Асеновата крепост отваря за посетители по Коледа

https://www.24chasa.bg/Article/1548917 www.24chasa.bg
Асеновата крепост се укрепва, за да бъде безопасна за посетилети. СНИМКА: Атанас Кънев

Обновената и осветена като Царевец Асенова крепост ще пиеме първите си посетители по Коледа. Това стана ясно вчера, след като общинското ръководство инспектира изпълнението на проекта "Асеновград - свещената порта на Родопите".
Поставени са парапети и са укрепени крепостните стени, така че преминаването и разглеждането на крепостта да е по- безопасно, остана доволен кметът д-р Емил Караиванов.

На финала са и ремонтите на информационния туристически център, който ще насочва гостите и към други забележителности на общината, и реставрацията на църквата.
Разширяването на вече съществуващия паркинг е почти приключило. Остава да се направи само маркировката. Търсим начин да ремонтираме и пътя до крепостта, но това ще стане със средства от общинския бюджет, тъй като в проекта не са заложени, допълни Караиванов.

До края на октомври консорциум ДЗЗД "Асенова крепост" ще приключи строително-монтажните работи. После Алпинисти започват монтажа на ефектното осветление, след това ще бъдат поставени и атракционите - средновековни бойни оръдия.
В процес на разработка са лого и емблема на Асенова крепост, на туристическа брошура с кратка история на археологическия комплекс, на информационни табла с карти и на луксозен туристически гайд, който ще бъде на 7 езика.

Стойността на проекта е 3 231 995,82 лв. Той се финансира по програма "Регионално развитие", откъдето са отпуснати 2 665 665,78 лв. Останалите средства са осигурени от община Асеновград.

Докато вчера общинарите правиха проверки, постоянно пристигаха чужденци, които искаха да разгледат крепостта, като една от големите забележителности в региона.
Уверен съм, че за Коледа асеновградчани ще могат да се похвалят с една конкурентоспособна туристическа атракция, каза кметът. Според него това ще увеличи туристопотока и ще доведе до нарастване на приходите в местната икономика - ресторантьори, хотелиери и други услуги.

Не сме коментирали повишение на цените на билетите, макар че много хора вече ми казват, че 3 лв. за вход е неадекватно малко, изтъкна д-р Караиванов.