Томислав Дончев: 2 лева от данъците на всеки от нас са отишли за ремонти в Перник

https://www.24chasa.bg/Article/1539596 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

"Всеки българин за възстановяване на щетите от земетресението до момента е платил 2 лева от данъците си" , каза министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев за бТВ. Според думите му има част от хората в града, които искат да им се възстановят парите за ремонт, който не е спешен.

Все пак голяма част от парите за обезщетения са изплатени.

"По програми за заетост сме осигурили и хора, които ходят по апартаментите и отстраняват леки щети", каза министърът.

"200 имота се обследват, за да се вземе решение дали трябва да се съборят", каза Дончев. Други 1000 къщи ще бъдат възстановени и ремонтирани, като за тях също вече са изплатено частично обезщетенията до 2000 лева.

Според Валентин Пешев от Инициативния комитет за защита правата на пострадалите от земетренсението в Перник не трябва да се обръща внимание на частни случаи. Той обясни, че правилата се променят в движение, когато се казваше на хората да правят ремонти с обещание, че ще им платят разходите, а сега държавата се отмята.

Домоуправителка на кооперация показа фактура от 13 000 лева, които са отишли за ремонт на общите части. Сумата, която всеки апартамент трябва да заплати е 600 лева, но сега комисиите отказват да възстановят парите, понеже ремонтът е на общите части. Според Томислав Дончев обаче ако документите са оформени както трябва няма проблем за изплащането на тези средства, тъй като общите части са съсобствени.