Радко Дишлиев угасна без сцената

https://www.24chasa.bg/Article/153310 Радко Дишлиев угасна без сцената Радко Дишлиев угасна без сцената www.24chasa.bg
Последното излизане на сцена на Радко Дишлиев - актьорът пее на фестивала "Златният кос" в Сатиричния театър. СНИМКИ: БУЛФОТО И АРХИВ

"За последен път влизам през тази врата", казал в четвъртък вечерта актьорът Радко Дишлиев на своята спътница в живота Вера Пангарова, прибирайки се в дома им. "Какво говориш, утре отиваме в болницата!", възразила му тя.

На сутринта не се събудил - отнесен на 58 години, 3 дни преди рождения си ден (15 юни), от масивен инфаркт. Имал уговорен час в клиника - трябвало да го поставят да системи, да прочистят организма му от токсини, защото през последните месеци не можел да яде, да спи, карал само на малко плодове, малко водка и сънотворни... Не искал да преживее и това състояние - да е закачен за маркучи... Гордостта не му позволила. Предпочел просто да си отиде.

"Не искаше да е жив. 12 години всеки ден го убиваха и като личност, и като творец. Беше безработен. Буквално не му даваха никакъв хляб! Чувстваше се ненужен. Психиката му беше разбита, но на никого не се поклони", проронва през сълзи Вера, която е до актьора над 30 години. Двамата са от Пловдив. Тя се запознава с него - най-големия красавец на българската сцена и екран, на чийто чар мнозина завиждали, когато е едва на 11 години. Чувствата лумват по- късно - вече била на 26. Заживяват заедно, съпротивлявайки се на нелепата наредба за софийското жителство. Вера има, Радко - не. И той отказва да се подчини на формалните и нелепи правила да сключи брак заради едната адресна регистрация. Това е техният протест срещу системата на принудителното закрепостяване. Решили го заедно и единодушно.

Сега, три десетилетия по-късно, това тяхно решение се оказва фатално - Вера не може да изпълни последното му желание - да бъде кремиран и урната с праха му да се положи до тази на майка му в Централните софийски гробища.

Радко Дишлиев в ролята на Бенковски във филма “Записки по българските въстания”

"Пред закона и наредбите на Столичната община за кремиране от 26.IV. 2007 г. аз съм никоя - не съм законна съпруга, няма нотариално заверено завещание или воля. Най-близките роднини на Радко са двама първи братовчеди в Пловдив, но и те не могат да решат проблема. Вероятно ще се наложи да го погребем в Пловдив, а по-късно да направя всичко възможно да пренеса там урната на майка му.Няма кой да изпълни последната му воля (неволно прави грешка и казва "роля" - бел. авт.)", протестира отчаяната от нелепия казус Вера.

Тя е завършила френска филология. Работила е в протокола на президента Петър Стоянов, а после е освободена от следващия екип. Сега е старши експерт в Министерството на правосъдието, където я назначава Антон Станков.

"Радко продаде всичките си имоти. Не можеше да понесе мисълта, че ще живее от моята заплата. Моят живот - това е Радко Дишлиев. Живеем на сатанинско място! Затова ще основа комитет на българите, които се отказват да бъдат българи. Какви са тези нечовешки закони? Човек да не може да бъде погребан според волята си", пита, обзета от силна емоция, спътницата на актьора, прочул се в ролята на Бенковски в култовия филм "Записки по българските въстания".

"Знаете ли, че когато Андрей Калудов го освободи от трупата на "Сълза и смях", отишъл да се похвали: "Трябва да ми дадете награда. Отървах ви от този отявлен антикомунист!" Преди 2 години хора мижитурки предложиха на Илия Караиванов - най-добрия изпълнител на ролята на Левски, най-достоверния Дякон - да продава билети на касата! Илия си отиде също като Радко - няколко дни след като навърши 60 г. - от депресия заради липса на ангажименти", убедена е Вера. Според нея същата участ е споходила и Антони Генов - изпълнителя на ролята на Волов в "Записките", починал само на 56 години.

А на Радко така му се искало да работи. Да бъде на сцена!

Давали му малки ангажименти в националното радио, а последната му изява била в сатиричния певчески фестивал "Златният кос"... Ходил при театрални директори, молил, стигнал и до министъра на културата... Нищо... Никой не му подал ръка... Стена и изолация отвсякъде. Така се чувствал. А бил човек, работил по 22 часа на денонощие. Изпълнил значими роли в киното и театъра - най-известните са тези във филмите "Под игото", "Любовта на Мирон", "Кръвта остава", "Записки по българските въстания", "Апостолите". От сцената поколения зрители го помнят в "Колко е важно да бъдеш сериозен" от О. Уайлд и "Без зестра" от А. Островски. Има над 30 участия в постановки на някогашния Телевизионен театър.

"Бяхме много верни един на друг. Аз претърпях тежка сърдечна операция. Радко не позволи никой друг да се грижи за мен, не нае жена - само той! 6-7 месеца бях на легло, а той беше неотлъчно до мен. Свят човек с много силен дух! Беше моят рицар. Рицар без доспехи Аз бях неговата броня. Той - ранимият до болка, аз - борбената. Отиде си. А беше толкова витален човек. Останах сама", не крие болката си Вера.

И е решена да протестира докрай срещу всяка несправедливост в името на неговата памет. Заради сложния казус с последната воля на Дишлиев все още не се знае кога и къде ще бъде поклонението пред неговата памет и погребението. Вчера следобяд Вера, посъветвана от свои близки, започна да търси възможности Радко да намери покой в алеята на известните българи на Централните софийски гробища.

 

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

КЗК разследва Марешки, притискал аптеки да купуват лекарства от него

Бизнесменът и двама негови служители ги заплашвали, че ще им съсипят бизнеса Комисията за защита на конкуренцията започва разследване срещу Веселин Марешки и служителите му - Пламен Христов и

Д-р Кунчев: Грипът си отива до 20-ина дни

До 2-3 седмици грипната епидемия ще приключи в цялата страна. Повечето области вече излизат от епидемични стойности, положението бързо се нормализира.

Суперхрани за отслабване? Ето някои факти и заблуди за 8 от тях

В борбата с излишните килограми човек е склонен да приема всякакви съвети. Наред с ефективните трикове и средства обаче често можем да попаднем и на откровени манипулации.

Водещи инвазивни кардиолози от 11 страни показват умения на живо в София

Шестото издание на Българския бифуркационен курс ще се проведе от 20-и до 22 януари 2017 г. в София под егидата на Българското дружество по интервенционална кардиология в "Аджибадем Сити клиник

В Киев се роди бебе от трима родители, заченато ин витро

В Украйна се роди бебе, което бе заченато ин витро с ДНК на трима различни родители. Става въпрос за усъвършенствана технология за ин витро оплождане, която се използва за пръв път,

Извадиха 15 кг тумор от гръдния кош на 39-годишен мъж във Варна

Мултидисциплинарен екип от гръдни хирурзи начело с проф. Радослав Радев и кардиохирурзи с ръководител доц. Пламен Панайотов отстраниха 15-килограмов тумор от гръдната кухина на 39-годишен мъж в УМБАЛ

Газова връзка със Сърбия - през 2020 г.

Газовата връзка със Сърбия да бъде готова през 2020 г. Това е записано в Меморандум за разбирателство, който подписаха в четвъртък министрите на енергетиката на България и Сърбия Теменужка Петкова

Шапката, която чете мисли

Представете си, че сте способен да слушате, чувствате и мислите, но не можете да виждате и да мърдате. Чувате как около вас лекарите говорят с близките ви, казвайки ми,

"Америка за България" се разграничи от "Икономедия"

На първа страница на вестник "Капитал дейли" днес се появи следното съобщение от фондация "Америка за България":  Всички мнения и твърдения, изразени в това или във друго издание на Икономедиа,

Вижте новите електрически автобуси в София (Снимки)

Автобусът ще се движи по маршрута между летището и Орлов мост. Преди да пристигне в София, той е обикалял улиците на Париж. У нас ще остане до края на май.

Гърция спря камионите от България към Солун, Драма и Серес

Заради силен снеговалеж пътищата от българския граничен пункт Кулата за гръцките градове Серес, Килкис, Солун и Драма са затворени за товарни автомобили.

Кои са десетте най-развиващи се икономики в света

Ако се притеснявате за напускането на Европейския съюз от страна на Великобритания, отчетете факта, че тя е едва на 21 място сред 30-те най-напредващи икономически сили в света,