Български заплати вадят Гърция от кризата

https://www.24chasa.bg/Article/1524839 www.24chasa.bg
Председателят на Демократичната левица Фотис Кувелис обяснява пред репортери в Атина, че коалиционните партньри още не са постигнали пълно съгласие за новите икономии. СНИМКА: РОЙТЕРС

Гърция планира изграждането на специални икономически зони като тези в Китай, но с български заплати, съобщи в. "Димократия".

Целта на проекта е създаването на зони за инвестиции, чрез които страната да се измъкне от икономическата криза. Зоните ще предоставят на инвеститорите данъчни и административни преференции.

Атина вече води разговори с Европейската комисия за одобрение на идеята, информира министърът на регионалното развитие Костис Хадзидакис.

"Вярваме, че тези зони ще подкрепят реалната икономика чрез специалния режим за привличане на инвестиции и генериране на износ", казва той. Министърът призовава партньорите от ЕС да приемат проекта. По думите му някои страни от съюза са срещу тези зони, тъй като те биха дали на Гърция конкурентно предимство.

Според в. "Нафтемборики" създаването на специалните зони ще превърне Гърция в инвестиционна дестинация. За да бъдат привлечени местни и европейски капитали, заетите в тях служители трябва да бъдат с български заплати.

По света целта на подобни зони е да насърчават икономическия растеж.

Вчера гръцкият премиер Андонис Самарас продължи срещите си с коалиционните партньори. Той търси одобрението им за икономиите в размер на 11,5 млрд. евро, срещу които страната ще получи нови заеми от ЕС и МВФ.

Според законопроекта на правителството се премахват представителните разходи на премиера, министрите, шефа на парламента и лидера на опозицията. Премиерът и председателят на парламента в момента получават по 1872 евро представителни на месец. Съкращенията, които влизат в сила на 1 октомври, ще спестят на хазната 400 000 евро годишно.

Предвижда се още намаление на персонала в министерствата и орязване на заплатите в тях.

С 20% по-малки заплати ще трябва да се примирят военни, дипломати, магистрати, полицаи. С толкова падат и парите на 10 000 свещеници.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата