Смолянските езера убиват радиацията

https://www.24chasa.bg/Article/1553975 www.24chasa.bg
Въздухът около Смолянските езера е благодатен за хора с проблеми с белите дробове и кожата. СНИМКА: Валентин Хаджиев

Камион, пълен с уранова руда, която излъчва радиация, минава през Смолянските езера. Уредите замръзват, тя изчезва.

"Експериментът е правен след аварията в Чернобил в местността над Смолян", казва физикът Георги Казалиев. Той е един от тези, които са изследвали тогава района. Вървели на метри след камиона и засичали.

Казалиев е бил 33 години преподавател в Учителския институт в Смолян, който сега е филиал на Пловдивския университет. Автор е на 35 книги.

"В този район преобладават т.нар. планински бризи. Това са особен вид ветрове, които довеждат до прекрояване на елекроатмосферата. Наличието на отрицателни йони - особено сутрин и надвечер, поддържат жизнеността на организма, създават условия за продължение на живота. Всичко това е описано в Британската екологична енциклопедия (W354/2). При изследванията се установи, че най-благоприятното състояние на атмосферата е при наличието на 600 до 6000 отрицателни частици на куб. см. През деня този брой се мени, а в обедните часове понякога преобладават положителните йони. Тогава не се препоръчват разходките. Хората от планината са познавали тези особености по липсата на умора, добра работоспособност и т.н.", казва Казалиев.

85-годишният смолянчанин е и пряк свидетел как въздухът на Смолянските езера помогнал на 60 германци, воювали през Втората световна война. Повечето от тях страдали от различни екземи.

Лекувал ги покойният д-р Балтов, лекар в Пампорово. На езерата се измивали с водата, пиели от нея и се прибирали на обед. Привечер докторът отново ги пращал. Повечето от тях оздравели напълно, разказва Казалиев.

"Чувствам се прекрасно, оперирана съм от тежко заболяване. Но мисля, че ми помага въздухът тук. В района се диша леко, в града не е същото, въздухът е по-тежък. Пуша, но не ми пречи на дишането, гърдите въобще не ме болят", казва и акушерката Ангелина Заимова, която живее в кв. Езерово, непосредствено под Смолянските езера.

Тя е убедена, че в Езерово хората по-бързо се възстановяват и неслучайно вложила с фамилията си всички средства, за да направи семеен хотел там. Сега обаче го продава заради задължения.

Въздухът е благодатен за хора с проблеми с белите дробове и кожата, както и за здрави да прочистят дихателната си система. Научно е доказано, че в района на Смолянските езера организмът се възстановява по-бързо. Във въздуха под въздействието на електричество протича преразпределение на електроните около атомите на кислорода.

Отрицателните йони имат терапевтично действие и върху хреми, синузити, бронхиална астма, алергии, мигрени, родилни болки. Убиват бактериите и вирусите.

Според експертите във въздуха, който дишаме, положителните йони въздействат отрицателно на самочувствието и възприятието, докато техните антиподи, отрицателните йони, ги стимулират.

Георги Казалиев е най-дългогодишният изследовател на бризите и естествената отрицателна йонизация на въздуха. Според него промяната на ландшафта в Пампорово и Смолянските езера е намалила истинската йонизация и пълния лечебен ефект на въздуха.

"Преди 1985 г. отрицателните йони в районите на езерата, в Райковски ливади и Пампорово са били в границата 600-6000 на куб. см - най-добрата граница за здравословен ефект. Тази естествена отрицателна йонизация е съществувала от векове. Но сега не е в пълната си сила", обяснява той.

Причината е намесата на хората - изсичането на дървета и презастрояването, които спират движението на въздуха.

Това пречи на планинските бризи да се развиват, а те са в основата на тази йонизация, посочва Казалиев.

Преди в района е имало само няколко хижи и една почивна станция към бившия уранов рудник "Възход". Станцията "Мечта" е била построена именно заради въздуха. Тя вече е собственост на бившия зам.-министър на земеделието и храните Димитър Пейчев чрез дружеството "Тракия РМ", където дялове имат той и съпругата му Халина Малецка.

Семейството купи скандално и 7 дка земя близо до началната лифтова станция към Пампорово, както и 100 м асфалтиран път към бившата миньорска станция.

Чрез заменка на 100 дка бизнесменът Гриша Ганчев също стана собственик на апетитни земи в района на езерата. Ганчев заменил терените с 258 дка гора в Странджа в района на Средец. Терени са закупили още Валентин Златев, Христо Стоичков, чужди инвеститори. Парцели имат още много знайни и незнайни бизнесмени.

Ексуправата на Смолян дори вкара земите в градската територия, като я направи курортно ядро. Постройките край езерата сега са десетки, а заради кризата някои са зарязани и стърчат бетонни паметници.

Привлекателните езера в миналото са били над 20 , но сега са останали само 7, другите са се превърнали в блата.

Пролет и есен на мястото на някои от тези блата отново се появяват малки езерца. Други са превърнати в рибарници и микроязовири. Мястото им е на средна височина около 1300 м в подножието на връх Снежанка и курорта Пампорово.

Най-голямо е Бистрото езеро, а най-дълбоко е Мътното - 4,5 м. То е разположено и най-високо - на 1500 м.

Останалите по-големи езера в защитената местност са Лагера, Керяновият гьол, Тревистото езеро, Османовият гьол, Силажа и Милушевското езеро. Преди години те се стопанисваха от държавата, която периодично ги зарибяваше. Рибари и сега вардят за бял амур, толстолоб и шаран.

Най-посещаваното от туристи и местни e Тревистото езеро край параклиса "Св. Дух". Сега голяма част от повърхността му е покрита с растителност, която продължава да се разпространява с голяма скорост, казват експерти.

Площта на красивото езеро по бреговата линия е 21,8 дка, от нея 14,7 дка са затревени. С GPS е измерено, че дебелината на плътната водна растителност започва от 0,80 до 1,5 м.

Растителността на водоема се проучва, защото там има защитени видове редки растения.

Мястото е любимо на фотографите, тъй като там всеки сезон гледката е различна. До него води асфалтиран път и един от лифтовете.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Реал" (Мадрид) Карим Бензема иска разрешение да играе за друг национален отбор, след като не попада в този на Франция. Нападателят е в изгнание от представителния тим след скандала с изнудването на Матийо Валбуена. Въпреки многобройните призиви да бъде върнат при "петлите", президентът на Френската футболна федерация Ноел Льо Грае

Малки шапчици, терлички и октоподчета получиха недоносени бебета в болницата в Русе. Фондация "Нашите недоносени деца" дари на малките пациенти на УМБАЛ "Канев" пъстри подаръци по повод Световния ден на недоносените бебета, който се отбелязва на 17 ноември. "Плетивата са изработени от доброволци с големи сърца

Български котарак за първи път стана световен шампион. Животното взе призовото място на най-голямата международна изложба за родословни котки, провела се в германския град Фрайбург. Той се казва Бенджъмин и е на 4 години. Породата му е британска късокосместа златна чинчила. Преди за стане световен шампион