Стачката в "Градски транспорт" взе главите на двама шефове

https://www.24chasa.bg/Article/1557159 www.24chasa.bg
Работещи в "Градски транспорт" вдигнаха бунт за неплатени заплати. СНИМКА: Атанас Кънев

Уволнения последваха след обявеното гражданско неподчинение на шофьорите от фирма "Градски транспорт" в Пловдив днес.

Своите оставки са хвърлили заместник-директорът на "Градски транспорт" Генчо Енев и заместник-директорът на "Транс сити" Петър Неделчев. Мажоритарният собственик на превозваческото дружество Ангел Батаклиев заяви, че ги е поискал, защото двамата не са обяснили на работещите финансовото състояние на фирмата и са допуснали протеста да избухне в деня на откриването на панаира, когато от услугата се нуждаят много граждани на Пловдив и гости на града.

Работниците на фирмата тази сутрин спряха работа с искане за изплащане на заплатите. В резултат на това нито един автобус на превозвача не излезе от гаражите. Фирмата обслужва 8 автобусни и 4 тролейни линии.

Автобусите на
Автобусите на "Градски транспорт" не излязоха от автоколоните на фирмата. СНИМКА: Атанас Кънев

Според Батаклиев една от причините за ситуацията е тежкото финансово състояние и недостатъчното компенсиране от страна на община Пловдив. Така на практика дружеството му работи на загуба и не е в състояние да се издължава на кредитори и да плаща заплати. Като пример той посочи, че средно на месец загубите са в размер на 340 хиляди лева, а общо държавната и общинската компенсация е около 220 хиляди лева.
На въпрос защо нарушава договора с община Пловдив и автобусите му системно не излизат по график, Батаклиев отговори, че причината е в големия отлив на шофьори. Той поясни, че освен това компенсациите и субсидиите не се разпределят правилно и справедливо между всички превозвачи в града. По думите му община Пловдив дори нарушва част от нормативната база, която регламентира компенсирането на транспортните фирми за префенциалните пътувания, като е намалила необосновано компенсациите за тази година.

Кметът Иван Тотев разпореди на общинските финансисти да преведат веднага 150 000 лв. от компенсацията и субсидията. До този часа по банковите сметки на "Градски транспорт" обещаните пари не са постъпили. Най-вероятно ще ги имат утре, казаха от управата.