Архивите разказват: Ангел Солаков замесен в черното тото

https://www.24chasa.bg/Article/1542390 www.24chasa.bg
Ангел Солаков

Цялата държавна машина е била впрегната да носи победи на “Левски” на футболния терен. Това личи от стенограмата на заседанието на Политбюро от 1971 година, от която изскочи смущаващият факт, че дори наставникът на ЦСКА е бил подслушван над месец и половина преди дербито по нареждане на тогавашния вътрешен министър Ангел Солаков. Освен членовете на ръководството на БКП на него присъства и цялото ръководство на МВР по това време.

След Тодор Живков първия залп дава Мирчо Спасов, който разкрива скандалното подслушване. То било възложено на Терзиев от контраразузнаването, който имал сериозни проблеми. След това по лична заповед на Солаков всички документи от следенето били унищожени. На няколко пъти се задава въпросът дали треньорът на ЦСКА е враг, но отговорът е, че дори е член на БКП и доста верен другар. “Това означава, че той може да подслушва всеки от нас!”, възкликва Живков. По времето, когато Солаков е вътрешен министър, треньор на ЦСКА е Манол Манолов-Симулията, който почина неотдавна.

Според друг източник подслушваният е Стоян Орманджиев, като апаратурата е била монтирана в треньорската стая на “Българска армия”. Става въпрос за периода от 30 април 1969 година до 30 май същата. Тогава “сините” губят финала за купата на Съветската армия с 1:2, въпреки че са сигурни в успеха. Тогава вероятно Кръстьо Чакъров е нахъсал Солаков, че има нещо нередно. На заседанието бившият вътрешен министър твърди, че е имало данни, че треньорът на “червените” ще извърши нещо нередно, за да уговори мача. На 30 май е дербито от първенството, което отново е спечелено от ЦСКА, и то с 3:1. След това “Левски-Спартак” пада от “Добруджа” и “Локо” (Пд) и прави равен с “Миньор” и завършва на 7 точки разлика от вечния съперник в класирането.

Отборът на ЦСКА с купата през 1969 година. След този мач вероятно тръгва скандалът. Тримата горе в средата са треньорите Манол Манолов, Стоян Орманджиев и Никола Ковачев, които със сигурност са били подслушвани от МВР. 
СНИМКИ: АРХИВ
Отборът на ЦСКА с купата през 1969 година. След този мач вероятно тръгва скандалът. Тримата горе в средата са треньорите Манол Манолов, Стоян Орманджиев и Никола Ковачев, които със сигурност са били подслушвани от МВР. СНИМКИ: АРХИВ

Спасов дори заявява в открит текст, че заради мачове Солаков бягал дори от заседания на правителството.

За хората погребението на Гунди и Котков станало по-голямо събитие от 9 септември.
За хората погребението на Гунди и Котков станало по-голямо събитие от 9 септември.

“Тогава му казах, че не е трябвало да бият спортистите, а него трябвало да бият.

ХРИСТО БОНЕВ
ХРИСТО БОНЕВ

"Спортистите не са виновни”, вмята Тодор Живков, като визира скандалния мач “Берое” - “Левски”, заради който старозагорци са извадени от елита, след като Солаков изяжда няколко чадъра и дори двукратният олимпийски шампион по борба Боян Радев не може да го спаси.

Една от най-мракобесните фигури по време на управлението на БКП Григор Шопов също удря по бившия си началник, но показва тотално непознаване на футболните проблеми.

Дори обърква имената на отборите, като ги кръщава “Чардафон” (Ловеч) и “Янтра” (Велико Търново). “Чардафон” и “Янтра” са имената на отбора от Габрово, по това време в Ловеч е “Кърпачев”, а в Търново винаги е бил “Етър”.

Шопов обаче директно обвинява Солаков в организиране на черно тото и уговаряне на мачове. “А спомняте ли си онзи играч на “Янтра” (Велико Търново) при който лично отидохте и му обещахте да го стимулирате, ако играе симулативно срещу нас?”, пита той Солаков. “Ама той си беше наш играч”, отвръща Солаков.

Следва обаче и обвинение, че е използвано влиянието и за привличане на нови футболисти в “Левски”. Един от заместниците на Солаков бил командирован първо в Москва, а след това в Минск, за да търси съдействие от съветските другари за трансфер на играч от “Чардафон” (Ловеч). Ако е вярно името на града, то най-вероятно става въпрос за Георги Денев, който в крайна сметка облича екипа на ЦСКА.

Шопов обвинява Солаков, че “Левски” и ЦСКА с подкрепата на двете министерства са си организирали хулигански групи, които да ги подкрепят на мачовете. “Видях, видях. Издигат националния флаг и те освиркват”, включва се и Тодор Живков. “Тогава наредих дори с палки да ги разгонят. Палки!”, отвръща Солаков.

“Другарю Живков, другари, най-напред искам да отговоря на другаря Живков: ползвани ли са секретни фондове за футбола, - или както ние го наричаме параграф “8” от разузнаването”, включва се и шефът на разведката Димитър Кьосев. “Да! Годни наред е ползван. По необясними причини обаче, няколко дни преди пленума по заповед на др. Солаков документите бяха изтеглени в министерството. Средства са давани на Младенов от “Левски-Спартак”, средства са давани на “Академик”. Давани са в левове, изразходвана е и валута.

Купувани са обувки, топки и други съоръжения, а веднъж, вие може би ще се смеете, закупихме 40 топки от ГФР, а те се оказаха производство на наше търговско предприятие”, обяснява Кьосев. “За погребението на Гунди от нас също бяха взети 1000 лева. В същото време, когато ни се вземаха пари по незаконен начин и се назначаваха спортисти на щата, в партийната организация на гръцкия (основен разузнавателен) отдел се поставя въпросът защо отделът се състои от 8 души в Центъра и 7 зад граница, докато на щата на МВР има спортисти-футболисти и други, над 300-400 души”, допълва Кьосев.

Всички присъстващи от ръководството на МВР потвърждават, че за погребението на Гунди и Котков са правени списъци по управленията и хората са били задължавани да отидат на поклонението независимо от клубни или човешки пристрастия. Така се получила демонстрация, невиждана до момента в социалистическа България. А в провинцията хората били пред телевизорите и съчувствали на съветските другари за загубата на тримата космонавти от "Союз 11".

Накрая се изпада дори в битовизми и се обсъжда предстоящият развод на Солаков със съпругата му, която била открит вражески елемент. Там обаче рязко се намесва Живков и приключва това обсъждане.

Солаков в крайна сметка се защитава само по три от обвиненията - в антисъветска дейност, за бездействието си срещу Георги Найденов и организацията на погребението на Гунди и Котков. Той подчертава, че заслугата му е поклонението да се състои на стадиона в квартал Герена, а не както е било предвидено - на “Васил Левски”. "Представяте ли си какво щеше да се получи, ако бяхме блокирали центъра на София?", обяснява Солаков и още веднъж се врича в любов на партията и лично на Тодор Живков.

Присъдата му обаче е окончателна. Произнася я лично Живков.

“За мен това е един маниак, който си е въобразил, че е голям човек, че може да чертае политиката на партията. А може и антисъветски елемент да е. Такива факти нямаме досега", обяснява държавният глава и Солаков се прощава и с мястото си в ЦК.

Интересен факт е, че по време на заседанието думата не вземат заклетите левскари Борис Велчев и Цола Драгойчева, както и стълбът на ЦСКА, армейски генерал Добри Джуров.

Накрая на протокола обаче пише, че изказванията на част от членовете не били включени, защото липсвал стенограф.

КОЙ Е ТОЙ

Ангел Иванов Солаков е роден на 20 юли 1922 година в София. Член на РМС от 1938 г. и на БКП от 1941 г. Ръководи терористична група, но е заловен и осъден на 15 години затвор. След 9 септември започва работа в ДКМС и в периода 1951-1958 г. е негов секретар. След това е прехвърлен в апарата на БКП, като до 1962 година работи в нейния градски комитет в София. След това става член на ЦК и първи заместник-министър на МВР. От 1965 година е председател на Държавна сигурност, като от следващата година получава ранг на министър. През 1968 година КДС и МВР са обединени в Министерство на вътрешните работи и държавната сигурност, което е оглавено от Ангел Солаков. През 1969 година то отново е разделено и той остава вътрешен министър.

През 1971 година Солаков е заподозрян в опити да концентрира в ръцете си твърде голяма власт и е обвинен в антипартийно поведение. На заседание на Политбюро Тодор Живков го обвинява в следните провинения:

1. По време на почивка в СССР влязъл в спор със съветски офицери, твърдейки, че руската армия не е освободила Русе през 1877 година, както и че съветската армия не е освободила България през 1944 година, а това е станало благодарение на самостоятелните усилия на българския народ;

2. Провеждал кампания сред партийните организации с цел да бъде избран за секретар на ЦК на БКП;

3. Отказва да организира следствие срещу Георги Найденов, полковник от Държавна сигурност, във връзка с дейността на предприятието “Тексим”;

4. Публичните му пристрастия към футболния отбор “Левски-Спартак”, които довеждат до освиркване на Солаков по време на мачове.

5. Организиране на масовото погребение на футболистите Георги Аспарухов и Никола Котков, в което участват над 150-200 хиляди души. Прието е за антисъветска политическа провокация, тъй като е проведено едновременно с погребението на съветските космонавти, загинали при полета на “Союз 11”.

Освободен от постовете и изпратен за заместник-председател на олимпийския ни комитет, където вече шеф е Иван Славков. Умира през 1998 г.

Знаменитото 7:2 е в този период

С идването на Солаков в градския комитет на БКП секва и серията на ЦСКА от 9 поредни титли. През сезон 1962/1963 “червените” стигат само до бронз след пловдивските “Спартак” и “Ботев”. Следва титла за “Локо” (Сф), а тимът от Борисовата градина записва 11-о място, което е най-слабото му в историята. Тогава обаче под натиск на ЦК на БКП всички национали са му отнети, а държавният тим играе отделно в първенството, за да се обиграе. Титлата на “Левски” през 1965 г. съвпада с назначението на Солаков в КДС.

Вкарва футболисти в Шесто управление

Най-много удари Солаков понася за кадровото си управление в системата на МВР. Разкрито е, че повечето от футболистите ставали офицери от печално известното Шесто управление на ДС, за да имат достъп до надбавка за секретност и така да вземат по-голяма заплата. “И това са дори някакви прелетни птици, които нямат никакъв принос към отбора”, ядосва се Шопов.

Били разкривани допълнителни щатове в повечето управления, които да се раздават на спортисти. Така олимпийското звено на “Левски” нараснало до повече от това на ЦСКА, където имало 1250 човека под пагон. Повечето били използвани от футбола и борбата, както била повелята на партията.

Старши треньорът на националния отбор по борба проф. Райко Петров дори бил назначен за шеф на един от изследователските институти на МВР, без да има необходимия опит.

Всичко това довело до преразход от 1,5 милиона лева в системата на вътрешното министерство, за което бил информиран и Държавният комитет по планиране.

“Всяка наша касиерка рискува затвор за тези изпълнения”, твърдят заместниците на Солаков във вътрешното министерство. (24часа)

Опитали да откраднат Бонев срещу апартамент

Неуспешен опит да се привлече националът Христо Бонев-Зума от “Локо” (Пд) разкрива доскоро засекретеният документ. Халфът е един от най-добрите български футболисти за всички времена, като рекордът му по голове в националния отбор удържа до идването на Димитър Бербатов.

“А с Бонев това не беше ли натиск. Докарахте жена му от Пловдив, за да и покажете апартамент на “Гурко”, за да премине при нас”, казва той по време на заседанието.

Лютата пловдивчанка Ема обаче отрязва мераците на "Левски" с думите, че обзавеждането било прекалено старо. Така Бонев остава под тепетата. Единственият друг отбор, за който той играе през кариерата си, е ЦСКА. Зума записва 8 мача като войник, но след това се прибира обратно, след като и военните не успяват да го приласкаят да напусне Пловдив.

“Никога не е ставало въпрос да играя в “Левски”. По този повод с мен никой не е говорил, а същото важи и за съпругата ми. Навремето имах проблеми с престоя ми в ЦСКА, но за първи път чувам, че са ме искали и от “Левски”, заяви самият Бонев вчера.

Сред атаките срещу Солаков има и данни за раздаване на ведомствени апартаменти на писатели и спортисти, които след това напуснали системата на МВР. Според него обаче няма никакви нарушения, а предходният министър бил дал жилище на Гуляшки. На футболистите пък се полагало, за да има къде да живеят в София. След напускането си те освобождавали ведомственото жилище. (24часа)

Иван Пръмов го защитава за спорта

Единствено от членовете на ЦК Иван Пръмов се опитва да защити Солаков по отношение на спорта. “Мисля, че трябва много да помогнем на МНО и МВР да развива максимално спорта у хората, които работят в тези министерства. Защото той учи на патриотизъм. Но трябва да престане това, когато един здрав човек се появи в спорта да го дърпат към себе си”, категоричен е той.

“Спортът в света отдавна е политика. Заради това трябва да предприемем по-радикални мерки. Не може да воюват МВР и МНО”, допълва Георги Йорданов.

Той разказва и интересни подробности около погребението на Гунди и Котков. “Спомняте си, че бяхме тук на заседание. В един момент се обадиха, че са овладели положението. Попитахме какво се случи? А отговорът беше, че и на 9 септември не е ставало такова нещо”, обяснява бъдещият министър на културата.

Положението наистина е било доста тежко, твърдят почти всички присъстващи. Част от тях дори го представят като откровен антисъветски акт, но Тодор Живков не се съгласява открито с твърденията им. Единствено го дразнят плакатите, разлепени из София.