Пребит охранител в мина на Ковачки: Млатиха ни с метални тръби и дървета

https://www.24chasa.bg/Article/1528380 www.24chasa.bg
38-годишният охранител Ивайло Александров показва раните по главата си. Той скри лицето си, защото не иска да го виждат обезобразен. СНИМКА: ДЕСИ КУЛЕЛИЕВА

Десет маскирани мъже нахлуха посред нощ в рудник "Гарванов" в Перник и пребиха петима охранители. Двама от тях са тежко ранени и лежат в болници в София.

"Появиха се към 2,30 ч. Млатиха ни с метални тръби и дървета", разказа пред "24 часа" един от пострадалите - 38-годишният Ивайло Александров. Той е в "Пирогов" със спукан череп, счупен ляв крак и избити зъби. Според Александров побоят бил организиран заради източване на нафта от камионите, които превозвали въглища от мината.

Рудникът е на пернишкото предприятие "Мини открит въгледобив". Дружеството пък е на бизнесмена Христо Ковачки.

"Един от началниците ни каза: "Искам да хванете крадците", разказа Ивайло. Той и другите охранители останали през нощта да дебнат кой ще изнася горивото. Някой обаче ги издал и прекратили мисията. Според Ивайло в злополучната нощ в рудника на смяна били 15-ина шофьори на камиони.

"Тези бяха от най-крадливата смяна", твърди Александров. Той задрямал в джип, когато биячите с тръби нахлули. Те носели маски с прорези на очите и се нахвърлили върху пазачите.

 "Тези, които ни млатиха, не са крадците. Бяха хората, които изкупуват нафтата", подозира пострадалият. Той дори смята, че най-вероятно се познава с побойниците.

 "Ако бяха петима, те щяха да са пострадалите. Следващия път няма аз да съм потърпевш", заканва се Ивайло. Въпреки боя той няма да смени работата си. Харесвал я, плащали му добре. Негов колега на 39 г. е във Военна болница с комоцио и други травми.

Според полицаи най-вероятно побоят е наказателна акция срещу гардовете, които не позволявали да се добиват незаконно въглища. Не се изключва и версията за неуредени финансови взаимоотношения.

В събота привечер директорът на пернишката полиция комисар Валентин Димитров съобщи, че биячите са задържани. "Надяваме се скоро всичко да бъде изяснено", допълни той. Сред задържаните имало криминално проявени. При претърсвания са открити вещи, уличаващи ги в престъпление.