Българин лежи 18 дни в хърватски затвор заради мидена черупка

https://www.24chasa.bg/Article/1531878 www.24chasa.bg
Мидата Пина Нобилис Снимка Интернет

Лятната почивка на един българин завърши в хърватски затвор заради...мидена черупка, която си взел за спомен от плажа, съобщи за скандалния случай БНТ.

Проблемът е, че черупката се оказала на мида от защитен вид. Българинът нямал пари да си плати глобата и затова е бил съден. Това станало по бързата процедура, при това без адвокат, и той бил осъден на 18 дни затвор.

Светла Петкова и приятелят й отказали организирана почивка, тръгнали сами, за да видят повече места. И към края на престоя си в Хърватия, минали през един залив с мидени ферми. Открили мидата на брега изхвърлена от морето и празна.

„Честно казано беше в доста лошо състояние, ние просто я харесахме заради размера. Сега всеки, който отива някъде събира някакви миди или камъчета за спомен", твърди Светла.

Видели ги и местни, говорили с рибари. И никой нищо не им казал. Хърватските полицаи на границата с Босна обаче след дълга справка с международен справочник най-накрая открили - чепурката е на защитен вид мида Пина Нобилис. Задържали българите, наложили им висока глоба - 800-900 евро, която се оказала непосилна за българите. И алтернативата била да бъдат изпратени на съд.

И въпреки, че били двама в колата, обвинен бил само мъжът. Много бързо - след три часа, Светла разбала присъдата му - 18 дни затвор.

„Нямаше наистина на това място никакъв предупредителен знак и изобщо не ни хрумна, че можем да изнасяме нещо незаконно и така съвсем неочаквано се оказахме престъпници", твърди Светла.

Никой не може да очаква от туристите да са запознати с каталога от защитени видове. Затова на много места в България стоят табели - "защитен вид морска краставица" или "пясъчна лилия", "еделвайс" или "кафява мечка". Още преди да прекрачиш Египет си уведомен, че и песъчинка не може да се изнася от пирамидите.

В страницата на Външно министерство също не стои никакво предупреждение и информация. От нашето посолство единствено им казали по телефона, че имат право на преводач и адвокат.

От външно министерство вече са уведомени за случая. И признаха пропуск с информацията за пътуващи в чужбина.