Доброволци бдят на рискови кръстовища в Бургас на 17 септември

https://www.24chasa.bg/Article/1542835 www.24chasa.bg
Снимка: Фондация "Безопасни улици от Валя"

Членове на фондация "Безопасни улици от Валя" ще бдят на възлови кръстовища в Бургас в първия учебен ден на 17 септември. 

Доброволци с табели "Стоп", познати на запад като сrossing guards ще помагат на учениците да пресичат безопасно. "Табелите вече са готови, такива хора ще има на всички по оживени улици и кръстовища в града", съобщи днес Мария Димитрова, майка на 12-годишната Валя, прегазена на зебра миналата година.

Инициативата бе подкрепена и от сдружение "Младежки глас". Техни представители поискаха днес от образователния инспекторат да им предостави списък на училища, намиращи се в опасни зони, където да разпределят свои доброволци. 
"Разчитам до края на деня това да е направено", каза областният управител на Бургас Константин Гребенаров, който домакинства среща за безопасността на учениците в началото на новата учебна година.

Наред с доброволците, на 17-и около училищата ще има и засилено полицейско присъствие, стана ясно на срещата. То ще продължи до края на октомври, след което ще се дават полицейски наряди. "Проведохме срещи с охранителни фирми в училищата с инстРуктаж относно мерките за пропускателния режим в сградите, които са особено уязвими обекти. Ще се правят и масирани проверки на кафенета и магазини край училищата за продажба на алкохол и цигари на непълнолетни", заяви шефът на Пътна полиция - Бургас комисар Жельо Танев.

Предстои да се уточнят графици за изнасяне на беседи за пътната безопасност на децата от началния курс. Мерките са част от традиционната акция на полицията "Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя".