Симеон Дянков - мупито* на ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/Article/153293 www.24chasa.bg

От две седмици топикономист (chief iconomist) на Световната банка (СБ) изгря като водещата фигура в бъдещ кабинет на ГЕРБ. Известен доскоро само сред финансистите по света (и по-малко у нас), днес Симеон Дянков привлича интереса на политици и кандидати за такива, примамва ги с трепетни очаквания да попаднат в кабинета “Борисов”.

Всъщност Бойко намери бъдещия си финансов министър през февруари във Вашингтон, когато бе на молитвената закуска с президента Барак Обама. Тогава лидерът на ГЕРБ посети централите на Световната банка и МВФ и проучи какви са ефикасните мерки за борба с надвисналата криза. Дянков бе поканен на срещата, без Бойко да подозира, че е българин. Присъстваше в ролята си на топикономиста на трезора по антикризисни мерки. След като тя свършва, Борисов прекарва с Дянков 10-15 минути на 4 очи. Тогава топикономистът дава рецептата си за изцеление на България.

Преди срещата си с лидера на ГЕРБ той тъкмо се е върнал от Колумбия и се готвел да замине за Киргизстан. Дали Бойко е напуснал 1818 H Street със съзнанието, че вече си е намерил кой да движи финансите и въобще икономиката на България, или е направил този извод по-късно, не могат да кажат дори хората, придружили генерала в САЩ.

Симеон Дянков - мупито* на ГЕРБ

Чак в средата на април Борисов звъни на Дянков, за да го покани “да ми помогнеш да направим най-добрата антикризисна програма в Европа.” Симеон тъкмо е на летището за поредното си пътуване в Централна Азия, а трябва да обсъди офертата и със семейството си. Борисов “великодушно” му отпуска цял ден за размисъл. “Тези пътувания дават много време да мислиш. Всички филми за месеца на “Луфтханза”, с изключение на индийските, ги бях изгледал, и имах време да си помисля. Ще работя в тази криза, както съм работил малко повече от 14 г. по целия свят”, навива се Симеон.

Днес вече той е в отпуск от СБ и се вълнува най-вече колко голяма е дупката в бюджета ни. “Предполагам, че е 4 милиарда, но ако излязат 6”, очаква всичко Симеон, докато организира икономически екип с професионалисти и от тук, и от чужбина. На въпрос ласкае ли се от това, че е юпито на ГЕРБ, казва, че му харесва, защото YUPPIE значи “млад градски професионалист”. Не му е неприятно, като го нарекат по начина, по който преди 8 г. наричаха Милен Велчев. За да си young urban professional обаче трябва да си до 35 г. и без деца. А той е на почти 39 и има двама синове. “Затова съм мупито на ГЕРБ (от MUPPIE - Middle-aged Urban Professional - б.а.), което си е като юпи, но на средна възраст, внася яснота Дянков.

Освен разликата във възрастта, с икономистите, които царят върна у нас, Симеон открива и друга разлика - че е с по-голям опит от тях. СБ го е пращала на мисии в повече от 90 държави - и в богати като Холандия, Норвегия, Дания, и в бедни като Афганистан, Киргизстан и Таджикистан. Реализирал е много проекти, ръководил е много хора и е работил с много правителства.

Завършва ловешката езикова гимназия, минава през УНСС за кратко, после учи във виенския университет, след това в Свободния на Западен Берлин, който обаче му дошъл възмарксистко-ленинистки. През 1991 г. заминава за САЩ да си доучи в Питсбърг. Защитава докторантура по международни търговски и финансови отношения в Университета на Мичиган, който е в топ 10 по икономика в света.

През 1995 г. Симеон чува, че СБ търси хора като него - които познават западната икономика и говорят източноевропейски езици. Отива в централата във Вашингтон, където веднага го канят да остане и му дават нужното време, за да си готви дисертацията. Първите 3 г. пътува из бившия СССР. През 1998 - 2000 г. потушава криза из Източна Азия, а през 2000-а се мести към друго нейно огнище - Латинска Америка. Оздравява хазните на Колубия и Аржентина.

През 2002 г. кризите спират и той се прехвърля към опростяването на бизнес регулациите. Създава годишния доклад Doing business (“Да правиш бизнес”), който става най-цитираното изследване на СБ по света - сравнява стопанските регулации в 183 страни. От средата на 2008-а, след като се появяват симптомите на кризата, става главен икономист на цялата СБ по противодействието й. Прави анализ, пътува и дава антикризисни пакети из целия свят. Така, от един към друг оздравителен процес, Симеон неусетно навъртял 14 г. работа в СБ.

Как в цялата тази шеметна кариера му е останало време да се ожени, че и две деца да направи?

“Отчасти благодарение на това, че съпругата ми също е икономист. Видяхме се във Вашингтон на вечеря при приятел.” Познал от пръв поглед, че иска Керълин Фройнд за съпруга. В съдбовната вечер неволният сватовник събира в ресторант приятели. Симеон пък току-що се бил върнал от Армения. В самолета пътувал с делегация от Ереван, която успяла да вкара собственоръчно в САЩ няколко шишета контрабанден коняк. След щастливия пробив на щатската митница дали едно шише на Дянков.

Без да подозира за съдбовната среща Симеон пристигнал на партито и зашеметил бъдещата си жена с 5-звезден арменски коняк. Разказва през смях, че така опиянил Керълин. 3-4 месеца обаче тя му се дърпала, понеже имала много сериозен приятел. Съпругата му е американка, родена в Чикаго, но баща й има връзки с нашия регион. Щастливата развръзка каца на рамото му в родния град на Керълин. Там Симеон е на конференция, а бъдещата съпруга тръгва от Вашингтон уж към Ню Йорк при конкурента на Симеон. “Който впоследствие го разкарахме”, лесно му е днес на Дянков. Керълин обаче хваща не полета към Ню Йорк, а към Симеон. Така за Дянков Чикаго е любимият град.

На 18 септември празнуват 10 г. от сватбата. Тъстът му - Питър Фройнд, е евреин, роден в Тимишоара. Той е сред най-известните световни физици. Допреди 1 г. преподава в Чикагския университет. Създател на особено популярната в Щатите string theory, която доказва, че светът е не от три, а от 9 измерения.

От цялото семейство тъстът е най-ентусиазиран от работата на Дянков тук. След две седмици той идва при Симеон заедно с тъщата, която пък е бивш професор по психология в Чикагския университет. Съпругата му е била ключов фактор във Федералния резерв по времето на най-популярния му от 50 г. председател - Алън Грийнспан. Днес работи в СБ. Спец е по валутите при криза.

При двама такива изявени финансисти кой ли държи бюджета вкъщи. “Тя държи ежемесечните разходи, ваканциите. Аз поемам по-големите, като купуване на къща”, уточнява ресорите у дома Симеон.

Керълин идва след около две седмици заедно със синовете им Андрей (8 г.) и Марко (5 г.). На български двамата почти нищо не знаят. Ходят в испанско езиково училище. Гледачката им е от Колумбия. Предишната пък била от Гана. При това положение как да “пробие” българският, пита Симеон. И двете му деца обаче от малки научили думите “Ти си жълто пате”. “Това им е фразата - като видят българин, я изтърсват”, смее се Дянков.

Въпреки смазващия си график, ако е във Вашингтон, вечер Симеон задължително чете на момчетата 3 сериозни книги, плюс 1 приказка за десерт - за дракони, пирати или други, според настроението. Дянков откроява разлика между българските и американските приказки, които винаги завършват с изразена победа на доброто. В нашите не било задължително добрите да победят, а и не било ясно кого точно побеждават...

Когато е вкъщи, Симеон води синовете си на училище. И двамата играят във футболните лиги за деца на Вашингтон. Андрей е един от най-добрите играчи, има мач 4 пъти в седмицата.

Склонна ли е Керълин да зареже блестящата си кариера и да се премести в София за постоянно?

“За 7 дни обикалям примерно 10 държави. Наистина не сме мислили заедно по темата за преместването”, твърди Дянков. По принцип с жена му обсъждали идеята да живеят в чужбина за известно време, за да могат децата им да видят и друг начин на живот. “В момента те са в много привилегирована позиция - живеят в най-богатия квартал на Вашингтон. Но за създаването на добър характер ще е хубаво, преди да израснат, да видят и друг начин на живот. Не да живеят бедно, но да усетят друга ситуация”, преценява Симеон. Където и да е новото място обаче, там трябва да е развит футболът.

Обама или Бойко?

Макар че Симеон е повече републиканец, семейството на Керълин са демократи, тоест сега са на власт. “Към нея има голям интерес и конкретни предложения за работа в администрацията на президента Обама, за които научих, като тръгнах насам”, споделя Симеон.

Също както Бойко Борисов, ранобудник е и Симеон. На изборите на 7 юни, кажи-речи, отворил избирателната секция. Отишъл към 7 ч. Става в 5,40 ч, чете имейли и излиза да тича. “Из Борисовата градина се гоня с кучета, които от време на време създават такъв спринт. По това време хора няма. А когато не успея рано, тичам късно вечер и също се състезавам с кучета”, разказва през смях Симеон. По цял ден е от среща в среща. В 1 ч след полунощ говори с децата си по скайпа. По това време - 18 ч във Вашингтон, те се прибират от училище.

* MUPPIE - от Middle-aged Urban Professional, на английски професионалист на средна възраст - б.а.