Цигарите - еднакви и под щанда

https://www.24chasa.bg/Article/1533152 www.24chasa.bg
В еднакви опаковки без отличителни знаци може да се продават цигарите в ЕС. В Австралия кутиите ще са еднотипни от 1 декември. СНИМКА: Пиeр Пeтров

В еднакви опаковки и без да бъдат на видно място в магазините, може да се продават цигарите след 2014 г. Дотогава трябва да бъдат приети промените в директивата за тютюневите изделия, инициирани през 2010 г. от дирекция "Здравеопазване и потребители" на ЕК. До края на тази година се очаква комисията да излезе с предложение за нови мерки, а от януари догодина да започне процедурата по приемането им.

Заради промените, насочени към намаляване на атрактивността на цигарите, днес на протест излизат търговци и тютюнопроизводители от Западна Европа. Аргументът е, че така Брюксел ще стимулира контрабандата и ще ощети бизнеса, обясни на семинар в Италия Барбара Токсири от местната федерация на търговците на дребно. Опасенията идват от плановете цигарите да не се виждат в магазините. В Европа те може да се купят от над 700 000 обекта. Проучванията показвали, че в страните, в които забраната е въведена - Исландия, Канада, Ирландия, пушенето не е намаляло. Нелегалната търговия обаче се разраствала.

Тютюнопроизводителите пък негодуват от идеята да се забранят допълнителните съставки. Някои от тях задължително се използвали при обработката на сортовете "Ориенталски" и "Бърлей", за да се върнат изгубените при зреенето и сушенето вещества. Ако добавките бъдат забранени, се очаква да бъде засегнато производството на тези тютюни. Заедно със съставките за аромат пък ще изчезнат цигарите с ментолов или друг специфичен вкус.

Предложенията за промени предвиждат още всички цигари да са с еднакъв размер. Т.е. няма да има разновидности, а популярните у нас слим или суперслим марки ще са забранени. За кутиите се обсъжда или да са с големи стряскащи снимки, или всички марки да изглеждат по един и същ начин - в неутрален цвят, без лого и графични елементи. На тях ще остане само името на марката.

 "Това няма да откаже хората да пушат. Конкуренцията ще е единствено на база на цената. Така цигарите ще поевтинеят и ще станат по-достъпни", обясни Марк Фрич, директор "Регулаторни отношения ЕС" във "Филип Морис". Еднаквите опаковки щели да стимулират и предлагането на незаконни цигари, тъй като ще са по-лесни за фалшифициране. Годишно в Европа загубите от контрабандата се оценяват на 10 млрд. евро.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Румениге качва 18-годишната Теодора в планината  Румениге звучи като име от някоя приказка. И действително е. Румениге Тодоров Юруков е героят, смелият рицар, който носи на ръце сестричката си Теодора до връх Ботев. Защото тя не може да ходи. За уникалния случай на братска обич разказаха приятели и близки на момчето.

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.