Боят с маски в Перник заради канал за кражба на нафта

https://www.24chasa.bg/Article/1529199 www.24chasa.bg
Рудникът в Перник, в който е станало нападението. СНИМКА: АВТОРЪТ

Гардовете, които бяха пребити в рудника на Христо Ковачки в Перник, са пресекли канал за кражба на нафта. Горивото било източвано от камионите на мината, а после продавано на по-ниски цени.

"Пернишка фирма, наета от собственика, извършвала добив на въглища и превоз. Установило се обаче, че има разлика между закупеното гориво и това, което би трябвало да се изразходва. Дружеството решава да предприеме мерки, за да пресече кражбите", разказа шефът на пернишката полиция комисар Валентин Димитров.
Служител на фирмата взел със себе си още четирима души и започнал да наблюдава шофьорите на камиони. За някои се предполагало, че точат горивото. Няколко дни нафта не била продавана. Това обаче вбесило купувачите, които я препродавали и така си докарвали прилични доходи. В нощта срещу неделя 10 от тях нахлули на рудника с метални тръби и дървета и започнали да бият гардове. Както "24 часа" писа, двама от охранителите са тежко пострадали и са в болница, а трима имат охлузвания.

"Част от биячите са били с маски, други просто с шапки. Веднага започнахме издирване и задържахме 20 души. Осем от тях са участвали в побоя. Останалите са шофьори в мината. Те са разпитани и освободени. Издирваме още двама души. Знаем кои са и е въпрос на часове да бъдат задържани", поясни Димитров.
Всички арестувани са криминално проявени. Четирима от пострадалите също имат регистрации в полицията.
Тартор на биячите бил Георги И. - Гошо Каратиста. Той е задържан за кражби на коли, нанасяне на средна телесна повреда и хулиганство. Срещу него са водени 7 досъдебни производства. Каратиста е осъден на пробация през 2010 г.

Рекордьор в групата е Пламиката, срещу когото са водени 12 разследвания за кражби, средна телесна повреда и наркотици. Той има зад гърба си две осъдителни присъди - 9 месеца лишаване от свобода и пробация за срок от 11 месеца. С 11 извършени престъпления и четири присъди е 28-годишният Тахо, познат на полицията с кражби и веднъж проверяван за унищожаване и повреждане на имущество. Той е осъждан два пъти - веднъж условно и веднъж ефективно.
"Задържахме ги в събота на обяд. Цялата дирекция на полицията се включи в разкриването на престъплението, защото участниците са много", уточни комисар Димитров.
Претърсени са жилища, обитавани от бандата биячи. Там са намерени маски, шапки, палка, тръби, кабели и други приспособления, които вероятно са използвани при нападението.