Антон Кутев: Съжалявам не за вица за СПИН-а, а че защитавах хора от БСП без морал

https://www.24chasa.bg/Article/1548492 www.24chasa.bg

  - Г-н Кутев, уж закрихте СПИН скандала в БСП, но в края на миналата седмица и Леда Милева ви написа гневно писмо. Какво означава това за вас?

   - Уважавам хората на изкуството и мисля, че трябва да са по-широко скроени. Леда Милева би трябвало да знае, че например Кшиштоф Зануси преди години направи филм, който се казваше “Животът като смъртоносна болест, предавана по полов път”. Лентата беше мъдро разсъждение за живота и смъртта. Преди него са афоризмите на полския поет Станислав Лец. Но в основата на всичко е един швейцарски психолог - Роналд Лейнг, който казва, че “животът е тежка смъртоносна болест, предавана по полов път, която в 100% от случаите завършва с фатален край”. Може да е имало проблеми с моята реплика, но не смятам, че те са от културно естество.

    - Съжалявате ли в крайна сметка? Извън формалното и условно извинение, което направихте.
   -  Съжалявам, че създадох куп проблеми на партията. Мислех си дали това можеше да не се случи. Не, така или иначе щеше да се случи под някаква форма, защото определени среди в партията имат интерес от моето дискредитиране вътре и навън. Не съм убеден, че средите вътре и средите вън не работят едновременно. Да, моето говорене е гранично, което често пъти е добре, понякога е проблемно. Дали трябва
да си сменя говоренето? Не Това би означавало да вляза в друг начин на мислене и на работа, а аз не искам да го правя. Изобщо оттук нататък малко съм се втвърдил и съм по-склонен да променям професията, отколкото културните си навици. Още повече че се считам за човек, който има достатъчно широк културен хоризонт, за да ми налагат формули.

    - Да сменяте професията в смисъл да излезете от политиката?
    - Винаги съм мислел за себе си като за човек, който е войникът на партията и прави това, което трябва. И ако в даден момент се окаже, че моето участие в партията не е полезно, а е вредно, ще е достатъчен повод да си тръгна. Да, ще си тръгна, ако наистина вредя с нещо - което рано или късно ще стане, ако съдя по атаките срещу мен. В политиката вечни работи няма, още по-малко разсъждавам за себе си като за вечен, но няма да си тръгна заради интриги! Няма да си тръгна сега и не за това!

    - Не е ли ужасна диагноза за БСП, че толкова ниски топки си подавате, че толкова енергия и злоба се излива за нищо?!
    - Наистина е притеснително. Не вярвам, че моят виц е отблъснал някого кой знае колко - вижда се, че реакцията е вътрешнопартийна. Но пък за една очевидна шега да ти кажат, че ще излизаш от политиката и получаваш анатема, вече е много йезуитско. А кой иска да види йезуити в парламента? Много средновековно! Станислав Лец, когото вече споменах, казва, че всеки век си има своето Средновековие. Та ние сме горе-долу в тази ситуация, след като през ХХI век се оказваме в някакви викториански страсти и объркани лъжеморални съждения, неприложими към съвременния свят!

    - Какво тогава ще правите? По телевизии и вестници се плюете, по пленумите лицемерно мълчите и се усмихвате…

    -  Корнелия, ако имаше да ми казва нещо, трябваше да го направи на пленума в събота. А не в медиите. Има си правила за работа в партията и тя като секретар и член на Изпълнителното бюро много добре ги знае. Можеше и да ми звънне и да каже: “Абе голяма глупост си направил.” Добре, решила е да не ми звъни, а да прави резки действия. Тогава стани на пленума и кажи: "Този човек трябва да си ходи!” Мястото на този разговор е там. Но да се изтъпаниш в края на август, когато си напълно наясно, че ще направиш голям скандал (а най-вероятно са знаели и че ще заминавам, както и че Сергей го няма в България)... Аз се стремя именно заради партията да спра, а не защото нямам отговор. И той не е само културологичен - за произхода на шегата. Дал съм над 200 пресконференции, над 500 интервюта, защитавал съм незащитими тези за тази партия. Защитавал съм хора в нея, което според моралните ми принципи невинаги е трябвало да правя.

     - Например?

     - Например Румен Петков, когато се беше срещал с Братя Галеви.
Те днес са доказани международни престъпници, а ние имахме вътрешен министър, който прави среща с тях. В деня след срещата стана ясно как полицаите, следили двамата, отиват да правят активно мероприятие, защото знаят, че те се срещат с много важен човек. Попадат на министъра на вътрешните работи и се разбягват, тъй като не могат да пуснат доклад, в който пише: “Попаднахме на министъра.” И тогава някой трябваше да отиде сутринта в Би Ти Ви и да обясни на обществото какво става. Колко желаещи имаше да говорят? Спомням си, че нямаше никого. Тогава отидох и го направих. Не заради него, а заради партията, защото бях убеден, че независимо кой - Румен Петков, аз или някой друг, е направил грешка, партията със 120 г. история не трябва да страда от това. Между другото той, който сега е много активен по моя казус, ми се обади 2 ч след това и ми каза: "Ей, пич, това, дето направи, не се забравя." Сега искам да му напомня, че го е забравил.

     - А защо вие на пленума онзи ден не попитахте директно и Петков, и Корнелия защо го правят?
     - Защото за мен този скандал трябва да бъде затворен колкото е възможно по-бързо, тъй като вреди на БСП. Разбира се, имам своето огорчение като човек, който работи за партията, без някога да съм имал идеята да търся дивиденти. Да, аз съм рисков, наистина съм граничен в много свои тези, но това е нещо, което ми дава сила. И когато се окаже, че за един разказан виц всичко, което си градил години, рухва, проблемът не е, че рухвам аз. Аз съм лесен - ако не съм в политиката, ще отида другаде. През 2009-а и 2010-а, когато всички министри се бяха изпокрили и не искаха да говорят, защото тогавашният им имидж не беше особено висок, някой трябваше да обикаля от телевизия на телевизия и да обяснява какво е направила или не е направила БСП. И тогава същият този Румен никак не беше активен и приказлив, а и не само той. И сега ще ми казва, че това била най-голямата драма на БСП за последните 22 г.! Не беше, имахме много драми. И ако трябва да се извиня за нещо, то е затова, че съм защитавал хора извън своите морални норми и разбирания. Пак казвам, правех го заради партията. Но сега си давам сметка, че това не й е помогнало. Защото същите хора, които тогава трябваше да вадим от калта, сега раздават оценки и тупат партията.
       

       - Чели ли сте в крайна сметка СРС-та с Корнелия Нинова, което е вторият план на вашия т.нар. СПИН скандал?
       - Не. Това, което намекнах тогава, самата тя ми е разказвала. Знае добре за какво става дума, ако иска, да го каже.
      

        - С очаквания избор на Станишев за президент на ПЕС започва ли новият рунд на битката за председател на БСП?
       - Абсолютно. Тя не е спирала. Сега ще продължи по друг начин и това, което се случи с мен, беше всъщност част от тази битка.


       - Кога ще е развръзката? Още на конгреса в края на тази година или по-късно?
       - Според мен преди парламентарните избори няма как. Никой няма да атакува сега, преди изборите, официално на форум, а ще стане това, което се случи с мен. Т.е. определени хора ще бъдат отгърмявани вътрешнопартийно, доколкото може, и ще върви една гадна, мръсна партизанска война.
       - Ще се “отгърмяват” поединично хората, близки до Станишев?
       - Да. Убеден съм, че и срещу мен ще има още удари. Но няма да съм само аз.
Смятам, че сред работилите за Държавна сигурност наистина има и хора, които са вярвали в това, което правят, били са почтени. Има и доносници, има и други категории. Моят проблем с тях не е какви са, а че са научили прекалено много от Държавна сигурност. И че се опитват да го прилагат в днешната политика. Не ме плаши, че са били в ДС, а че вследствие на това ние днес влизаме в някакви други правила на играта. Те ме ужасяват.
       - Да не визирате Георги Първанов!?
       - Нека да оставим въпроса така…

 • Шефът на ВКС е пръв сред равни, чрез него не се овладява съдебната власт

  Шефът на ВКС е пръв сред равни, чрез него не се овладява съдебната власт

  Съдийската колегия на ВСС стартира процедурата по избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС) Ако и пленумът на кадровия орган одобри хронограмата, официалното начало ще бъде на 30 септември, а гласуването на 14 януари догодина. Изборът на тримата големи в съдебната власт по традиция предизвиква емоции
 • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

  Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

  Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо