Втори ден протести в "Градски транспорт" в Пловдив

https://www.24chasa.bg/Article/1557726 www.24chasa.bg
И днес колите на "Градски транспорт" са по гаражите на фирмата, защото шофьорите стачкуват. СНИМКА: Атанас Кънев

Втори ден продължава гражданското неподчинение във фирма "Градски транспорт" в Пловдив. Само 9 автобуса са излезли по линиите.

Работещите във фирмата се разбунтуваха, защото от юни не са получавали заплати, а мажоритарният собственик Ангел Батаклиев от началото на 2011г. им плаща само 60% от възнагражденията. Стачкуващите обясниха, че излезлите на работа техни колеги са пред пенсия и не искат да им пречат.

Протестите започнаха вчера и заради тях Батаклиев уволни двамата си зам.-директори. Обвини ги, че не са потушили протеста. Изгонени са и трима работници, нарочени за организатори на недоволството.

Фирмата обслужва 8 от линиите на автобусния транспорт в Пловдив и 4 тролейбусни маршрута, от които обаче повече от три месеца по улиците излизат само 5-6 коли. Това даде повод на общината да започне процедура по прекратяване на договора за тролейбусен превоз.

За да потуши напрежението във фирмата вчера кметът Иван Тотев разпореди 3 дни по-рано да бъдат преведени средствата, с които общината компенсира и субсидира транспортната услуга. Очаква се днес 150-те хиляди лева да постъпят в сметките на дружеството.