И бедността на България е наопаки

https://www.24chasa.bg/Article/1548973 www.24chasa.bg
Валери Найденов

Северозападнала и Североизпаднала България разполагат с невероятно холивудско богатство - огромна бройка изоставени фабрики и заводи, в които може да се снимат хиляди екшън сцени с Брус Уилис, Шварценегер, Сталоун, Алексей Петров и така нататък. Освен това имаме чудесни градски пейзажи за знаменитата филмова серия "Живот след хората - какво ще се случи с планетата, ако човеците изчезнат".

Мизия не е лишена и от актьори, статисти или просто безработни кибици, които могат да декламират Пушкин на развален руски - интелектуалната подправка в модерния холивудски екшън. Нямам предвид Пушкин, а разваления руски, който явно там е дефицитен, тъй като постоянно го ментосват с развален полски.

А защо не и Пушкин? Сигурен съм, че всеки от актуалните български арестанти може да издекламира пред камера "Сижу за решеткой в темнице сирой...". Такива лирици няма нито в Сан Куентин, нито в Синг Синг.

И тъкмо Холивуд започна да открива този кинематографичен рай, когато Бойко Борисов реши да го съсипе със своята паталогична асфалтофиксация. Режейки лентата на някакво пътче край Добрич, той се закле през следващия мандат да се заеме със Северна България. Всичко, което е изградил в Южна България, той ще мултиплицира в прериите между Дунава и Балкана: "С министрите сме амбицирани през втория мандат да направим Дунав мост при Видин и магистрала "Хемус". Вторият мандат ще е по-добър за Северна България!"

Регионалният министър Лиляна Павлова пък приложи принципа на Парето към водопровода в Добрич - 80 на сто от него били изградени за индустрията, а само 20 на сто - за гражданите. И сега, като в Добрич вече няма индустрия, 80 на сто от тръбите са празни и трябва да бъдат отрязани. Напомням - принципът на Парето гласи, че 20 процента от хората пият 80 процента от бирата.

Няма съмнение, че Северна България консумира 80 на сто от мизерията в страната. И затова е на път да остане с 20 на сто от населението. В сравнение с Европейския съюз у нас е налице географска инверсия на бедността. В континента като цяло Северът е богат, а Югът - беден. Югът е периферията, където са се разположили "прасетата" (PIGS - Португалия, Италия, Гърция, Испания).

В рамките на отделните държави е същото. Северна Италия може да се съревновава с Германия, но Югът е мързелив, мафиотизиран и дърпа Ботуша към морското дъно. Точно същото съотношение между Севера и Юга се наблюдава и в континентите - сравнете Европа с Африка, Северна Америка с Латинска Америка и т. н.

Още великият френски мислител Монтескьо отбелязва, че хората в районите с по-топъл климат са по-мързеливи и им липсва предприемчивост, поради което са по-бедни. Днес един много по-модерен вариант на тази теория се проповядва от Джефри Сакс, пророка на шоковата терапия.

Затова трябва да се гордеем, че именно България опровергава този икономически расизъм. У нас шокът удари Севера. При това на север от Балкана хората са по-бели и по-светлокоси, отколкото край Свиленград. Там са мургави, но парите ги бият по главата.

Да ме извинява Монтескьо, но аз не съм убеден, че северните предприемачи страдат от прекомерна интелигентност. Да вземем магистралата "Хемус" между Шумен и Варна. Тя е единствената магистрала в света и вероятно във Вселената, която се затваря изцяло при ремонт. Навсякъде асфалтаджиите вкарват колите в едното платно, за да ремонтират другото и после обратното. Само между Шумен и Варна затварят и двете платна за целия летен сезон и пращат колите да обикалят през девет баира в десетия. При това същата магистрала бе затворена по същия начин точно преди една година.

Защо изобщо строим магистрали, питам аз. За да ги държим затворени 2 от всеки 3 години?

Симеон Дянков напълно щеше да разбие авторитета на Монтескьо, премествайки митниците в Русе, където вече няма граница. На пръв поглед не бе гениално прозрение, но на втори - имаше си своя логика. Далече от границата - далече от съблазнението. Следващият ход според мен е да премести параходството във Враца, там е море от безработни.

Ето как ние опровергаваме расистката теория, че на юг народите са по-прости. България граничи на юг с по-богати, а на север - с по-бедни и не особено умни. По едно време бях започнал да подозирам, че румънците май ни превъзхождат в айкюто и първи ще влязат в Шенген. Но те побързаха да ме опровергаят, като сами си забъркаха най-нелепата политическа каша. Не знам защо, но румънците десетилетия наред се съпротивляваха на Дунав мост 2.

Всъщност знам защо - те не държат да развиват източния си регион заради неговия специфичен етнос. В резултат ние като че ли живеем на различни острови - бедни, но горди. Сега нашите два острова ще се свържат предизборно, но какво от това? Между София и Видин са по-малко от 200 километра, но времето за изминаването им е колкото София - Бургас плюс една-две спукани гуми и криви джанти, без да броим полуоските. Като тръгне мостът и се образуват колони и задръствания, времето ще скочи на 6 часа.

Както и да е, щом ГЕРБ са решили най-сетне от догодина да оправят пътищата на Северна България, това е чудесно. Аз съм "за". Но доста наивно е да очакваме, че едните пътища ще върнат там хората, заводите, икономическия растеж. Това няма да стане, докато държавата не създаде план за икономическото спасение на Северна България и не инвестира директно поне 10-20 милиарда лева за работни места, заводи, напоителни системи, научни институти, лаборатории и всичко останало, без което няма устойчиво развитие.

Уви, сега у нас господства точно обратната идеология - че държавата трябва да стои настрана от икономиката. И не само от нея, ами и от образованието. И от здравеопазването.

Ако обществената мисъл продължава да се реформира в тази посока, има сериозна опасност в близко бъдеще парламентът да забрани на Бойко Борисов да строи каквито и да било магистрали. Не се месете в частния бизнес! Държавата трябва да спре да реже ленти!

Кой ще ги реже тогава? Няма проблеми, извиква се на помощ магьосникът Астор. Той изрича някаква абракадабра и от цилиндъра му излиза ножица, която левитира към лентата, отрязва я и се връща в цилиндъра. После Астор се покланя на публиката и казва: "Това, господа, бе невидимата ръка на пазара!"

  • Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    И най-големите оптимисти, и най-мрачните песимисти трябва да признаят, че сбъркаха - светът от вчера бавно се завръща въпреки всички апокалиптични прогнози. И черните лебеди, които сполетяха света с коронавируса, си заминават. Да си спомним колко ужасно изглеждаше бедствието с опасната коронавирусна зараза - в началото на март заради големите
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга