Дарението на Теодор Димитров нахвърляно в старо училище

https://www.24chasa.bg/Article/1537113 www.24chasa.bg
Кметът на Панагюрище Никола Белишки е категоричен, че градът трябва да получи всичко от дарението. СНИМКА: Любомир Илков

Движимото наследство на починалия през 2002 г. в Женева български дипломат Теодор Димитров, който дари всичко на родината си, е разхвърляно на различни места. Най-голямата част от него, но не и най-ценната е в Панагюрище.

Идеята е дарението да бъде експонирано в специален музей на негово име в средногорския град. До момента всичко обаче е само на хартия, а 3 тира с предмети и вещи от наследството са заключени в насипно състояние в старо училище в Панагюрище. Останалите 2, от общо 5-те пристигнали от Швейцария през 2009 г., са на различни места в София.

Страстен колекционер, Теодор Димитров събира ценностите през целия си съзнателен живот. Огромната му къща на брега на Женевското езеро и прилежащите му имоти в Швейцария, също завещани на България, са били хранилища за сбирките. Те съдържат картини, гравюри, рисунки, над 50 хил. тома с книги, между които ръкописни и старопечатни, порцеланови, медни и стъклени съдове, църковна утвар, бижута и часовници, африкански и будистки маски, икони и църковни реликви, пластики.

В наследството са включени и личният архив на дарителя, периодични издания, енциклопедии, репродукции, карти.

Сред най-ценните неща са картини на Дали, Жорж Брак, Дечко Узунов и Златю Бояджиев, библиофилско издание на Гутенберговата Библия.

България успява да влезе в правата си на наследник през 2008 г. заради съдебните дела, продължили повече от 5 г. Чрез тях роднини на Димитров опитаха да оспорят завещанието му и да придобият безценното имущество.

Първоначалното решение наследството на дипломата да бъде изпратено в Панагюрище, където да бъде неговият музей, е на ръководството на предишното Министерство на културата. След като тогавашното управление на града дава съгласие, е прието решение на общинския съвет за музея. За съхранение на дарението е предоставена сградата на бившето училище "Сава Радулов".

Причините да бъде избрано Панагюрище са няколко, въпреки че в завещанието никъде не се споменава градът.

Димитров е роден през 1932 г. в София. От Панагюрище е майка му. Заради бомбардировките в столицата по време на Втората световна война семейството се мести в Панагюрище. Димитров учи в тогавашното училище "Свето Покровско", което завършва с отличие.

В Панагюрище в момента живеят племенници на Димитров. Това е и основният мотив музеят да бъде там.

С трудната задача да задвижи нещата се е заел кметът на Панагюрище Никола Белишки. С официално писмо до министър Вежди Рашидов, изпратено тези дни, той моли в края на месеца за среща на всички институции, от които зависи създаването на музея.

"На практика започваме от нула. Наследството на Теодор Димитров си стои в старото училище, както сме го получили. Нищо не е пипнато. Има само преписки цяла папка", обясни Белишки. Той призна, че в Панагюрище няма пълен и точен опис на пристигналото, а само общ брой кашони и отделни по-крупни вещи. Обещанията от 2010 г., че в града ще бъде създадена специална комисия, която да оцени и опише всеки предмет, стойността му, нуждата от реставрация и т.н., също останали на хартия.

Проблем е и фактът, че част от наследството все още не е в Панагюрище.

От ръководството на общината са категорични, че ако ще се прави музей, цялото дарение трябва да пристигне в града, в противен случай нещата няма да се случат. А до този момент намеренията на Министерството на културата са най-ценните експонати да останат в националните галерии и музеи в София.

Предварителната уговорка те да гостуват по няколко месеца в музея в Панагюрище след откриването му не устройва ръководството на общината, както и ангажираната със спонсорство компания "Асарел-Медет".

Поради това кметът Белишки настоява на предстоящата среща да бъде изработен план за изграждане на музея. В тази връзка обаче на града трябва да бъдат осигурени средства за преустройство на сградата на старото училище във фондохранилище, което ще отнеме време. В Панагюрище настояват да бъде разяснено има ли финансови активи, завещани от Димитров, ако е така, да бъдат използвани за финансиране на музея.

 Белишки е запознат и с предложенията на брата на дарителя - Иван, за продажбата на недвижими имоти в София, с което да се финансира изграждането на експозицията.

През септември 2010 г. "Асарел-Медет" подписва договор с община Панагюрище за сътрудничество в областта на опазването на културно-историческото наследство с ангажимент за финансиране по ясни правила и критерии. В този договор е включено и изграждането на музея на Теодор Димитров, но при условие че цялото дарение бъде предоставено на Панагюрище.

В града са на мнение, че за това, което се намира в момента в града, няма как да бъде направен постоянен музей. В най-добрия случая една преместваема експозиция.

Според зам.-кмета по хуманитарните дейности Галина Матанова обаче такава експозиция няма да даде ясна представа за личността на Теодор Димитров и изключителната стойност на дарението му.

В Панагюрище преди 3 г. са определили 2 сгради, където може да бъде създаден музеят - бившето училище "Сава Радулов", което сега служи за склад на дарението, и училище "Свето Покровско", където е учил Димитров.

За преобразуването им в действащ музей трябват пари. Точна сметка все още никой не е правил. Освен това трябва отсега да бъде решено и как бъдещият музей ще се издържа и поддържа.

Дали това ще става чрез самофинансиране и по друг начин? Възможно ли е публично-частно партньорство или ще бъдат отпускани целеви субсидии?

Въпроси, които трябва да бъдат решени, за да не бъде изоставено наследството на Теодор Димитров.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина