ГЕРБ, СДС, БСП и ДПС срещу търговските вериги

https://www.24chasa.bg/Article/1537683 www.24chasa.bg
Най-малко два месеца депутатите ще обсъждат как да регламентират отношенията между доставчици и вериги.

Невиждана до момента коалиция от четири партии - ГЕРБ, СДС, БСП и ДПС, се заема да регулира отношенията между големите търговски вериги и доставчиците им. Депутати от тези парламентарни групи са внесли миналата седмица промени в Закона за защита на конкуренцията.

Предложените поправки припокриват публикуваните през юни от министерството на икономиката изменения в закона. Внасянето им от депутати, а не от кабинета, каквито бяха първоначалните намерения, не се правело, за да се спести време. Целта е да се види, че в търсенето на решение за по-балансирани отношения с веригите няма партиен елемент, обясни шефът на икономическата комисия Мартин Димитров от СДС, който е сред вносителите на промените. Търсим по-широка подкрепа, за да се защитят малките и средните производители, каза и Диан Червенкондев от ГЕРБ, с чийто подпис също са внесени измененията.

Според Димитров сериозната дискусия как ще се регламентират отношенията между доставчици и търговци тепърва започва. "Промените трябва да се обмислят бавно и това ще отнеме поне 2 месеца. В процеса на консултации с всички страни ще бъде взето мнението и на веригите, за да се постигне разумно решение", каза шефът на икономическата комисия. Той получил много оплаквания от малки фирми. В същото време регламентирането трябвало да се направи така, че да не доведе до заобикаляне от веригите на нашите производители.

Идеята на поправките, публикувани първо от икономическото министерство, е да се въведе ново понятие - "значителна пазарна сила" и злоупотреба с такава. Комисията за защита на конкуренцията пък трябва да следи и санкционира нарушенията. Според дефиницията значителна пазарна сила има предприятие, "което не е с господстващо положение, но с оглед на своя пазарен дял, финансови ресурси, възможности за достъп до пазара, технологично равнище и стопански отношения с други предприятия може едностранно да наложи на зависими от него доставчици и/или купувачи несправедливи търговски условия, с което да попречи на конкуренцията".

Между двете четения на закона щяло да се прецени дали да има фиксирани прагове - като пазарен дял или оборот.

Публикуваните до момента идеи бяха разкритикувани от Сдружението за модерна търговия, в което влизат всички големи вериги. Според тях "въвеждането на регулация, която не съответства на европейските стандарти, е опасно за българската икономика и инвестиции".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Живея чрез изкуството. То ми е необходимо, за да съм това, което съм. Така обяснява работата и призванието си актрисата и художник Диана Димитрова. Шармантната красавица, която спечели симпатиите на широката публика след превъплъщението си в образа на д-р Зорница Огнянова от популярния сериал "Откраднат живот",

"Аз съм левскар. Искам да победим ЦСКА. Дали ще успея да им вкарам гол или не, е Божа работа!". Това заяви пред "България Днес" новата звезда на "Ботев" (Вр) Валери Божинов. Още повече че преди време той носеше синята фланелка на любимия си български отбор. Валери ще излезе срещу ЦСКА тази събота от 20 часа.

Моделът Александра Петканова отиде на преглед при акушер-гинеколог в столична болница, видяха топпапараците на "България Днес". Съпругата на Лудия репортер Даниел Петканов, с когото вдигнаха сватба в къщата на "ВИП брадър", е взела много сериозно бременността с първото си дете и спазва всички препоръки за бъдещи майки.