Д-р Антони Ненов - един от лекарите, на които вярваме

https://www.24chasa.bg/Article/1527492 www.24chasa.bg
Акушер-гинекологът на почивка със съпругата си Мария и по-малката си дъщеря Карина.

До обяд гледа на огромен HD монитор увеличени в пъти яйчници, маточни тръби, кисти, миоми, а вечер се зарежда с филмите на култовите Люк Бесон, Куентин Тарантино и Емир Кустурица, защото "не са лесносмилаеми, сълзливи и суперсоциални, а носят различен поглед към нещата в живота".

През седмицата прави безкръвни АГ операции, след които пациетките се възстановяват много бързо, лекува ги, дава им шанс да забременеят, изражда бебета, а през уикендите прочиства съзнанието си с лов.

Не толкова заради тръпката да отстреля дивеч, а заради абсолютната тишина в гората, която го откъсва от забързаното и изпълнено с проблеми ежедневие.Има две дъщери и нито една от тях не се казва Антоанета. Но пък няколко момчета са
кръстени на него - 46-годишния Антони (Тони) Ненов, шеф на "Гинекология, ендоскопска хирургия и стерилитет" в столичната АГ болница "Шейново", един от водещите експерти по безкръвните гинекологични интервенции у нас.

Майката на един от Антоновците, вече голямо момче, била на 41 г., когато се обърнала за помощ към акушер-гинеколога. Дотогава не можела да зачене. След няколко инсеминации забременяла и го кръстила на "основния виновник" за щастието й, както му била обещала.

Друг Антон се появил на бял свят след много тежък кръвоизлив, който майка му получила във втория месец на бременността си. "Бях дежурен, на пръв поглед нещата бяха безнадеждни. Но видяхме, че ембрионът е запазен, има сърдечна дейност. Приехме жената в болницата, кървенето постепенно намаля, после дълго време лежа при нас под наблюдение", спомни си Ненов, който е кръстен на дядо си по майчина линия, също лекар.

Не помни на колко жени е помогнал да заченат и с присъщото си чувство за хумор
бърза да уточни "като лекар". Но няма да забрави за жена, за която английските лекари били категорични, че единственият начин да забременее е чрез ин витро. При едно от завръщанията си в България тя се обърнала към Ненов. Той я оперирал безкръвно, отстранил изменения в маточните тръби и след няма и три месеца жената вече била бременна.

"След това роди и друго дете, и двете аз израждах. Има жени, които идват в кабинета само за да ми кажат: докторе, вижте, заченах, след като ме оперирахте. Или ми го казват, когато ме срещнат случайно по коридорите в болницата, вече постъпили за раждане. Няма по-силен стимул за един лекар", категоричен е акушер-гинекологът, израснал до друга болница - Първа градска, на пъпа на София. Докато учил медицина, работил там три години - като санитар и сестра в хирургичното отделение.

Докторът, който се е занимавал като ученик с художествена фотография, говори със същия ентусиазъм и за начина, по който лекува пациентките - ендоскопската, безкръвна хирургия, развила се през последните двайсетина години.

За разлика от класическата операция при ендоскопската коремът на пациентката не се отваря. Правят се три до четири отвора с големина до 1 см. През единия се вкарва миниатюрна HD камера и всичко - органи, кисти, миоми, се гледат на голям монитор, увеличени в пъти. "Виждаш абсолютно всичко - до най-малки подробности, при класическата интервенция това не е възможно".

"Реже се" през друг отвор - с най-обикновена механична ножица, също миниатюрна, остриетата й са дълги от 3 до 5 милиметра, или с ултразвуков нож. Използват се и т.нар. биполярни колаголатори - ток, който протича само между остриетата на инструмента, се "запечатва" онова, което трябва бъде прерязано или отрязано. Не се правят шевове, не се поставят клипси в корема, ако става дума за кръвоносни съдове. "Опаковани" се отстраняват и кистите, без опасност клетки от тях да се разпилеят, особено когато има съмнение за онкологично заболяване.

"Заради ясния и точен образ, който имаш, и фините инструменти, които се използват,
правиш възможно най-доброто, стига да го умееш. Без да нараняваш деликатните структури в гениталния апарат на жената, я лекуваш и възстановяваш спосоността й да забременее", обяснява Ненов, който прави ендоскопски операции от 12 г.

Друго голямо предимство на безкръвната хирургия е бързото възстановяване на пациентките. Тъй като коремната стена не е срязана, тя е на крак часове след интервенцията. Престоят в болница е сведен до абсолютен минимум - два дни, а в по-леки случаи - само нощта след интервенцията. За седмица се възстановява напълно и води нормален живот.

"Плюсовете на ендоскопската хирургия са много, недостатъци реално няма. Основният проблем у нас е, че макар да се прави на доста места, не са препоръчва на жените и не се практикува масово от повечето лекари, защото не я владеят. Старая се
да привличам млади колеги, които специализират АГ, към този вид хирургия, защото това е бъдещето и това е най-доброто за пациентките", категоричен е Ненов.

Прави безкръвни операции от началото на 2000 г., когато в "Шейново" се създава отделение по ендоскопска хирургия. Приели го на работа в болницата две години по-рано, след като завършил специализацията си в "Майчин дом". "В началото оперирахме безкръвно само по-леките случаи. Постепенно създадохме екип, натрупахме опит, посещавахме много форуми в Европа, за да видим как се правят нещата в действителност, а не по учебник. Вече разполагаме с много по-модерна апаратура. Напредвахме стъпка по стъпка, вече прилагаме този метод при всички патологични гинекологични изменения", изтъка Ненов, който оглавява отделението от две години.

С безкръвните интервенции в корема (лапароскопии) се действа при извънматочна бременност, без "да махаш половината органи на жената, за да спасиш живота й", миоми на матката, ендометриоза, всички видове кисти на яйчниците и при възпалителни изменение на маточните тръби. При онкологичните заболявания така се отстранява матката и прилежащите й структури. Другият вид безкръвни интервенции - през вагината се влиза в матката (хистероскопии), се използва при кръвотечения с неясна причина, полипи по лигавицата, вътрешни миоми и вродени изменения.

"Това не означава, че класическите коремни операции са загърбени. Но се прилагат по-рядко, в напредналите АГ клиники максимум до 20% от случаите. Всички останали интервенции се правят безкръвно", обясни Ненов. Самият той прави такива по 4-5 на седмица.

Докторът се надява час по-скоро и у нас те да се изполват и за диагностика - при онкологични заболявания, при стерилитетни двойки. Така, както се прави в най-голямата университетска болница и най-голямата АГ клиника в Европа - "Шарите" в Берлин, където е специализирал два пъти. Там освен материалната и техническата база, индивидуалното отношение към всеки пациент, утвърдените специалисти на не повече от 35 г., го впечатлила и липсата на често срещания у нас хаос.

"Всеки знае какво трябва да направи, прави го перфектно, без да се бърка в работата на другия. Пъзелът е подреден, докато при нас го подреждаме всеки ден", разказа Ненов с горчива усмивка. Знае как се реди пъзел със своите възможности и опит и затова ще участва в конкуса за директор на "Шейново".

"Мина почти година от трагичните инциденти, достатъчно време, за да видим, че нещата не се оправят. Трябва радикална промяна, за да си върнем доверието на хората", убеден е Ненов - един от лекарите, на които българите вярват и чиито имена вестник "24 часа" събра в специална книга. Ще се кандидатира за поста не защото предпочита да е администратор, а защото е уверен, че може да промени нещата към по-добро.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зрелищен масов бой си спретнаха ултраси на "Левски" и ЦСКА. Футболните хулигани уговарят мелето в двора на гимназията "Вела Пеева" във Велико Търново и се маризят до кръв, като крайни победители излизат "сините" привърженици. Информацията "България Днес" научи от запалянковци и е потвърдена и от директора на школото Ангел Янчев.

Актрисата Деси Бакърджиева се зарадва изключително много при срещата си със свой стар познайник, видя "България Днес". Екранната доктор Хинова от сериала "Откраднат живот" случайно се видя с приятел, с когото не е общувала от дълго време. Деси едва разпозна старата си дружка, но след това двамата си побъбриха надълго и нашироко пред Народния

Венцислав Мартинов е хуморист имитатор, режисьор, продуцент и автор на текстове за поп песни и телевизионни сценарии. Роден е на 9 януари 1959 г. в София. Завършил е ВИИ "Карл Маркс" (дн. УНСС) със специалност "Счетоводна отчетност" и Института за театър, музика и кинематография "Николай Черкасов" (Санкт Петербург, Русия),