Цигарите - еднакви и под щанда

https://www.24chasa.bg/Article/1533152 www.24chasa.bg
В еднакви опаковки без отличителни знаци може да се продават цигарите в ЕС. В Австралия кутиите ще са еднотипни от 1 декември. СНИМКА: Пиeр Пeтров

В еднакви опаковки и без да бъдат на видно място в магазините, може да се продават цигарите след 2014 г. Дотогава трябва да бъдат приети промените в директивата за тютюневите изделия, инициирани през 2010 г. от дирекция "Здравеопазване и потребители" на ЕК. До края на тази година се очаква комисията да излезе с предложение за нови мерки, а от януари догодина да започне процедурата по приемането им.

Заради промените, насочени към намаляване на атрактивността на цигарите, днес на протест излизат търговци и тютюнопроизводители от Западна Европа. Аргументът е, че така Брюксел ще стимулира контрабандата и ще ощети бизнеса, обясни на семинар в Италия Барбара Токсири от местната федерация на търговците на дребно. Опасенията идват от плановете цигарите да не се виждат в магазините. В Европа те може да се купят от над 700 000 обекта. Проучванията показвали, че в страните, в които забраната е въведена - Исландия, Канада, Ирландия, пушенето не е намаляло. Нелегалната търговия обаче се разраствала.

Тютюнопроизводителите пък негодуват от идеята да се забранят допълнителните съставки. Някои от тях задължително се използвали при обработката на сортовете "Ориенталски" и "Бърлей", за да се върнат изгубените при зреенето и сушенето вещества. Ако добавките бъдат забранени, се очаква да бъде засегнато производството на тези тютюни. Заедно със съставките за аромат пък ще изчезнат цигарите с ментолов или друг специфичен вкус.

Предложенията за промени предвиждат още всички цигари да са с еднакъв размер. Т.е. няма да има разновидности, а популярните у нас слим или суперслим марки ще са забранени. За кутиите се обсъжда или да са с големи стряскащи снимки, или всички марки да изглеждат по един и същ начин - в неутрален цвят, без лого и графични елементи. На тях ще остане само името на марката.

 "Това няма да откаже хората да пушат. Конкуренцията ще е единствено на база на цената. Така цигарите ще поевтинеят и ще станат по-достъпни", обясни Марк Фрич, директор "Регулаторни отношения ЕС" във "Филип Морис". Еднаквите опаковки щели да стимулират и предлагането на незаконни цигари, тъй като ще са по-лесни за фалшифициране. Годишно в Европа загубите от контрабандата се оценяват на 10 млрд. евро.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа