Д-р Антони Ненов - един от лекарите, на които вярваме

https://www.24chasa.bg/Article/1527492 Д-р Антони Ненов - един от лекарите, на които вярваме Д-р Антони Ненов - един от лекарите, на които вярваме www.24chasa.bg
Акушер-гинекологът на почивка със съпругата си Мария и по-малката си дъщеря Карина.

До обяд гледа на огромен HD монитор увеличени в пъти яйчници, маточни тръби, кисти, миоми, а вечер се зарежда с филмите на култовите Люк Бесон, Куентин Тарантино и Емир Кустурица, защото "не са лесносмилаеми, сълзливи и суперсоциални, а носят различен поглед към нещата в живота".

През седмицата прави безкръвни АГ операции, след които пациетките се възстановяват много бързо, лекува ги, дава им шанс да забременеят, изражда бебета, а през уикендите прочиства съзнанието си с лов.

Не толкова заради тръпката да отстреля дивеч, а заради абсолютната тишина в гората, която го откъсва от забързаното и изпълнено с проблеми ежедневие.Има две дъщери и нито една от тях не се казва Антоанета. Но пък няколко момчета са
кръстени на него - 46-годишния Антони (Тони) Ненов, шеф на "Гинекология, ендоскопска хирургия и стерилитет" в столичната АГ болница "Шейново", един от водещите експерти по безкръвните гинекологични интервенции у нас.

Майката на един от Антоновците, вече голямо момче, била на 41 г., когато се обърнала за помощ към акушер-гинеколога. Дотогава не можела да зачене. След няколко инсеминации забременяла и го кръстила на "основния виновник" за щастието й, както му била обещала.

Друг Антон се появил на бял свят след много тежък кръвоизлив, който майка му получила във втория месец на бременността си. "Бях дежурен, на пръв поглед нещата бяха безнадеждни. Но видяхме, че ембрионът е запазен, има сърдечна дейност. Приехме жената в болницата, кървенето постепенно намаля, после дълго време лежа при нас под наблюдение", спомни си Ненов, който е кръстен на дядо си по майчина линия, също лекар.

Не помни на колко жени е помогнал да заченат и с присъщото си чувство за хумор
бърза да уточни "като лекар". Но няма да забрави за жена, за която английските лекари били категорични, че единственият начин да забременее е чрез ин витро. При едно от завръщанията си в България тя се обърнала към Ненов. Той я оперирал безкръвно, отстранил изменения в маточните тръби и след няма и три месеца жената вече била бременна.

"След това роди и друго дете, и двете аз израждах. Има жени, които идват в кабинета само за да ми кажат: докторе, вижте, заченах, след като ме оперирахте. Или ми го казват, когато ме срещнат случайно по коридорите в болницата, вече постъпили за раждане. Няма по-силен стимул за един лекар", категоричен е акушер-гинекологът, израснал до друга болница - Първа градска, на пъпа на София. Докато учил медицина, работил там три години - като санитар и сестра в хирургичното отделение.

Докторът, който се е занимавал като ученик с художествена фотография, говори със същия ентусиазъм и за начина, по който лекува пациентките - ендоскопската, безкръвна хирургия, развила се през последните двайсетина години.

За разлика от класическата операция при ендоскопската коремът на пациентката не се отваря. Правят се три до четири отвора с големина до 1 см. През единия се вкарва миниатюрна HD камера и всичко - органи, кисти, миоми, се гледат на голям монитор, увеличени в пъти. "Виждаш абсолютно всичко - до най-малки подробности, при класическата интервенция това не е възможно".

"Реже се" през друг отвор - с най-обикновена механична ножица, също миниатюрна, остриетата й са дълги от 3 до 5 милиметра, или с ултразвуков нож. Използват се и т.нар. биполярни колаголатори - ток, който протича само между остриетата на инструмента, се "запечатва" онова, което трябва бъде прерязано или отрязано. Не се правят шевове, не се поставят клипси в корема, ако става дума за кръвоносни съдове. "Опаковани" се отстраняват и кистите, без опасност клетки от тях да се разпилеят, особено когато има съмнение за онкологично заболяване.

"Заради ясния и точен образ, който имаш, и фините инструменти, които се използват,
правиш възможно най-доброто, стига да го умееш. Без да нараняваш деликатните структури в гениталния апарат на жената, я лекуваш и възстановяваш спосоността й да забременее", обяснява Ненов, който прави ендоскопски операции от 12 г.

Друго голямо предимство на безкръвната хирургия е бързото възстановяване на пациентките. Тъй като коремната стена не е срязана, тя е на крак часове след интервенцията. Престоят в болница е сведен до абсолютен минимум - два дни, а в по-леки случаи - само нощта след интервенцията. За седмица се възстановява напълно и води нормален живот.

"Плюсовете на ендоскопската хирургия са много, недостатъци реално няма. Основният проблем у нас е, че макар да се прави на доста места, не са препоръчва на жените и не се практикува масово от повечето лекари, защото не я владеят. Старая се
да привличам млади колеги, които специализират АГ, към този вид хирургия, защото това е бъдещето и това е най-доброто за пациентките", категоричен е Ненов.

Прави безкръвни операции от началото на 2000 г., когато в "Шейново" се създава отделение по ендоскопска хирургия. Приели го на работа в болницата две години по-рано, след като завършил специализацията си в "Майчин дом". "В началото оперирахме безкръвно само по-леките случаи. Постепенно създадохме екип, натрупахме опит, посещавахме много форуми в Европа, за да видим как се правят нещата в действителност, а не по учебник. Вече разполагаме с много по-модерна апаратура. Напредвахме стъпка по стъпка, вече прилагаме този метод при всички патологични гинекологични изменения", изтъка Ненов, който оглавява отделението от две години.

С безкръвните интервенции в корема (лапароскопии) се действа при извънматочна бременност, без "да махаш половината органи на жената, за да спасиш живота й", миоми на матката, ендометриоза, всички видове кисти на яйчниците и при възпалителни изменение на маточните тръби. При онкологичните заболявания така се отстранява матката и прилежащите й структури. Другият вид безкръвни интервенции - през вагината се влиза в матката (хистероскопии), се използва при кръвотечения с неясна причина, полипи по лигавицата, вътрешни миоми и вродени изменения.

"Това не означава, че класическите коремни операции са загърбени. Но се прилагат по-рядко, в напредналите АГ клиники максимум до 20% от случаите. Всички останали интервенции се правят безкръвно", обясни Ненов. Самият той прави такива по 4-5 на седмица.

Докторът се надява час по-скоро и у нас те да се изполват и за диагностика - при онкологични заболявания, при стерилитетни двойки. Така, както се прави в най-голямата университетска болница и най-голямата АГ клиника в Европа - "Шарите" в Берлин, където е специализирал два пъти. Там освен материалната и техническата база, индивидуалното отношение към всеки пациент, утвърдените специалисти на не повече от 35 г., го впечатлила и липсата на често срещания у нас хаос.

"Всеки знае какво трябва да направи, прави го перфектно, без да се бърка в работата на другия. Пъзелът е подреден, докато при нас го подреждаме всеки ден", разказа Ненов с горчива усмивка. Знае как се реди пъзел със своите възможности и опит и затова ще участва в конкуса за директор на "Шейново".

"Мина почти година от трагичните инциденти, достатъчно време, за да видим, че нещата не се оправят. Трябва радикална промяна, за да си върнем доверието на хората", убеден е Ненов - един от лекарите, на които българите вярват и чиито имена вестник "24 часа" събра в специална книга. Ще се кандидатира за поста не защото предпочита да е администратор, а защото е уверен, че може да промени нещата към по-добро.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Внимание: хипереластични деца

Храни боклуци пораждат синдрома на хипермобилност, който не е синоним на грация, а сигнал за риск. Сред днешните деца все по-често се среща хипереластичният синдром.

Специално подбрани екстракти от растения помагат при гастрит, колит, запек

Учените вече създават продукти с екстракти от билки и растения, известни от традиционната медицина на различни народи, с изследван и доказан здравословен ефект.

Как се пазят от грип известни лекари

Кой, ако не лекарите, знаят какво най-сигурно защитава от грип? Разочароващата истина е, че и те боледуват, но повечето казват, че изкарват леко заразата благодарение на личните си стратегии.

Хромът засилва метаболизма и се бори с глада за сладко

С възрастта организмът на човек задържа все по-малко хром. Около 90% от възрастните не получават достатъчно хром от храната. Ако не Ви достига хром, опитайте добавка с хром,

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

При заболявания на храносмилателната система

Много са заболяванията, от които страда храносмилателната система – гастрит, колит, язва, синдром на раздразнените черва, панкреатит, диария, запек, болест на Крон.

Светило в детската хематология консултира безплатно в София

Проф. д-р Букет Ерер Дел Кастелло, призната за светило в детската хематология в Италия и Турция, идва в България през януари. Тя ще посвети част от времето си в София на безплатни консултации за деца

Кучият студ ни удря на 5 неподозирани места и в 3 очаквани. Кои са

Зимата е сезонът с най-висока смъртност, въпреки че темата за горещите вълни ангажира повече обществено внимание. Има разлика само в тълкуването. Едни лекари отдават увеличената честота на резките

Как да кихаме, без да пръскаме вируси

Ако го правим в сгъвката на ръката няма да тиражираме заразата. Който се е ваксинирал срещу грип, ваксинирал. Останалите, дори да размислят, няма смисъл да го правят в разгара на грипната епидемия.

При сърдечна болка над 15 минути търсете лекар - може да е инфаркт

Непременно трябва да се търси лекар при болка на обширна площ в сърдечната област, която не минава повече от 15-20 минути и не се повлиява от обичайните обезболяващи средства и вазодилататори.

Над 126 000 души смениха личния лекар през декември

126 240 здравноосигурени са сменили личния си лекар през декември, съобщиха от здравната каса. Най-голям е техният брой в София – 26 644души, а най-малък - в Смолян, 874.

"Българската Коледа" събра над 2,5 млн. лв. за болни деца

Дарения на обща стойност 2 590 000 лв. събра благотворителната инициатива „Българската Коледа“ от началото на кампанията на 30 ноември 2016 г. до 17 януари 2017 г.

Здравният министър ще договаря ограничени вещни права заради обновяването на спешните центрове

Правителството възложи на министъра на здравеопазването да сключи договори за учредяване на ограничени вещни права в полза на държавата за нуждите на МЗ върху имоти,

Диабетът може да съкрати живота ни с до 9 години

Хора на средна възраст, диагностицирани с диабет, могат да изгубят около 9 години от животите си, предаде The Independent. Китайските учени, провели изследването, са достигнали и до извод, който сочи,

Асеновград събра пари за лечение на 16-годишния Синан, но ракът победи

Момчето издъхна в дома си след продължителна битка с рака Съученици, приятели и близки от Асеновград са съсипани от скръб, след като разбраха, че 16-годишният Синан Мурад не успя да пребори рака.

Болестта на пушачите става трета по смъртност

До 2025 г. болестта на пушачите - хронична обструктивна белодробна болест, ще заеме трето място в световен мащаб по смъртност след инфарктите и инсултите - ХОББ. 480 хил.

Булбанк продала фирмени кредити за поне 560 млн. лева

Това е най-голямата сделка засега за такъв вид кредити, вземат ги норвежци Рекордна сделка за продажбата на просрочени фирмени кредити е сключила УниКредит Булбанк.

Заради студа ще разсрочват сметки за ток

Това договори енергийният министър договори с “Енерго-Про”, ЧЕЗ и ЕВН Сметките за ток за декември и януари може да се разсрочват, ако клиентите го поискат.

Парламентът пусна 2 млрд. лева, за да продължи още година санирането, върна стария режим за казаните с ракия

Финансовият ресурс за саниране да се увеличи на 2 млрд. лв. вместо 1 млрд. лв. Това реши парламентът в сряда след близо час дебати. Освен увеличаването на средствата депутатите гласуваха и да се

Терминал 2 прокапа. Поправиха теча

Терминал 2 на летище София е прокапал, видяха пътници, които изпратиха снимки във в. "24 часа", те са правени в четвъртък вечерта.  Попихаме аеропорта какво се е случило,

Борисов: Всички са искали добро, но друго е да го направиш

Не построим ли “Хемус”, Северна България е загубена, твърди премиерът “Предполагам, че всички управляващи у нас са искали да направят нещо добро. Но едно е да искаш, друго е да можеш,

"Самсон и Далила" - различен спектакъл на Софийската опера и балет

На 27, 28 и 29 януари в Софийската опера и балет предстои спектакълът на световноизвестния шедьовър на французина Камий Сен-Санс, операта „Самсон и Далила.