стойност 350 000 рубли.

Мощите на св. Александър Невски бяха очаквани от православните християни във Варна. Във вторник вечерта от митрополията обявиха, че посещението се отлага. Отците обявиха, че мощите ще пристигнат през ноември.

Св. Александър Невски е роден през 1220 г., когато руските земи били под татарско владичество. Бил е княз на Новгородската област и по време на управлението му шведският крал с многобройна войска се отправил на поход срещу Новгород.

Двете армии се срещнали при река Нева. Новгородският княз удържал победа, за която бил наречен Невски. Умира през 1263 г. и е погребан в църква до град Владимир. При император Петър Велики мощите му са пренесени в Петербург.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Силвано Пранди може да остане начело на българския национален отбор по волейбол. Това обяви самият той в интервю за "Ла Стампа". "В края на 2020-а изтича моят договор Ц призна специалистът. - Когато приключи извънредното положение, сме се разбрали да се чуем и обсъдим плановете. Имаме уговорка за периода до края на 2022 г

Бившият национал Георги Пеев и половинката му Цветелина имаха повод за празник тези дни. Те отбелязаха две години от началото на връзката си. "Благодаря ти скъпи, че точно преди две години ме откри! Благодаря , че пристъпи към мен заговаряйки ме с най-зашеметяващата усмивка в света (на която, нямаше как да устоя)

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители