Паметник на хан Аспарух да смени Цар Освободител

https://www.24chasa.bg/Article/1534587 www.24chasa.bg
Паметникът на руския цар Освободител, който се намира пред Народното събрание беше демонтиран за реставрация. Снимки: 24 часа

Паметникът на Цар Освободител да се смени с паметник на хан Аспарух. Това предлага народният представител от Синята коалиция Лъчезар Тошев.

В проекторешение, изпратено в сряда до председателя на Народното събрание, депутатът предлага паметникът на руския император Александър II - Цар Освободител, който се намира на площад „Народно събрание" в град София, да бъде преместен на „друго по-подходящо място в централната част на столицата". На мястото му в тримесечен срок да се издигне паметник на основателя на българската държава хан Аспарух. В момента паметникът на руския император е демонтиран за реставрация.

В мотивите, изложени в блога на народния представител, се посочва, че "преекспонирането на паметници на видни руски личности в центъра на София е довело до това, че няма къде да се поставят паметници на видни български личности". Това според Тошев създава впечатлението, "че ние не уважаваме достатъчно собствените си заслужили държавни дейци, на които дължим създаването на нашата държава, църква и нация".

„С обсъждането на проекторешението се дава възможност да се предизвика дискусия дали в центъра на София, точно срещу Народното събрание не трябва да се издигне паметник на създателя на българската държава -Хан Аспарух", пише още в мотивите си народният представител. И допълва, че „паметникът на Царя Освободител, с нужното уважение може да се постави на друго централно място в нашата столица".

"Днес ние със съжаление можем да констатираме, че в центъра на нашата столица липсват паметници на отците - основатели на нашата държава и видни българи като хан Кубрат, хан Аспарух - основателят на нашата държава, хан Крум - законодателят, Св. Княз Борис Покръстителят, Св. Иван Рилски и пр.

Същевременно в центъра на София се намират Руската църква "Св.Николай", паметника на прочутия руски поет Александър Пушкин, Патриаршеският храм "Св.Александър Невски", паметникът на руския император Александър II - Царят Освободител, през центъра преминава и бул. "Цар Освободител", наименуван на същата видна личност на руския народ, на него се намира и паметникът на Съветската армия. Всички те са посветени на исторически и културни дейци на руския народ.

Това създава впечатление, че ние не уважаваме достатъчно собствените си заслужили държавни дейци, на които дължим създаването на нашата държава, църква и нация .
Особено важно е паметникът, намиращ се срещу Народното събрание, да бъде посветен на видна българска личност, свързана с основаването на нашата държава", пише още депутатът.

В проекта на Тошев е записано още, че изпълнението на настоящето решение се възлага на Министъра на културата, Министъра на финансите и кмета на Столична Община.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Стайко Иванов с комоцио в болница Ако се върна в килията, ще ме убият, жалва се осъденият за убийство делтапланерист С комоцио в болница, в тежко състояние е делтапланеристът Стайко Иванов, известен с прозвището Човека-птица. Той излежава 8-годишна присъда за убийство, което твърди, че не е извършвал.

Застреляният от доктора в Пловдив крадец имал помагачи, роми от квартала го навили да тараши за много скъпа техника Информатори е имал серийният крадец Георги Джевизов-Плъха, който е разстрелян от пловдивския доктор Иван Димитров при опит да ограби дома му. Това разкриват ексклузивно пред "България Днес" свидетели по досъдебното производство,

Тумор в мозъка има арестуваната заради вземане на подкуп кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Това разкриха пред "България Днес" нейни близки. По тяхна информация образуванието на Иванчева е открито преди няколко години. След множество лекарски намеси състоянието й е стабилизирано, но в случай че лечението спре,