Израелски експерт: У вас има терористична клетка

https://www.24chasa.bg/Article/1545571 www.24chasa.bg
Д-р Ели Кармон /седналият вдясно/ по време на конференцията за поуките от 11 септември заедно с председателя на Атлантическия клуб в България Соломон Паси. СНИМКА: Румяна Тонeва

Възможно е в България да има човек или група, действащи като терористична клетка на място. Това заяви д-р Ели Кармон от Международния институт за контратероризъм в Херцелия, Израел. Той коментира темата за атентата в Бургас по време на конференцията “11 години след 11 септември: поуки за 11 години напред”, организирана от Атлантическия клуб в България съвместно с Международния институт за сигурност и сътрудничество. Д-р Кармон препотвърди официалната позиция на израелската държава, че атентатът у нас е “организиран от Иран с евентуалното участие на “Хизбула”.

Според експерта опитите на Иран за износ на революция по света са по-опасни дори и от екстремизма на “Ал Кайда”, защото ислямската република разполага с огромен потенциал, силна армия и могъща идеология.

Д-р Кармон сравни случващото се днес в Сирия със ситуацията преди това в Либия, но с много по-опасни тенденции именно заради намесата и помощта на Иран и “Хизбула” за режима на Башар Асад.

Наред с това, че световната джихадистка мрежа спечелва нови територии в Северна Африка и района на Сахарския пояс, както и в Йемен, също така обезпокоителни са и тенденциите, че шиитската организация “Хизбула” има все повече поддръжници и симпатизанти в Европа и в страни, които не са ислямски, смята д-р Ели Кармон.

Сред участниците в конференцията бяха и Рудолфо Пейков от Италия - дългогодишен служител на Управлението за борба с наркотиците към Департамента по правосъдие на САЩ, и Драгутин Мате – шеф на Комисията за национална сигурност в Народното събрание на Словения.

За България няма никаква гаранция, че терористите няма да атакуват отново, както помните, след атентата в Мадрид те опитаха отново да ударят на същото място след няколко години, коментира Драгутин Мате.

Според него едно от посланията на терористичния акт в Бургас било да спре израелските полети до България. Като пряко следствие от този акт били и нанесените щети върху българската икономика, защото туристическият поток от Израел спаднал с 10%.