Лидерството на “Газпром” в Европа е под заплаха?

https://www.24chasa.bg/Article/1526092 www.24chasa.bg

Шистовият газ от САЩ може да удари и по проекта "Южен поток"

Лидерското място на "Газпром" на пазара в Европа е под заплаха заради добива на шистов газ. Тази опасност са признали експертите на руското министерство за икономическо развитие, пише в анализ сайтът lenta.ru.

Делът на "Газпром" на енергийния пазар в Европа може да се стесни още през 2015-2016 г., прогнозира изданието, според което още към 2015 г. "Газпром" може да загуби съществен дял на европейския пазар. Продажбите на групата "Газпром" през 2011 г. бяха 4,7 трилиона рубли. Значителна част (265 млрд. от добитите 513 млрд. куб. м) компанията е продала на местния пазар. Но основните печалби идват от чужбина. А там цените са много по-изгодни - понякога над 400 долара за 1000 куб. метра при по-малко от 100 долара на вътрешния пазар в Русия.

Тази позиция обаче е застрашена. От днешната ситуация не са доволни нито в Европа, нито в "Газпром". Европейските страни една след друга търсят възможности да минат на покупки на газ на пазарни цени, да заобиколят Русия или да намалят енергийното си потребление чрез нови технологии или като в Украйна да разчитат на въглища.

Русия от своя страна се опитва да разшири външните си пазари, като води преговори с Китай или пък като се опитва да достави на САЩ газ от Щокмановското находище (вчера бе съобщено, че проектът за разработка на находището се замразява поради липса на интерес - б.р.).

Но бумът на шистовия газ в Америка застрашава тези перспективи. Под неговия удар може да попаднат дори такива мащабни инфраструктурни проекти на "Газпром" като "Южен поток" например, за чието строителство ще са необходими около 25 милиарда долара.

През 2010 г. добивът на шистов газ в САЩ бе 150 млрд. куб. м, тоест почти колкото е износът на "Газпром" (без бившите съветски републики). Сега делът на шисдтовия газ е 23% от общия добив на САЩ, но се очаква до 2035 г. да стане основен източник. Ако всичко върви по план, първите плавателни съдове с американски газ за Европа и Азия може да тръгнат към 2015 г.

"Газпром" засега избира пасивната позиция. В най-голямата газова компания в света смятат, че резкият ръст на производството на шистов газ в САЩ е някакъв "холивудски ефект", не вярват, че САЩ ще могат да изнасят гориво, и само приказват за неговите недостатъци.

Недостатъци наистина има, посочва анализът на lenta.ru. Първо, не е ясно дали фракингът е опасен. Второ, дебитът на новите участъци е висок през първата година, но после намалява. Трето, за разработката е нужно да се усвоят големи пространства. Четвърто, себестойността (без разходите за транспорт) на шистов газ в САЩ е много по-висока, отколкото на обикновения газ в Русия.

Но настойчивостта на САЩ трябва да предизвика ако не страх, то поне безпокойство в "Газпром", смятат в Русия. Сега компанията показва само пренебрежение към тази прогноза.

Ако "Газпром" загуби съществен дял на европейския пазар, това ще означава крах на цялата система за износ на енергоресурси, построена от администрацията на Владимир Путин, прави извод изданието. От 2006 г. "Газпром" има монопол при продажбите зад граница.

Видимо притеснени от позицията на презрение към заплахата от шистов газ, експертите на Министерството на икономическото развитие са стигнали до заключението, че компанията може да се изправи пред сложна ситуация на традиционните си досега пазари.

  • Ценното в трите урока на папата

    Ценното в трите урока на папата

    Духовните водачи имат и привилегията, и призванието да познават отблизо какво вълнува хората днес и сега и какъв е техният дневен ред. Затова нека се опитаме да намерим ценното в трите урока, които папа Франциск е споделил с премиера Кирил Петков по време на аудиенцията във Ватикана. Има няколко ключови думи от този разговор: корупция, инфлация
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо