Първо изсърбваме Бойко, после идват 5-6 компетентни

https://www.24chasa.bg/Article/154729 www.24chasa.bg
СНИМКА: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН

- Не е страничен поглед, когато човек познава кухнята. Изглежда, като че го правят хора, които са зависими от други обстоятелства и явления. Че нямат значение становищата на партийните организации. Че решенията вземат хора, които по принцип не са способни да го правят. И става при дефицит на време и цайтнот. А след цайтнота обикновено следва цунг-цванг - всеки ход е грешен.

- От финансови. И от бизнес интереси. Но и те при умните хора са подчинени на простата полза, в случая да вземем колкото се може повече мандати. А мандатите са пряко следствие от гласовете. Как да ги вземеш, когато не предлагаш атрактивни листи, авторитетни лица, когато активът ти не е мотивиран и когато правиш груби грешки с постройката на кампанията.

- Мисля, че става дума за друг проблем. Във всеки колектив има чисто човешки отношения, които са задължителни, ако искаме работата да върви. Те изискват хората да бъдат уважавани. Това важи за чистачката, шофьора, секретарката. Грозният чип “Партията е права, когато съгреши дори” не е патент на БСП, а явление, което очевидно хората, живели 45 г. в онзи период, дълбоко са попили. Под партия разбираме абстракция, имагинерност, която някак си не свързваме с лица. Това възпитава членовете й не в уважение към колегите, а в сервилност към началника. Когато има разумни началници, които могат да овладеят този процес, те дават на хората си да разберат, че трябва да се държи на уважението и другарството, колкото и условно да е това в политиката. Когато обаче хората ти знаят, че ще ги оставиш да се прегазят, защото смяташ, че така по-лесно ще държиш властта, става ужасно и деморализиращо. Изчезва усещането за солидарност, че резултатът на партията е резултат от общото им усилие.

Първо изсърбваме Бойко, после идват 5-6 компетентни

- Това е проблемът. В дъното съзирам липса на човешко отношение към хората.

- Не е въпрос на вина. Има хора глухи, има слепи, без обоняние или със свръхобоняние. Не можеш да кажеш на някого, че е виновен, защото няма сетива. Просто той е безчувствен.

- Моето разбиране за сегашната ситуация, което диктува и решенията ми, е, че трябва да следваме Мао - “Да разцъфнат всички цветя”. Всички, които смятат, че в годините някой не им е давал да се пробват, трябва да имат шанс. Направила съм така в моя регион, че една група подобни хора да имат шанс. А който не беше доволен от това как се сглобява отборът, се е дистанцирал. Вие се съсредоточавате върху няколко души, които са по-познати, но много колеги в страната направиха същото, без да занимават централните медии.

Може да се каже, че този път екипът на ръководството е на пълна газ - всички места са заети, гражданската квота беше заместена от съветници, приближени и подобни. И отговорността за резултата вече няма как да се размие.

- Такова нещо е изключено. Какъвто и резултат да покаже БСП, някой пак ще излезе и ще каже, че е победил. И ще продължи до пълната и окончателна победа, дори тя да е бариерата от 4%!

- Две години упорито се внушава, че големият, единственият проблем на БСП е разноговоренето. На последния конгрес това беше основната тема. Е, сега този въпрос може да се счита за решен. Ще говори само един човек. Всички останали, на които е разрешено, ще повтарят това, което е казал той. И ще разчитаме на най-големия възможен резултат. Не знам защо, но никога не съм си представяла, че може Блеър да каже, че му е проблем нечие разноговорене...

-Не правя анализ. Това трябва да бъде оставено да се доразвие. Защото не е станало такова от само себе си. Нито някой се самоназначава, нито се саморазделя. То става благодарение на публиката. Когато тя харесва един театър - няма лошо, играе се първи сезон, трети сезон, 15-и.

-Другарят Димитров беше използван за мръсни поръчки срещу мен в продължение на години. Първо си изсърбваме Бойко, а до две години екип от 5-6 души с отлична репутация вадят страната. Никога не ми стана ясно всъщност този човек какво има срещу мен, че си позволява толкова жлъч, толкова неприязън, такова цветисто отрицание!

-VI управление, нищо че се пише от Първо. И го прави с такъв ентусиазъм, че поръчката не може да ми обясни емоционалното му ангажиране. Не мисля, че Овчаров има от какво да бъде недоволен. Това, че години е ескплоатирано как аз съм някаква на Овчаров за поръчки, е клише на хора, които се опитват да фабрикуват тези, без оглед на кого ги приписват. И за какво ми е този преврат? Какво да стане след него?

- Къде? При една табела и една сграда.

- Ами сега какво има?

- Прекрасно. Тогава съм спокойна.

- Аз съм си в партията. Онзи ден бях на заседание на Висшия съвет, миналата седмица - на градския. Обсъждахме листи.

- При сегашната конюнктура - не.

- Една партия може да жертва всичко с изключение на лицето си. Каквото и да е разпределението на мандатите при тези, които ще бъдат там, и при начина, по който ще бъдат добутани дотам, няма никакво значение дали математически е трудно или лесно да се създаде кабинет. Има теоретични конструкции, при които може да се направи съчетание. Но това съчетание вече има априорното отрицание от обществото. На евровота 10% по-високата активност от очакваната, при положение че се обясняваше как ниската ще облагодетелства БСП и ДПС, показва, че в обществото има сериозен анти тройна коалиция потенциал. И той не се дължи на някои елементи от управлението. Защото няма как ДПС и НДСВ да не са извлекли негативи, пък само ние да сме.

Вотът на НДСВ, каквото и да говорят за плащания и преливания, е мажоритарен вот за Меглена Кунева. Смятам това за изключително позитивно, защото Кунева е доказателство за слепците, че няма как хората в листите да са без значение за избирателя. Програми, платформи, ала-бала, биографии - няма такова нещо. Човекът, когото пращаш да избират, трябва да им харесва.

Същевременно Борисов не получи достатъчно висок вот. Бойко - с цялото ми уважение, няма как да избяга от хашлашката битност. И мисля, че неговият таван също е тук някъде. Може да мобилизира още протестен вот, но има големи групи от съзнателното население, които изпитват страх, че не е подготвен за властта и не може да уплътни изискванията на един такъв пост.

Вотът за "ЛИДЕР", за РЗС, "Напред" и НДСВ обединява хора, които търсят друго решение. Те не приемат нито досегашната власт, нито тази, която се задава.

-Тя има формално най-голяма възможност. Но доколко е в състояние да покрие тази хипотетина възможност, също съм скептична. И там има достатъчно разочаровани хора, които са подкрепяли синята идея в ранната демокрация и през 1997 г. Очевидно има изключителна обществена нужда от алтернатива и това трябва да се изработи. Първо, никакви спасители. Сегашният спасител трябва да бъде консумиран от нацията. Тя си го искаше, медиите го искаха, едни политически инженери се упражняваха... Това трябва да бъде изядено - както се казва, каквото си надробил, това ще сърбаш. Но трябва да се търси екип от хора съмишленици, 5 - 6 души, които да дадат визия за страната не в дългосрочен план, а за следващите 5 - 10 г. Които много добре са запознати с държавните механизми. Очевидно има нужда от сериозни промени в конституцията - изчистване на съдебната власт, на релацията президентска институция - парламент - изпълнителна власт.

И промените в съдебната система и евентуално прехвърляне на институции са въпрос, който изисква съмишленици. Финансовото развитите на България - също, това къде трябва да се направят инвестициите. Както и борбата с корупцията и организираната престъпност.

-Мисля, че да. Въпросът е на сглобяване на отбора.

-Който може да го направи.

-Ще видим. Но не виждам друга възможност за страната в тази ситуациая. И не говоря за ляво, дясно, горно и долно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Умната с ремонта на правилата за избори

    Умната с ремонта на правилата за избори

    Точно преди 5 години Изборният кодекс беше ремонтиран, така да се каже, направо преоран. И Мая Манолова оглавяваше комисията, която създаде новите правила. Минаха поредните избори и хоп - дайте пак да променяме кодекса, настояват депутати от различни партии. Защото имал кусури и пороци. Хубаво е наистина изборите в България да се провеждат при
  • Да паразитираш върху наивници

    Да паразитираш върху наивници

    Как БСП отново “спечелиха” изборите НАПОСЛЕДЪК взе да ми харесва как Бойко Борисов търкаля стогодишната партия по паветата на София и я прави объркана и разногледа. Мая Манолова беше посочена за кандидат на БСП, преди Корнелия Нинова изобщо да схване за какво става дума. Дори само заради това трябва да си подаде оставката