Фрегатата “Дръзки” заминава за Аденския залив

https://www.24chasa.bg/Article/153577 www.24chasa.bg
Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер (вдясно), военният министър на Дания Сьорен Гаде и шефът на военния комитет на алианса адмирал Джампаоло ди Паола пред паметника на загиналите в операции. СНИМКА: РОЙТЕРС/БТА

България ще изпрати най-вероятно фрегатата "Дръзки" в Аденския залив, съобщи министърът на отбраната Николай Цонев вчера. Той е в Брюксел за годишната среща на министрите от НАТО. В момента военните обсъждат колко средства допълнително ще бъдат необходими за изпращане на бойния кораб за участие в мисията за борба със сомалийските пирати. Военната експертиза ще бъде ясна до една-две седмици, уточни министърът.

Ако "Дръзки" бъде осигурен с необходимите средства, той ще поеме охраната на всички български кораби,  минаващи през опасния залив. Освен това министър Цонев съобщи, че от есента България ще получи възможност да използва суперсамолета С-17 "Глоуб Мастер", който е предназначен за стратегически превози. България и още 11 страни от НАТО участват в програмата за доставка на машината.

През следващия месец новият С-17 ще пристигне в авиобаза “Папа” в Унгария. Българската армия е заявила 65 часа годишно, в които може да използва самолета за превози на хора и техника до задграничните ни мисии. Вече има кандидати за т.нар. военно НДК, каза още министърът на отбраната. Бизнесмени са проявили интерес към закупуване на документите за търга, насрочен на 3 юли. Началната тръжна цена е около 100 млн. лева.

"И един лев отгоре да дадат, това е добра цена", уточни Цонев. Той обяви, че от понеделник излиза в отпуск заради старта на предизборната кампания и ще идва само за участие в заседанията на МС. "Докладвах на министър Цонев за интереса на Турция към преработката на наша ненужна бойна техника", каза ген. Златан Стойков, началник на Генщаба по повод съобщение в медиите. България няма да унищожава такава остаряла техника в турски завод, уточни Николай Цонев. Вчера министърът и ген. Стойков участваха в церемония за откриване на паметна плоча за воините, загинали в операции на НАТО. Тя е подарък от Дания и е монтирана пред щабквартирата в Брюксел.