Безработни ремонтират пострадали от труса училища, плащат им по 380 лева

https://www.24chasa.bg/Article/1528029 www.24chasa.bg
В Перник почти няма сграда, която да не е пострадала от земетресението. Снимка: 24 часа

30 безработни от вчера ремонтират пострадали от труса училища в Перник, съобщи зам. областният управител Радослав Йорданов.

В 8 училища те ще помагат за възстановяване на последиците от земетресението.

Безработните са назначени по програмата за общини, преживели бедствия, и ще получават заплати от по 380 лв. плюс осигуровки. До 10 септeмври по нея ще бъдат назначени на работа още 90 души. Освен това във възстановителните дейности ще се включат и 40 доброволци.

“Те ще помагат не само за училищата и държавните сгради, но и на хора, които са социално слаби”, каза още Йорданов.

Работни групи вече са посетили всички граждани, които в момента живеят на палатки или фургони.

Прави се проверка на исканията за настаняване в общински жилища, като целта е да се види какъв е социалният статус на подалите заявления. Ще бъдат инспектирани също 170 обекта, чиято оценка на щетите е над 10 000 лв.

“Трябва да видим дали има къде да прекарат зимата тези хора. Освен това се правят огледи на имоти, върху които евентуално ще се изграждат сглобяеми къщички”, допълни Йорданов.

В понеделник пък ще бъде назначена комисия, която да огледа отново Професионалната гимназия по облекло и туризъм “Св. Иван Рилски”. Сградата на учебното заведение е тежко пострадала от земетресението на 22 май, което люля земята с 5,8 по Рихтер и последвалите го над 1000 вторични труса.

Комисията трябва да реши дали училището ще бъде съборено, или може да бъде укрепено.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни