ГЕРБ, СДС, БСП и ДПС срещу търговските вериги

https://www.24chasa.bg/Article/1537683 www.24chasa.bg
Най-малко два месеца депутатите ще обсъждат как да регламентират отношенията между доставчици и вериги.

Невиждана до момента коалиция от четири партии - ГЕРБ, СДС, БСП и ДПС, се заема да регулира отношенията между големите търговски вериги и доставчиците им. Депутати от тези парламентарни групи са внесли миналата седмица промени в Закона за защита на конкуренцията.

Предложените поправки припокриват публикуваните през юни от министерството на икономиката изменения в закона. Внасянето им от депутати, а не от кабинета, каквито бяха първоначалните намерения, не се правело, за да се спести време. Целта е да се види, че в търсенето на решение за по-балансирани отношения с веригите няма партиен елемент, обясни шефът на икономическата комисия Мартин Димитров от СДС, който е сред вносителите на промените. Търсим по-широка подкрепа, за да се защитят малките и средните производители, каза и Диан Червенкондев от ГЕРБ, с чийто подпис също са внесени измененията.

Според Димитров сериозната дискусия как ще се регламентират отношенията между доставчици и търговци тепърва започва. "Промените трябва да се обмислят бавно и това ще отнеме поне 2 месеца. В процеса на консултации с всички страни ще бъде взето мнението и на веригите, за да се постигне разумно решение", каза шефът на икономическата комисия. Той получил много оплаквания от малки фирми. В същото време регламентирането трябвало да се направи така, че да не доведе до заобикаляне от веригите на нашите производители.

Идеята на поправките, публикувани първо от икономическото министерство, е да се въведе ново понятие - "значителна пазарна сила" и злоупотреба с такава. Комисията за защита на конкуренцията пък трябва да следи и санкционира нарушенията. Според дефиницията значителна пазарна сила има предприятие, "което не е с господстващо положение, но с оглед на своя пазарен дял, финансови ресурси, възможности за достъп до пазара, технологично равнище и стопански отношения с други предприятия може едностранно да наложи на зависими от него доставчици и/или купувачи несправедливи търговски условия, с което да попречи на конкуренцията".

Между двете четения на закона щяло да се прецени дали да има фиксирани прагове - като пазарен дял или оборот.

Публикуваните до момента идеи бяха разкритикувани от Сдружението за модерна търговия, в което влизат всички големи вериги. Според тях "въвеждането на регулация, която не съответства на европейските стандарти, е опасно за българската икономика и инвестиции".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ашли Коул се оказа в твърде неприятна ситуация на светско събитие. Бившият английски национал бе гост на представянето на нова модна марка. Той бе придружен от приятелката си Шарън Кану. За негова неприятна изненада на масата им бе настанена плейбойката Мелиса Хоу. Именно тя е една от причините за развода на Коул с певицата Черил Туиди.

Бившият футболен мениджър Хари Реднап счупи телевизионен рекорд. Той влезе в новия сезон на риалити предаването "Аз съм знаменитост". В него известни личности оцеляват в джунглата. За участието си Реднап получи хонорар от 500 000 паунда от продуцентите. Това е най-високата сума, която е давана в историята на предаването.

Нападателят на "Ливърпул" Даниел Стъридж е заплашен с изхвърляне от футбола! Звездата на "червените" е обвинен от Английската футболна асоциация в нарушаване на правилата относно залагания на мачове. Стъридж е разследван в продължение на 8 месеца. Обвинението е за периода през януари 2018 г., когато той преминава под наем в "Уест Бромич".