Все стари парчета по радиата, защо?

https://www.24chasa.bg/Article/1550517 www.24chasa.bg
Вокалистът на АC/DC Браян Джонсън и китаристът Ангъс Янг по време на концерт пред лондонска публика СНИМКА: РОЙТЕРС

АС/DC, "Ролинг стоунс", "Дийп пърпъл" - пуснеш ли радио "Стар ФМ", все на някоя от тези банди ще попаднеш.

Те сякаш са и любимите на "Енджой", защото звучат най-често и в ефира на това радио.
Защо по българските станции музиката често е доста еднообразна и май все от минали десетилетия? Толкова ли носталгично е настроена радиоаудиторията, или просто за новата музика се плащат по-високи авторски права?

Отговорът е единствено в програмната схема на всяко радио, казва Мира Кръстанова, пресаташе на "Би Ти Ви радио груп".

Парчетата на музикантите от “Сигнал” са едни от най-честите в ефира на “Стар ФМ”.
СНИМКА: АРХИВ
Парчетата на музикантите от “Сигнал” са едни от най-честите в ефира на “Стар ФМ”. СНИМКА: АРХИВ

"Стар ФМ" например залага на изпълнителите от 70-те и 80-те години на миналия век, като задължително се съобразява с вкуса на слушателите, които е успял да привлече към ефира си, обяснява Владимир Дайнов, програмен консултант на "Еммис България". Компанията е клон на американска медийна група, която се занимава основно с радиа. У нас тя ръководи първото частно радио ФМ+, младежкото "Фреш" и "Стар ФМ", което пуска предимно класически рок.

"Щурците", "Сигнал" и "Тангра" водят класацията в ефира на рок станцията по честота на излъчване за БГ групите.

Вкусът на аудиторията е другият фактор, с който се съобразяват всички радиа. Слушателите обичат да чуват по станцията музиката, която предпочитат. Ако има прекалено много нова музика, непозната за тях, това ги отблъсква, разказват радиоспециалисти.

Поведението на радиослушателите напомня хората, отишли на концерт. Те аплодират и изпадат в екстаз, когато чуят големите хитове на любимия изпълнител, но мълчат сковано, докато той представя новия си албум. Така че, за да задържат аудиторията, радиата не си позволяват големи експерименти.

Парите, давани за авторски права, не зависят от вида на музиката, нито дали песните са продукт, създаден през XXI или миналия век, обяснява Дайнов.

Авторските права у нас се уреждат с компанията "Мюзик аутор", а продуцентските са ангажимент на "Профон", в която членуват световни и наши продуценти.

Всеки месец радиостанциите плащат солидни суми за авторски и продуцентски права,
което им позволява да излъчват легално всичко от каталога на фирмите. Таксите зависят от количеството музика, пускана по радиото, и от покритието в страната, а не от това дали групата е творила през 60-те години на XX век или сега", обяснява Спас Шурулинков, програмен директор на "Зи Рок" и на още 2 радиа.

"Зи Рок" е с национален ефир и е на първо място по слушаемост от мъжете на възраст от 25 до 45 години. Затова изборът на рок групите е подчинен на вкусовете на тази аудитория. Според проучванията тя харесва нови рок, алтернативни и гръндж рок групи. Разбира се, в ефира намират място и класическите рок парчета. Най-често пусканите световни банди по "Зи Рок" са "Стоун салър", "Дъ кълт", "Грийн дей", "Линкин парк", "Мюз", "Дъ килърс", "Тривиум", "Адреналин моб" и "Лакуна Койл". На всеки час пускаме поне 3 български парчета, защото има бум на качествена наша рок музика в последно време, казва Шурулинков. Най-често звучат българските банди "Од крю", "Дауслот", "Дер хунд" и "Кикимора".

Радио "Енджой" залага в програмата си на хитови рок парчета от 80-те години на XX век, обяснява Мира Кръстанова. В ефира му намират място и парчета от 90-те години на миналия век от поп и рок жанровете.

Радио "Мелоди" пуска златните хитове - под това наименование излизат най-обичаните по света песни от различни жанрове, включително и рок от 70-те години на миналия век до днес.

Повечето рок радиа имат и предавания, в които слушателите сами поръчват групата и парчетата, които искат да чуят.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Интересен начин да спрат съседите си да излизат си измислиха в столична кооперация. Ликът на шефът на кризисния щаб ген. Мутафчийски посрещаше всеки, който беше решил да излезне извън пределите на блока. Снимка: Забелязано в

Въпреки призивите на оперативния кризисен щаб всички да си останат по домовете и през днешния ден много столичани решиха да използват благоприятната прогноза и да излезнат на чист въздух. Полицията беше поставила патрули на възлови места в столицата, където по принцип има струпване на хора, а полицаите се опитваха всячески да накарат хората

Гей браковете са сред основните причини за разпространението на епидемията от covid 19, обяви влиятелният иракски духовник Муктада Садр. В поредица от туитове, наречени "Небесни послания" близкият до терористични организации духовник дава своята версия за появата на пандемията коронавирус. В първата част на неговите послания той счита