Д-р Антони Ненов - един от лекарите, на които вярваме

https://www.24chasa.bg/Article/1527492 Д-р Антони Ненов - един от лекарите, на които вярваме Д-р Антони Ненов - един от лекарите, на които вярваме www.24chasa.bg
Акушер-гинекологът на почивка със съпругата си Мария и по-малката си дъщеря Карина.

До обяд гледа на огромен HD монитор увеличени в пъти яйчници, маточни тръби, кисти, миоми, а вечер се зарежда с филмите на култовите Люк Бесон, Куентин Тарантино и Емир Кустурица, защото "не са лесносмилаеми, сълзливи и суперсоциални, а носят различен поглед към нещата в живота".

През седмицата прави безкръвни АГ операции, след които пациетките се възстановяват много бързо, лекува ги, дава им шанс да забременеят, изражда бебета, а през уикендите прочиства съзнанието си с лов.

Не толкова заради тръпката да отстреля дивеч, а заради абсолютната тишина в гората, която го откъсва от забързаното и изпълнено с проблеми ежедневие.Има две дъщери и нито една от тях не се казва Антоанета. Но пък няколко момчета са
кръстени на него - 46-годишния Антони (Тони) Ненов, шеф на "Гинекология, ендоскопска хирургия и стерилитет" в столичната АГ болница "Шейново", един от водещите експерти по безкръвните гинекологични интервенции у нас.

Майката на един от Антоновците, вече голямо момче, била на 41 г., когато се обърнала за помощ към акушер-гинеколога. Дотогава не можела да зачене. След няколко инсеминации забременяла и го кръстила на "основния виновник" за щастието й, както му била обещала.

Друг Антон се появил на бял свят след много тежък кръвоизлив, който майка му получила във втория месец на бременността си. "Бях дежурен, на пръв поглед нещата бяха безнадеждни. Но видяхме, че ембрионът е запазен, има сърдечна дейност. Приехме жената в болницата, кървенето постепенно намаля, после дълго време лежа при нас под наблюдение", спомни си Ненов, който е кръстен на дядо си по майчина линия, също лекар.

Не помни на колко жени е помогнал да заченат и с присъщото си чувство за хумор
бърза да уточни "като лекар". Но няма да забрави за жена, за която английските лекари били категорични, че единственият начин да забременее е чрез ин витро. При едно от завръщанията си в България тя се обърнала към Ненов. Той я оперирал безкръвно, отстранил изменения в маточните тръби и след няма и три месеца жената вече била бременна.

"След това роди и друго дете, и двете аз израждах. Има жени, които идват в кабинета само за да ми кажат: докторе, вижте, заченах, след като ме оперирахте. Или ми го казват, когато ме срещнат случайно по коридорите в болницата, вече постъпили за раждане. Няма по-силен стимул за един лекар", категоричен е акушер-гинекологът, израснал до друга болница - Първа градска, на пъпа на София. Докато учил медицина, работил там три години - като санитар и сестра в хирургичното отделение.

Докторът, който се е занимавал като ученик с художествена фотография, говори със същия ентусиазъм и за начина, по който лекува пациентките - ендоскопската, безкръвна хирургия, развила се през последните двайсетина години.

За разлика от класическата операция при ендоскопската коремът на пациентката не се отваря. Правят се три до четири отвора с големина до 1 см. През единия се вкарва миниатюрна HD камера и всичко - органи, кисти, миоми, се гледат на голям монитор, увеличени в пъти. "Виждаш абсолютно всичко - до най-малки подробности, при класическата интервенция това не е възможно".

"Реже се" през друг отвор - с най-обикновена механична ножица, също миниатюрна, остриетата й са дълги от 3 до 5 милиметра, или с ултразвуков нож. Използват се и т.нар. биполярни колаголатори - ток, който протича само между остриетата на инструмента, се "запечатва" онова, което трябва бъде прерязано или отрязано. Не се правят шевове, не се поставят клипси в корема, ако става дума за кръвоносни съдове. "Опаковани" се отстраняват и кистите, без опасност клетки от тях да се разпилеят, особено когато има съмнение за онкологично заболяване.

"Заради ясния и точен образ, който имаш, и фините инструменти, които се използват,
правиш възможно най-доброто, стига да го умееш. Без да нараняваш деликатните структури в гениталния апарат на жената, я лекуваш и възстановяваш спосоността й да забременее", обяснява Ненов, който прави ендоскопски операции от 12 г.

Друго голямо предимство на безкръвната хирургия е бързото възстановяване на пациентките. Тъй като коремната стена не е срязана, тя е на крак часове след интервенцията. Престоят в болница е сведен до абсолютен минимум - два дни, а в по-леки случаи - само нощта след интервенцията. За седмица се възстановява напълно и води нормален живот.

"Плюсовете на ендоскопската хирургия са много, недостатъци реално няма. Основният проблем у нас е, че макар да се прави на доста места, не са препоръчва на жените и не се практикува масово от повечето лекари, защото не я владеят. Старая се
да привличам млади колеги, които специализират АГ, към този вид хирургия, защото това е бъдещето и това е най-доброто за пациентките", категоричен е Ненов.

Прави безкръвни операции от началото на 2000 г., когато в "Шейново" се създава отделение по ендоскопска хирургия. Приели го на работа в болницата две години по-рано, след като завършил специализацията си в "Майчин дом". "В началото оперирахме безкръвно само по-леките случаи. Постепенно създадохме екип, натрупахме опит, посещавахме много форуми в Европа, за да видим как се правят нещата в действителност, а не по учебник. Вече разполагаме с много по-модерна апаратура. Напредвахме стъпка по стъпка, вече прилагаме този метод при всички патологични гинекологични изменения", изтъка Ненов, който оглавява отделението от две години.

С безкръвните интервенции в корема (лапароскопии) се действа при извънматочна бременност, без "да махаш половината органи на жената, за да спасиш живота й", миоми на матката, ендометриоза, всички видове кисти на яйчниците и при възпалителни изменение на маточните тръби. При онкологичните заболявания така се отстранява матката и прилежащите й структури. Другият вид безкръвни интервенции - през вагината се влиза в матката (хистероскопии), се използва при кръвотечения с неясна причина, полипи по лигавицата, вътрешни миоми и вродени изменения.

"Това не означава, че класическите коремни операции са загърбени. Но се прилагат по-рядко, в напредналите АГ клиники максимум до 20% от случаите. Всички останали интервенции се правят безкръвно", обясни Ненов. Самият той прави такива по 4-5 на седмица.

Докторът се надява час по-скоро и у нас те да се изполват и за диагностика - при онкологични заболявания, при стерилитетни двойки. Така, както се прави в най-голямата университетска болница и най-голямата АГ клиника в Европа - "Шарите" в Берлин, където е специализирал два пъти. Там освен материалната и техническата база, индивидуалното отношение към всеки пациент, утвърдените специалисти на не повече от 35 г., го впечатлила и липсата на често срещания у нас хаос.

"Всеки знае какво трябва да направи, прави го перфектно, без да се бърка в работата на другия. Пъзелът е подреден, докато при нас го подреждаме всеки ден", разказа Ненов с горчива усмивка. Знае как се реди пъзел със своите възможности и опит и затова ще участва в конкуса за директор на "Шейново".

"Мина почти година от трагичните инциденти, достатъчно време, за да видим, че нещата не се оправят. Трябва радикална промяна, за да си върнем доверието на хората", убеден е Ненов - един от лекарите, на които българите вярват и чиито имена вестник "24 часа" събра в специална книга. Ще се кандидатира за поста не защото предпочита да е администратор, а защото е уверен, че може да промени нещата към по-добро.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

100% здрави бъбреци и здрава зима с тибетски чай

Жена с един бъбрек: ”Болките в кръста, паренето и гриповете през зимата са в миналото, „Урогард”наистина е бъбречно чудо!” Ели Богданова, 33г.от София: Забравих за кошмарните болки в бъбреците при

Апаратна импулсна терапия - съвременна грижа за мъжкото сексуално здраве и в България

Мъжката потентност е подвластна както на естествените възрастови изменения в организма, така и на начина на живот. С възрастта намалява способността за спонтанна възбуда,

Личните лекари искат пробно въвеждане на пръстовия идентификатор

Личните лекари предлагат първо тестово въвеждане на системата за пръстова идентификация в няколко практики, преди да заработи за всички. Това съобщи шефът на тяхното сдружение доц.

Да спрем главоболието без да се тровим с лекарства

В променливо време като сегашното, много хора се оплакват от главоболие. И понеже нямаме време или нерви да ходим по доктори, се заемаме със самолечение,

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

В „Уни Хоспитал“ оперират с „Айнщайн”

С ултрамодерната апаратура „Айнщайн” оперираха през тази седмица екипи на МБАЛ “Уни Хоспитал“ в Панагюрище. При този тип хирургия опериращият лекар вижда обекта обемно, уголемен и в детайли,

В Болница „Тракия“ връщат слуха с импланти

Късната корекция на глухотата пречи на нормалното развитие на детето, предупреждава доц. Петър Руев. Слухът е едно от най-важните сетива, с което опознаваме и участваме в света.

Увеличават се фаталните за сърцето инфекции

Учени: Рискът е два пъти по-висок при мъжете и за младите хора. Мокардитът е коварно сърдечно заболяване, което в повечето случаи протича без симптоми или те са толкова дискретни,

„Триактал” – билкова формула срещу причинителите на болести

Според световната статистика ежедневно от рак се разболяват над 14 млн. души, 8 млн. умират. Но все по-добрите познания на учените какво поражда туморите дават увереност, че ракът може да бъде спрян.

Недостатъчният сън при децата може да доведе до депресии и затлъстяване

По-дълго кърмените бебета са с по-малък риск от инфаркт, инсулт, високо кръвно като възрастни Компютрите, таблетите, смартфоните напоследък стават изключително интересни за деца на все по-ранна

Мъртво тригодишно дете е откарано в хасковската болница

3-годишно момченце от с. Николово е докарано в хасковската МБАЛ мъртво. За това съобщи директорът на болницата д-р Георги Гелов, цитиран от haskovo.net.

Изолираха парагрипен вирус, грип няма

"В последните 2 седмици няма изолирани грипни вируси, тъй като и обстановката в страната е спокойна и се изпращат по малко проби от болниците. За втора поредна седмица бе изолиран парагрипен вирус",

„Виното на столетника” за здраво сърце и повишено либидо

„Виното на столетника” за здраво сърце и повишено либидо! Тибетският чай с16 билки на Изток е познат от хилядолетия като „Виното на столетника”. У нас идва с търговското наименование „Вигард”.

„Виното на столетника” за здраво сърце и повишено либидо

„Виното на столетника” за здраво сърце и повишено либидо! Тибетският чай с16 билки на Изток е познат от хилядолетия като „Виното на столетника”. У нас идва с търговското наименование „Вигард”.

Жена от Непал на 112 години пуши от 17-годишна (видео)

Считаната за най-възрастна жена в света пуши 30 цигари на ден от 95 години насам. 112-годишната непалка пуши от 17-годишна, съобщава агенция ЮПИ. Батули Ламишхан по документи е на 112,

Уникална карта сочи България като страната с най-дълго майчинство

Сайтът "Information is Beautiful" публикува карта на света, в която е указано какво най-добре умеят да правя отделните нации, пише в. "Метро". Картата има три раздела - екология, икономика и гаден.

ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД с приз за “TRUE LEADERS”

ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД бе отличена за "TRUE LEADERS” в рамките на инициативата на ICAP Bulgaria. Наградата бе връчена на церемония в Rainbow Plaza в София.

Най-богатият човек в Европа спести 585 млн. евро данъци

Собственикът на модната верига Zara е спестил най-малко 585 млн. евро, използвайки "агресивни методи за избягване на данъчно облагане" през фискалните системи на Ирландия, Холандия и Швейцария.

“Практикер” строи нов хипермаркет в Ямбол

Магазинът ще следва обновената концепция и новата модерна визия на веригата На студентския празник 8 декември “Практикер” започна изграждането на нов хипермаркет за дома и градината в Ямбол.

"Война и мир" излиза в два луксозни тома

Излезе изключително луксозно издание на “Война и мир” от руския класик Лев Толстой, което ще може да се намери на Панаира на книгата в НДК, който започва на 13 декември.

Евростат: Почти една пета от българите работят за малки заплати

Близо една пета от работещите българи получават ниски заплати. По данни на "Евростат" към 2014 г. това не е най-лошият резултат в ЕС. Но България остава страната,

4 фирми искат да патентоват черен уикенд

Интересът дойде след скандалния патент за “еМаг” за черен петък 4 фирми са подали заявки за патент на словосъчетанието “черен уикенд”, сочи справка в регистъра на Патентното ведомство.