Електронни рецепти от догодина

https://www.24chasa.bg/Article/1543554 www.24chasa.bg

Идва краят на хартиените рецепти, които от догодина ще бъдат заменени с електронни. Това обяви вчера директорът на НЗОК д-р Пламен Цеков, който присъства на третата национална конференция за редки болести и лекарства сираци в Пловдив. Той увери, че средствата за въвеждането им ще бъдат заложени в бюджета за догодина, а също и в новия национален рамков договор.

След изписване на медикаментите електронната рецепта веднага ще постъпва в касата. Пациентът ще има уникален код, срещу който ще получава лекарствата си в аптеките.
Д-р Цеков заяви, че новата система е средство за контрол върху разходите за лекарствени средства. Софтуерът веднага ще групира бланките по вид, разфасовки и разходи. Така НЗОК веднага ще има представа какви средства се харчат за медикаменти, а не след месец, както е сега.

Шефът на касата обясни, че започват разговори с договорните партньори за електронните рецепти.

Той съобщи, че НЗОК след 4-месечни преговори с производители на лекарства е осигурила лечението на 4 деца, страдащи от мукополизахаридоза. Става дума за около 3 млн. лв. годишно, защото един флакон струва 2600 евро, посочи директорът. От следващата седмица малките пациенти започват терапия в клиниката по педиатрия в София.

Успяваме да покрием 99% от лекарствата на пациентите с редки болести и ако е необходимо, бихме увеличили средствата, подчерта д-р Цеков. Той посочи, че за 2011 г. са похарчени над 30 млн. лв. за близо 2000 болни.