Минокопът носи късмет заради кост като кръст

https://www.24chasa.bg/Article/1555054 www.24chasa.bg
Минокопът се крие в скалите на Черно море.

Човек и два живота да живее, не е ясно дали ще има късмета да опита минокоп. Защото рибата е мерило за отличен подводен ловджия, казват дългогодишни харпунджии.
Колегите им, които хвърлят въдици, нямат никакъв шанс да хванат минокоп. Повечето от тях дори не са и чували за хищната риба, защото тя не кълве на стръв. Рядкост е също да влезе и да се заплете в рибарските мрежи, казват специалисти.

Стари рибари и до днес разказват легендата за костния кръст, скрит дълбоко в подчерепната кухина на рибата.

Според поверието тази кост като кръст носи късмет на притежателя, берекет на дома и слука на рибаря, обяснява светския хроникьор Иван Тенев, известен като агент Тенев.
Тя спада към отделно семейство, което се нарича минокопови. Има едри люспи, които говорят, че принадлежи към по-младо еволюционните риби. Люспите са труднопадащи като при бялата риба и щуката. Тялото й е високо, леко сплеснато. Максималният размер, до който достига минокопът, е 70-80 см с тегло до 40-60 кг.

Костта на рибата прилича на кръст.
СНИМКИ: АНТОАНЕТА ПЕЛТЕКОВА И АГЕНЦИЯ
Костта на рибата прилича на кръст. СНИМКИ: АНТОАНЕТА ПЕЛТЕКОВА И АГЕНЦИЯ "ТЕНЕВ"

Интересното при нея е, че капачето, което се намира на главата при хрилете, е покрито с люспи. За разлика от другите риби минокопът има люспи и по главата почти до ноздрите.
Специалистите наричат устата й долна, защото долната й челюст е скъсена и образува нещо като муцунка.

Минокопът носи късмет заради кост като кръст

Минокопът е хищник, живее в дълбоки води около скали на дъното. Долната челюст на рибата е покрита със зъби, а под върха й има израстък, който прилича на дебел мустак.
Той има сетивна функция и помага на рибата да опипва и сканира дъното.

Минокопът носи късмет заради кост като кръст

Минокопът има придънен начин на живот, движи се енергично и развива високи скорости за кратки разстояния. Лесно се придържа и балансира по морското дъно.
Латинското му име Umbrina Cirrosa идва от приликата му с чадър (umbrella в превод от английски означава чадър). Когато рибата се движи във водат, а заради оцветяването и формата си наподобява чадър.

Минокопът носи късмет заради кост като кръст

Обагрена е със сиво-сини ивици, които са косо насочени напред. Когато слънчевите лъчи пробляскват във водата, заради ивиците рибата е почти незабележима, разказват познавачи. Шарката му просто прилича на движеща се вода.
Минокопът се води от т.нар. широко разпространени риби.

ИВАН ТЕНЕВ
ИВАН ТЕНЕВ

Обитава водите на Черно и Средиземно море и на Атлантическия океан. Днес никой не се ангажира да каже дали е на изчезване. Ясно е едно - че поради замърсяването на водите в Черно море видовете бавно изчезват, разказват рибари.

Рибите от семейство минокопови са топлолюбиви, по-едрите екземпляри живеят поединично, а по-малките - на пасажи.

Размножават се през юли и август, като напускат дълбоките води и приближават скалистите брегове.

Малките минокопи се хранят с ракообразни, червеи, мекотели и дребни рибки.
Възрастните са типични хищници и се хранят с риба - попчета, хамсия, барбуна и др.
Минокопът расте бързо. Най-често женската достига до полова зрялост около 6-ата си година, а мъжкият - около 4-ата.

ПРИЛИКИ И РАЗЛИКИ

Често пъти начинаещите харпунджии бъркат минокопа с морската врана. И двете риби са хищници, имат мълниеносни реакции и се смятат за труден улов при подводен риболов. За разлика от минокопа морската врана няма надлъжни ивици, предната й уста няма скъсяване в долната челюст, а гръдният й плавник е кантиран в дебел черен кант. Двете риби имат сходна биология, но морската врана е по-малка. Дължината й стига до 50-60 см, а теглото й е само 4-5 кг. Тялото й е сплеснато отстрани, тилът и страните са оцветени в тъмнокафяво с виолетови примеси, като към корема рибата става по-светла.

Иван Тенев я приготвя на скара

Срещите с минокоп са си жив късмет, а шансът да го сложиш на трапезата е още по-голяма рядкост, казва Иван Тенев. Той на два пъти се е сдобивал с рядката риба.
Първият екземпляр от около 700 грама му бил подарен от страстен харпунджия през 2001 г. по време на фестивала "Бургас и морето".

Наскоро получих нов минокоп - дълъг около 80 см и тежащ 1,8 кг, от главния изпълнителен директор на "Булстрад Виена" Румен Янчев, похвали се Агент Тенев.
Приготвил рибата на скара. Преди това обаче я оставил за час да престои в хладилника в марината от бяло вино, чесън, сол, черен пипер и зехтин. Намазал я със зехтин и я сложил на скарата. Тя е изключително вкусна риба, като всеки хищник има сухо и нетлъсто филе, обясни Иван Тенев.

Той твърди, че освен на скара минокопът става вкусен и запечен на фурна в морска сол.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Манчестър Сити" Габриел Жезус отново е свободен мъж. Той се раздели с гаджето си Фернанда Куироз след едва няколкомесечна връзка. Красивата моделка и нападателят заживяха заедно в именито му в Чешир през октомври. Те започнаха да се срещат през лятото. След това тя се премести в Англия от Бразилия, за да бъде с 22-годишния играч

350 бона приблизително ще влязат в касата на "Левски" от дербито с ЦСКА-София. Парите са от продадените билети и карти за мача. Двубоят е днес от 14,45 ч. на Националния стадион. Феновете на "сините" изкупиха предвидените за тях пропуски в секторите "А" и "Б". Тези за централната трибуна свършиха първи. Тяхната цена бе между 15 и 30 лв

Мери Попинз, Пепеляшка и Малкият Мук заедно в изложба Иво АНГЕЛОВ Принцеси, животни и причудливи същества оживяха в Русе. Всички те са на пълен работен ден в кукления театър в града и за първи път излязоха на светло за изложба. Събитието е по повод днешния юбилей на културната институция в дунавския град - 60 години от създаването й