Перник осигурява допълнителна помощ на пострадали от труса със специалисти от УАСГ

https://www.24chasa.bg/Article/1548442 www.24chasa.bg
Росица Янакиева СНИМКА: Светлана Стоименова

Кметът на Перник Росица Янакиева организира съвместна среща с Инициативния комитет в помощ на пострадалите от земетресението на 22 май, кметовете на най-засегнатите населени места и представителите на УАСГ доц. д-р инж. Богомил Петров и доц. д-р инж. Йордан Милев. На нея бяха обсъдени проблемите както с частния, така и с общинския сграден фонд.
Всички общински сгради с голяма обществена значимост, като училища и детски градини, следва да бъдат укрепвани единствено съгласно сега действащите сеизмични норми, разписани в закона и последвалите техни изменения. По отношение на частните жилищни сгради конструктивното укрепване ще става само и единствено на базата на изготвен проект. Самоволното и безотговорно укрепване от страна на хората подлежи на санкции.
На срещата стана ясно още, че Богомил Петров и Йордан Милев поемат ангажимент специалисти от УАСГ да направят конструктивни проекти на пострадали сгради, които са собственост на болни и социално слаби хора абсолютно безвъзмездно. Университетът по архитектура, строителство и геодезия помага на Община Перник още от първите дни след силното земетресение на 22 май, когато бяха изпратени специалисти на място в града. Утре се очаква в Перник да пристигне нов екип от конструктори със специална сканираща техника, които ще обследват част от силно пострадалите сгради.