Десислава Атанасова: Скоро ще имаме същата спешна помощ като в Израел

https://www.24chasa.bg/Article/1535883 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

"В България ще има същата спешна помощ като в Израел след известно време. Надявам се, че колегите ни от Израел ще ни дадат добри насоки как да променим нашата система, защото те са много напредвали в това отношение" , каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова за БНР по повод предстоящото подписване в Израел на план за сътрудничество между двете държави.

„Ще бъде подписан план между Министерство на здравеопазването на България и Министерство на здравеопазването на Израел, със сътрудничество в областта на здравеопазването в няколко приоритетни области - обществено здравеопазване и промоция на здраве, включително и контрол на заразните болести и превенция на ХИВ и СПИН", каза още Атанасова.

Планът включва и превенция на хроничните заболявания, психичното здраве, темите за лекарствената политика, както и прилагане на мултидисциплинарни подходи при представянето на здравните грижи.

Очаква се между България и Израел ще бъде обменена информация относно здравното законодателство, здравният статус на населението, приоритетните здравни проблеми, както и основните насоки на здравната политика и организация на работа на лечебната и профилактичната дейност.

По повод изслушването за членове на Висш съдебен съвет председателят на парламентарната комисия Искра Фидосова, заяви, че това е "кулминационната точка в цялата безпрецедентна, публична и прозрачна процедура, която разписахме". Изслушването ще се проведе от Комисията по правни въпроси, а гост ще бъде целият дипломатически корпус от страните-членки на Европейския съюз. 

Всеки, който е пожелал достъп съгласно правилата, ще бъде допуснат до изслушването. То ще се предава по БНР, БНТ и в тематичния сайт на Народното събрание, където то ще върви и на английски език.

„Ако искаме да постигнем ефективни резултати в съдебната система, ако искаме тя да бъде реформирана така, както трябва, трябва в условията именно на такава публичност и прозрачност да изберем кандидатите. Трябва да осигурим състезателност и конкурентност между тях в условията на прозрачност" , каза Фидосова.