Смолянските езера убиват радиацията

https://www.24chasa.bg/Article/1553975 www.24chasa.bg
Въздухът около Смолянските езера е благодатен за хора с проблеми с белите дробове и кожата. СНИМКА: Валентин Хаджиев

Камион, пълен с уранова руда, която излъчва радиация, минава през Смолянските езера. Уредите замръзват, тя изчезва.

"Експериментът е правен след аварията в Чернобил в местността над Смолян", казва физикът Георги Казалиев. Той е един от тези, които са изследвали тогава района. Вървели на метри след камиона и засичали.

Казалиев е бил 33 години преподавател в Учителския институт в Смолян, който сега е филиал на Пловдивския университет. Автор е на 35 книги.

"В този район преобладават т.нар. планински бризи. Това са особен вид ветрове, които довеждат до прекрояване на елекроатмосферата. Наличието на отрицателни йони - особено сутрин и надвечер, поддържат жизнеността на организма, създават условия за продължение на живота. Всичко това е описано в Британската екологична енциклопедия (W354/2). При изследванията се установи, че най-благоприятното състояние на атмосферата е при наличието на 600 до 6000 отрицателни частици на куб. см. През деня този брой се мени, а в обедните часове понякога преобладават положителните йони. Тогава не се препоръчват разходките. Хората от планината са познавали тези особености по липсата на умора, добра работоспособност и т.н.", казва Казалиев.

85-годишният смолянчанин е и пряк свидетел как въздухът на Смолянските езера помогнал на 60 германци, воювали през Втората световна война. Повечето от тях страдали от различни екземи.

Лекувал ги покойният д-р Балтов, лекар в Пампорово. На езерата се измивали с водата, пиели от нея и се прибирали на обед. Привечер докторът отново ги пращал. Повечето от тях оздравели напълно, разказва Казалиев.

"Чувствам се прекрасно, оперирана съм от тежко заболяване. Но мисля, че ми помага въздухът тук. В района се диша леко, в града не е същото, въздухът е по-тежък. Пуша, но не ми пречи на дишането, гърдите въобще не ме болят", казва и акушерката Ангелина Заимова, която живее в кв. Езерово, непосредствено под Смолянските езера.

Тя е убедена, че в Езерово хората по-бързо се възстановяват и неслучайно вложила с фамилията си всички средства, за да направи семеен хотел там. Сега обаче го продава заради задължения.

Въздухът е благодатен за хора с проблеми с белите дробове и кожата, както и за здрави да прочистят дихателната си система. Научно е доказано, че в района на Смолянските езера организмът се възстановява по-бързо. Във въздуха под въздействието на електричество протича преразпределение на електроните около атомите на кислорода.

Отрицателните йони имат терапевтично действие и върху хреми, синузити, бронхиална астма, алергии, мигрени, родилни болки. Убиват бактериите и вирусите.

Според експертите във въздуха, който дишаме, положителните йони въздействат отрицателно на самочувствието и възприятието, докато техните антиподи, отрицателните йони, ги стимулират.

Георги Казалиев е най-дългогодишният изследовател на бризите и естествената отрицателна йонизация на въздуха. Според него промяната на ландшафта в Пампорово и Смолянските езера е намалила истинската йонизация и пълния лечебен ефект на въздуха.

"Преди 1985 г. отрицателните йони в районите на езерата, в Райковски ливади и Пампорово са били в границата 600-6000 на куб. см - най-добрата граница за здравословен ефект. Тази естествена отрицателна йонизация е съществувала от векове. Но сега не е в пълната си сила", обяснява той.

Причината е намесата на хората - изсичането на дървета и презастрояването, които спират движението на въздуха.

Това пречи на планинските бризи да се развиват, а те са в основата на тази йонизация, посочва Казалиев.

Преди в района е имало само няколко хижи и една почивна станция към бившия уранов рудник "Възход". Станцията "Мечта" е била построена именно заради въздуха. Тя вече е собственост на бившия зам.-министър на земеделието и храните Димитър Пейчев чрез дружеството "Тракия РМ", където дялове имат той и съпругата му Халина Малецка.

Семейството купи скандално и 7 дка земя близо до началната лифтова станция към Пампорово, както и 100 м асфалтиран път към бившата миньорска станция.

Чрез заменка на 100 дка бизнесменът Гриша Ганчев също стана собственик на апетитни земи в района на езерата. Ганчев заменил терените с 258 дка гора в Странджа в района на Средец. Терени са закупили още Валентин Златев, Христо Стоичков, чужди инвеститори. Парцели имат още много знайни и незнайни бизнесмени.

Ексуправата на Смолян дори вкара земите в градската територия, като я направи курортно ядро. Постройките край езерата сега са десетки, а заради кризата някои са зарязани и стърчат бетонни паметници.

Привлекателните езера в миналото са били над 20 , но сега са останали само 7, другите са се превърнали в блата.

Пролет и есен на мястото на някои от тези блата отново се появяват малки езерца. Други са превърнати в рибарници и микроязовири. Мястото им е на средна височина около 1300 м в подножието на връх Снежанка и курорта Пампорово.

Най-голямо е Бистрото езеро, а най-дълбоко е Мътното - 4,5 м. То е разположено и най-високо - на 1500 м.

Останалите по-големи езера в защитената местност са Лагера, Керяновият гьол, Тревистото езеро, Османовият гьол, Силажа и Милушевското езеро. Преди години те се стопанисваха от държавата, която периодично ги зарибяваше. Рибари и сега вардят за бял амур, толстолоб и шаран.

Най-посещаваното от туристи и местни e Тревистото езеро край параклиса "Св. Дух". Сега голяма част от повърхността му е покрита с растителност, която продължава да се разпространява с голяма скорост, казват експерти.

Площта на красивото езеро по бреговата линия е 21,8 дка, от нея 14,7 дка са затревени. С GPS е измерено, че дебелината на плътната водна растителност започва от 0,80 до 1,5 м.

Растителността на водоема се проучва, защото там има защитени видове редки растения.

Мястото е любимо на фотографите, тъй като там всеки сезон гледката е различна. До него води асфалтиран път и един от лифтовете.