Американци поискаха да строят АЕЦ “Белене”

https://www.24chasa.bg/Article/1560613 www.24chasa.bg
Емил Хърсев, Самюел Реди от консорциума и Богомил Манчев (от ляво на дясно) представиха инвестиционния интерес към "Белене". СНИМКА: Ивайло Дончeв

Обединение от девет фирми - "Глобал пауър консорциум", иска да построи АЕЦ "Белене" като частен проект, без гаранции от държавата и дългосрочни договори.

Консорциума представи изненадващо вчера министърът на икономиката Делян Добрев пред парламентарната комисия по енергетика. Описа го като инвеститор, който проявява интерес. Това е първата ми среща с представители на консорциума и тя е в парламента, за да има прозрачност и да оформим заедно концепция, по която да се преговаря, обясни Добрев.

Проектът ще бъде 100% гарантиран от американски компании. В контакт сме няколко фирми, които ще влязат в консорциума. Като се договорим, ще идентифицираме членовете му", обясни Самюел Реди от "Глобал пауър". Кого представлява в обединението обаче, не стана ясно. По думите му "компанията-майка има 30-годишен опит в ядрения сектор", няма атомна централа, а няколко хиляди мегавата мощности в света. В интернет името на Реди излиза като директор на компания за ядрени инженерни услуги FreNuc. В представянето й пише, че предлага широка гама от продукти, включително произведени за ядрени мощности в САЩ и Европа.

На заседанието вчера бе обявено, че присъства представител на "Сименс", но Реди уточни, че компанията още не е част от обединението. Арун Савкур, представител на инвестиционния фонд Quantum Group, обясни, че той е кандидат за мажоритарния дял в консорциума. Фондът се занимава с проекти в енергетиката, телекомуникациите, медии и работи в Русия, Китай, Канада, Мексико, Бангладеш и др.

Консорциумът вече е започнал разговори с НЕК и "Атомстройекспорт". Предложението е НЕК да създаде проектна компания и активите и пасивите на АЕЦ "Белене" да влязат в нея. "Ще направим анализ. Активите ще бъдат оценени по справедлива пазарна стойност", обясни Реди. По думите му руската компания "Атомстройекспорт" проявява интерес и ще остане доставчик на оборудването, а технологията няма да се променя. Без оттегляне на руския иск от 1 млрд. евро обаче "сделката не може да продължи". Богомил Манчев, собственикът на "Риск инженеринг", който е един от консултантите за централата, заяви, че и това задължение ще премине към новата проектна компания.
На въпрос дали България може да запази дела си в "Белене", Савкур обясни, че ако желае, може "при разумни търговски условия".

Без отговор останаха въпрос на опозицията кой всъщност е инвеститорът. Разбра се, че един от консултантите му е Емил Хърсев, който обясни, че компаниите са от най-големите в света, но не могат още да се разкрият, тъй като са публични. По думите му оферта няма да има в близките 5-6 месеца, защото първо трябва да се направи анализ и да се подпишат меморандуми с българската и руската страна.

След двучасово бурно заседание председателят на парламента Цецка Цачева обяви, че днес ще внесе проект за решение, с което "да се вземе окончателно решение за "Белене". С него Добрев ще получи мандат да преговаря. Сега не можело заради решението от март, с което парламентът спря "Белене".

Добрев обясни още, че 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" все още е опция. "Разликата е, че ако се реализира "Белене", няма да има реактор, за който се опитваме да намерим място в хибриден проект, каза той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.

Националите по риболов девети сред гръмотевици и мълнии Точно 734,51 килограма шарани улови България по време на традиционния шампионат на планетата в тази дисциплина. Това стигна на нашите риболовци да влязат в престижната десетката на най-добрите. Националите завършиха на девето място от 24 участващи държави. Шампион е ЮАР.

Млади влюбени в България открито демонстрираха чувствата си по случай днешния международен ден на любовта Св.