Бъдещ инженер прави изложба на студенти край дръвчетата на „24 часа” в Силистра

https://www.24chasa.bg/Article/1532432 www.24chasa.bg

В два от предстоящите празнични дни Дунавският парк в Силистра се превръща в изложбена зала на открито за млади художници, родени в крайдунавския град. Изложбата се реализира по идея на Живко Димитров, член на неправителствената организация Клуб „Първи ноември".

Той е студент в III-ти курс по специалност „Електроинженерство" в Русенския университет „Ангел Кънчев", Филиал Силистра. Според него „С изложбата младите хора изпълняват своя дълг да представят и съхранят духовните ценности на града, в който са порасли, както и на неговите жители".

Тя е под мотото „Младото вдъхновение на древна Силистра". Ще бъде открита на 7 септември от 10 часа в Дунавския парк и ще продължи два поредни дни. Творбите на младите хора ще бъдат достояние на жителите и гостите на града по случай Дните на Силистра, чийто акцент за 20-ти път е Празникът на Силистра - Кръстовден - 14 септември.

Участват 7 млади художници: Таня Атанасова, „Ландшафтна архитектура" в ЛТУ в София; Георги Николаев, „Архитектура" в УАСГ в София; Виолета Колебанова, „Архитектура" в Букурещ; Славянка Количкова, „Туризъм" в ИУ във Варна; Радослав Костов, „Изящни изкуства, живопис" във ВТУ „Св. Кирил и Методий" във ВеликоТърново.

Както и бакалаврите Веселка Руменова, „Педагогика на изобразителното изкуство, графика" в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив; Боян Вихренов, „Педагогика на изобразителното изкуство, живопис" във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" във Велико Търново.

В програмата „Дни на Силистра" има още две изложби на художници - ветерани: на 11 септември своите живописни творби аранжира в Градската художествена галерия Петър Чаушев, прочут със своите добруджански пейзажи, а ден по-късно изложба открива Ана Димитрова, някога художник в местен силистренския комбинат.