Аржентиски аптекар стана българин след 5 години чакане

https://www.24chasa.bg/Article/1558379 www.24chasa.bg
Хуан в средата с, майка му Ваня и баща му Марио се радват на туко-що получения указ за българско гражданство. Снимки: Авторът

"Когато умираше през 1993 г., майка ми Анна ми каза: "Искам да бъдеш българин!" Станах през 1995 г. Сега, 17 години по-късно, и моят син направи това."
Гласът на 68-годишния Марио Антон Велер от Маями потреперва и се изгубва. Сълзи изпълват очите му. Радва се, че след 5-годишно чакане най-после и синът му Хуан Мануел е изпълнил последното желание на баба си.

"Хуан е четвърто поколение  българин от нашия род, емигрирал в Аржентина, но няма да е последното", казва твърдо Марио. Той и съпругата му Хуана, която всички наричат Ваня, вече обмислят стъпките, които да предприемат, за да направят българка и внучката си Савана. 14-годишното момиче има право по произход - майка й Мерседес, щерката на Ваня и Марио, също взе българско гражданство след 4 г. чакане през 2009 г.
"Не знам дали всичко започна с последното желание на майка ми, но истината е, че ние винаги сме се чувствали българи", казва Марио Велер.

Майка му Анна е родена през 1917 г. в Чипровци. Когато била на 7 г., баща й Антон тръгнал да търси късмета си в Аржентина. Анна и майка й Петкана се присъединили към него през 1939 г. "Успели в последния момент, преди да затворят границите заради войната", казва Марио.

В Аржентина Анна се запознала с баща му - бесарабски българин, чиито родители емигрирали от Белгород Днестровский в Италия, а по-късно - в Аржентина. Марио се ражда през 1944 г. "Майка ми и баща ми говореха на италиански, но ползваха български думи", припомня си мъжът. Дядо му по бащина линия също говорел на италиански. "Но когато му гостувахме, обичаше да приказва с нас на български и руски и да пее български и руски песни като "Очи чорние", "Волга" и "Катюша", казва Марио. Майка му говорела с родителите си, брат му и сестра му на чипровски диалект. "Вероятно това е диалектът, който съм чул от люлката", казва Марио. Освен диалекта Анна пренесла в Аржентина и майсторлъка да прави чипровски килими и известно време се занимавала с това.

"Както се вижда, съм българин, ама жена ми е 100 процента българка", казва Марио. Той срещнал съпругата си в Аржентина. Дядо й Илия и баба й Райна, родом от Лом и Галичица, пристигнали там с 2-годишната си дъщеря Рилка. По-късно Рилка се омъжила за българския емигрант Васил и така се появила съпругата на Марио - Хуана.
"Понеже е 100-процентова българка, й  казваме Ваня", обяснява той.

Двамата се познават от деца. Семейството й живеело в провинция Чако, на 1000 км от Кордоба, където била фамилията на Марио, но често се виждали по български пикници в Буенос Айрес. После Марио заминал в Италия. Открили се след време, когато той бил в командировка и бил поканен за 24 май в резиденцията на българския посланик в Буенос Айрес. "Там бе и Ваня. Почнахме да се виждаме, после се оженихме", казва Марио.
На въпроса защо пожелала синът й Хуан и дъщеря й Мерседес да станат българи Ваня казва: "Кръв", и сълзи напълват очите й.

Тримата са дошли в България, за да получат указа за гражданството на Хуан. След 2 нощи чакане (карето вдясно) най-после заветният документ е в ръцете им. Младият мъж събужда сестра си Мерцедес, и й казва: "Вече съм българин".

Хуан има аптека в Буенос Айрес. Все още не говори български. Използва идването в родината на дедите си, за да понаучи някоя и друга дума. Родителите му говорят на майчиния си език със сънародниците. Марио е активен член на българо-американската лига "Хан Аспарух" във Флорида. По негови изчисления в щата живеят около 10 000 българи. Преди време им гостувала посланичката Елена Поптодорова. Родила се идея да създадат българска църква и клуб. Сега чакат общината във Флорида да им отпусне терен. Лигата помага при организирането на изборите във Флорида, а отскоро - и за консулски дни, за да не ходят българите чак във Вашингтон.

"От малък слушах увлекателните разкази на майка ми за Дунав, Стара планина, Черно море. Там се споменаваха Чипровци, Берковица, Одеса, Бесарабия, цар Борис и царица Джована, Георги Димитров и Сталин. Всичко бе смесено като шопска салата", казва мъжът. Интересът му към българската история не е нов. Още в колежа  финалната му презентация била за България.

В САЩ имал приятел, който се интересувал от ДНК механизмите и генеалогията на българите. "С него сме говорили за племената, минавали, идвали и оставали в днешната ни държава", казва Марио.

Той се върнал в родината на предците си за първи път през 1968 г. за световния младежки фестивал. Тогава живеел в Милано, а после се преместил до Торино, където до 1988 г. оглавявал международните операции на ФИАТ. "Тогава намерих България много хубава, а българите - образовани и работливи. София бе чиста, с красиви градини", казва Марио. Хората обаче се ядосвали, че не могат свободно да пътуват в чужбина и да пазаруват - в магазините нямало почти нищо. Мнозина го молили да им обменя долари и марки.

Когато за първи път успял да намери роднините си тук, някои от тях споделили, че не са се виждали с години и му заръчали да дойде пак, за да ги събере.

Марио намира, че след 1990 г. нещата почнали да се променят. "София не е чиста както преди, но мирише на свободен пазар. Сега българите имат повече надежда", смята мъжът. Той е доволен, че България най-после се е утвърдила като европейска държава и е влязла в руслото на развитите страни. "Историята ни доказа, че няма вечни империи. България може и трябва да играе важна роля заради миналото си и стратегическото си положение", категоричен е Марио. Преди 2 г. той написа книга за родината на предците си (карето вляво).

Още тогава Хуан бил един от първите му читатели. Сега таткото готви второ издание, което синът сигурно ще препрочете. "Нали вече съм българин", шегува се мъжът.

Пътува 25 часа и не спи 2 нощи, за да получи тапията

Хуан Мануел пътува около 25 ч от Буенос Айрес до София и чака 2 нощи на опашка пред Министерството на правосъдието на "Аксаков" 5, за да получи заветния указ за българско гражданство.

"Като видях какви опашки стават, не вярвах, че ще успея. Затова помолих баща ми да се редуваме. Първата нощ не успяхме - дойдохме едва призори и бяхме 160-и на опашката, втората дойдохме около 2 часа и бях 52-и", казва Хуан.

Когато преди няколко седмици научи от "24 часа" щастливата новина, че след 5 г. чакане молбата му за българско гражданство, подадена през 2007 г., е удовлетворена, той започва да стяга куфарите за България. Това бе чудесен повод и за родителите му да се върнат в родината на предците си. Така Хуан тръгна от Буенос Айрес, а те - от Маями. Тримата се засякоха в Рим и заедно продължиха към София.

Тук обаче ги чакаше неприятна изненада. Всички, получили укази през последните няколко години, се трупат пред Министерството на правосъдието от понеделник до сряда сутрин. Всеки влиза, когато успее. Успяването обаче не е лесна работа. Идва се няколко нощи подред, за да успееш да се впишеш в заветния списък.
На опашката Хуан се запознава с  молдовци, руснаци, македонци, сърби, албанци, турци.

Те разказват всякакви истории. Един имал билет за самолет на другата сутрин и ако не успее да вземе заветния указ, това ще му коства около 200 евро. Всички се чудят защо редът за получаване на указите не се определя по компютър. "Във виртуалната опашка можеш да се запишеш от родината си през септември за ноември, но като дойдеш, ще си сигурен, че ще влезеш и няма да си изпуснеш билета за връщане.

Така, както предварително се определят часове за интервюта за визи в американското посолство. Хем служителите ще са спокойни, хем хората няма да губят време и пари на тротоара пред министерството", казва гневен кандидат-българин. "Защо България ни унижава. Беше ли ви приятно да ви унижават, когато висяхте пред западните посолства за визи?", допълва друг. "Не ми се мисли какво става тук през зимата", казва Хуан и се загръща в якето - макар че е септември, нощите вече са студени.

Бизнесът със страданието на хората обаче върви. Макар че от май миналата година укази се получават само лично, предприемчиви българи продават по-предните места на опашката. Други услужливо паркират колите си пред министерството и дават подслон и спусната седалка за почивка, докато те заменят съсипания от чакане чужденец. Те отказват да кажат колко вземат за услугите "чакане" и "подслон", но очевидно бизнесът не е лош.

Следващата спирка е община "Средец", където кандидат-българите могат да получат служебна адресна регистрация. Въпреки че обработват по около 100 преписки на ден, служителите действат безупречно и за няколко дни Хуан вече има ЕГН.

Таткото написа книга за България

Бащата на Хуан - Марио Велер, неотдавна написа книга "България - главен фактор за стабилността в Близкия изток, Кавказкия и Балканския регион". Първото издание на геополитическото описание разпространи сред познати и експерти в 1000 бройки. След като събра отзиви, готви второ издание, даже има офирти от издатели.
Копие от първото томче прати на американския държавен секретар Хилари Клинтън. "Книгата е насочена към американците, четящи сп. "Форин офис" и се интересуват от геополитика", казва авторът.

Идеята му дошла случайно. През 2005 г. започнал да събира информация за роман. "За да бъда акуратен, направих хроника на историческите факти. После реших, че е добре моите деца и внуци да знаят своя произход и историята на България", казва Велер.
Според него повечето текстове, които е чел за родината на предците си, са пълни с идеологически или исторически предразсъдъци. Той приел ролята на безпристрастен наблюдател.