Без праг за обезщетения за бедни пострадали от труса

https://www.24chasa.bg/Article/1552378 www.24chasa.bg

Прагът от 2000 лв. за обезщетения на пострадали от труса в Перник няма да важи за социално слаби и при конструктивни укрепвания, съобщи министър Томислав Дончев.
"Дискутирахме проблема с колегите от Министерски съвет и те бяха категорични, че трябва да го има. Даже са на мнения, че трябва да е по-висок. Познавайки действителността в Перник обаче се договорихме, когато се касае за конструктивни укрепвания, дори и те да са за 500 лв., да има плащания. Всеки случай ще се разглежда по отделно", заяви Дончев.

Министърът обяви също, че са в процес на сформиране областен и национален съвет за разпределение на даренията от кампанията на БЧК. Първото заседание на областния съвет ще е в понеделник. Направените от него предложения, ще бъдат разглеждани от Националния съвет.

"На последното заседание на Междуведомствената комисия бе одобрено финансиране за 19 общински и толкова частни сгради. Сред тях са и няколко блока, пострадали сериозно от земетресението", подчерта Дончев.

Най-високото обезщетение за многоетажна жилищна сграда е 55 000 лв. Освен това са одобрени 175 111 лв. за конструктивно укрепване на църквата "Св. Иван Рилски" в Перник.

При среща с кмета на града Росица Янакиева пък било договорено да започне нареждане на междинно плащане от 1 662 402 лв. поискани от общината, които били замразени заради прокурорска проверка. Това обаче ще става след финансов одит от Агенцията за държавен финансов контрол.

"Така процедурата няма да отнеме месеци, а дни. Преглеждат се документите и ако агенцията каже, че парите са разходвани законосъобразно, нареждаме плащането", допълни Дончев.

Министърът подчерта също, че до момента е поискал от Междуведомствената комисия 21,5 млн. лв. за преодоляване последствията от труса на 22 май. Разплатени били 4 902 874 лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.

Секс пръска Нора Недкова дори и на балкона. Плеймейтката се показа чисто гола на малката си тераса, където най-вероятно се кани да просне прането. Феновете на русото миньонче се притениха да не й настине дупето. Недкова рецитира текст от песента на Михаела Филева "Изгубени в рая" под изключително провокативната си разголена снимка