Американци поискаха да строят АЕЦ “Белене”

https://www.24chasa.bg/Article/1560613 www.24chasa.bg
Емил Хърсев, Самюел Реди от консорциума и Богомил Манчев (от ляво на дясно) представиха инвестиционния интерес към "Белене". СНИМКА: Ивайло Дончeв

Обединение от девет фирми - "Глобал пауър консорциум", иска да построи АЕЦ "Белене" като частен проект, без гаранции от държавата и дългосрочни договори.

Консорциума представи изненадващо вчера министърът на икономиката Делян Добрев пред парламентарната комисия по енергетика. Описа го като инвеститор, който проявява интерес. Това е първата ми среща с представители на консорциума и тя е в парламента, за да има прозрачност и да оформим заедно концепция, по която да се преговаря, обясни Добрев.

Проектът ще бъде 100% гарантиран от американски компании. В контакт сме няколко фирми, които ще влязат в консорциума. Като се договорим, ще идентифицираме членовете му", обясни Самюел Реди от "Глобал пауър". Кого представлява в обединението обаче, не стана ясно. По думите му "компанията-майка има 30-годишен опит в ядрения сектор", няма атомна централа, а няколко хиляди мегавата мощности в света. В интернет името на Реди излиза като директор на компания за ядрени инженерни услуги FreNuc. В представянето й пише, че предлага широка гама от продукти, включително произведени за ядрени мощности в САЩ и Европа.

На заседанието вчера бе обявено, че присъства представител на "Сименс", но Реди уточни, че компанията още не е част от обединението. Арун Савкур, представител на инвестиционния фонд Quantum Group, обясни, че той е кандидат за мажоритарния дял в консорциума. Фондът се занимава с проекти в енергетиката, телекомуникациите, медии и работи в Русия, Китай, Канада, Мексико, Бангладеш и др.

Консорциумът вече е започнал разговори с НЕК и "Атомстройекспорт". Предложението е НЕК да създаде проектна компания и активите и пасивите на АЕЦ "Белене" да влязат в нея. "Ще направим анализ. Активите ще бъдат оценени по справедлива пазарна стойност", обясни Реди. По думите му руската компания "Атомстройекспорт" проявява интерес и ще остане доставчик на оборудването, а технологията няма да се променя. Без оттегляне на руския иск от 1 млрд. евро обаче "сделката не може да продължи". Богомил Манчев, собственикът на "Риск инженеринг", който е един от консултантите за централата, заяви, че и това задължение ще премине към новата проектна компания.
На въпрос дали България може да запази дела си в "Белене", Савкур обясни, че ако желае, може "при разумни търговски условия".

Без отговор останаха въпрос на опозицията кой всъщност е инвеститорът. Разбра се, че един от консултантите му е Емил Хърсев, който обясни, че компаниите са от най-големите в света, но не могат още да се разкрият, тъй като са публични. По думите му оферта няма да има в близките 5-6 месеца, защото първо трябва да се направи анализ и да се подпишат меморандуми с българската и руската страна.

След двучасово бурно заседание председателят на парламента Цецка Цачева обяви, че днес ще внесе проект за решение, с което "да се вземе окончателно решение за "Белене". С него Добрев ще получи мандат да преговаря. Сега не можело заради решението от март, с което парламентът спря "Белене".

Добрев обясни още, че 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" все още е опция. "Разликата е, че ако се реализира "Белене", няма да има реактор, за който се опитваме да намерим място в хибриден проект, каза той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пожар е избухнал в ТЕЦ “Марица Изток 2”. По предварителна информация при ремонтни дейности се е запалил един от комините в централата, който по-късно се е

Вратарят на "Реал" (Мадрид) Тибо Куртоа бе издебнат с красива брюнетка по време на почивката си. Двамата отмарят на Ибиса. Медиите на Иберийския полуостров бързо разконспирираха коя е новата мацка до стража. Оказа се, че новата му тръпка е известният испански модел Сара Солдати. Двамата не се притесняват да демонстрират близост,

Четирикратният шампион в най-голямата колоездачна обиколка "Тур дьо Франс" Крис Фрум се потроши при катастрофа по време на подготовката си за надпреварата, която започва на 6 юли. Британецът се блъсна нелепо в стена на къща. Той пусна кормилото, за да си издуха носа. Сблъсъкът е станал с 60 км/ч. Фрум бе опериран над осем часа,