Иконописецът, убил крадец: Животът ми свърши, в затвора няма да издържа и 2 месеца

https://www.24chasa.bg/Article/1541079 www.24chasa.bg
Йордан Опиц

„Да отнемеш човешки живот е най-тежкото нещо в целия свят. Най-лошото е, че ми приписаха това - каза иконописецът Йордан Опиц пред bTV. - Повярвайте ми - не лъжа, не крия". Творецът беше осъден на 5 години затвор от Висшия касационен съд, след като през 2007 г. уби крадец-наркоман при опит да избяга.

Блокът на Опиц на столичната улица "Чаталджа" е обиран многократно. Кооперацията е като магнит за взломаджиите, които са се пробвали 40 пъти. До момента нито един от тях не е заловен.

При поредният опит Опиц и други комшии залавят крадци и ги затварят в помещение. Единият от тях прави опит да избяга. Опиц стреля по него, след като вижда, че в ръката си държи някакъв предмет. Оказва се, че това е отвертка.

Впоследствие крадецът умира. Художникът смята, че смъртта не е настъпила заради неговия изстрел. Най-късно през следващата седмица Опиц трябва да влезе в затвора.

По думите на художника това, което става в нашата страна не е просто престъпност, а масово явление. Той каза, че животът му е свършил и в затвора няма да може да изкара и два месеца.

Пистолетът, с който Опиц стреля по крадеца, бил газов. „Ако исках да го убия - в чекмеджето имам три ловни карабини...," казва той.

Убитият Мариан Янчев, на 27 години при инцидента, е бил наркозависим. Задържан е 92 пъти от полицията, обществено порицан и с две условни присъди.

Във "Фейсбук" е създадена група за защита на художника Йордан Опиц