Екип от прокурори нищи измами в ЕС

https://www.24chasa.bg/Article/1560989 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

"Европейската комисия планира да създаде регламент за сформиране на европейска прокурорска служба до юни догодина", съобщи ръководителят на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер по време на посещението си в Литва.

Създаването на новата служба е нужно, за да се защитят данъкоплатците в 27-те членки. Новата организация е нужна, за да разбиваме големи транснационални мрежи за контрабанда на цигари или престъпни картели, обясни Кеслер.

"Нашият подход в момента не е адекватен, той е фрагментиран, а престъпността все повече става транснационална", казва италианският магистрат.

Европейската прокурорска служба ще е съставена от централна група от прокурори, идващи от всички държави в ЕС и специализирани в този тип престъпления, както и мрежа от национални прокурори. Те ще се намират на място и ще докладват на централното бюро, казва Кеслер. Според него подобна общоевропейска прокурорска служба няма да настъпва по пръстите на краката националните власти и ще работи ексклузивно със службите за борба с измамите в съответните държави членки.

Мнозинството държави в ЕС подкрепяли идеята. Сред скептиците е Великобритания, която традиционно има резерви към европейските ходове за обединение на съдебните власти.

ЗАКОНИ

Европейската комисия предложи вчера 2 регламента, с които се затяга контролът на медицинските изделия и ин витро диагностичните изделия.

Комисарят за здравеопазването Джон Дали обясни, че комисията реагира със законопроекти няколко месеца след случая с дефектните гръдни импланти, който засегна хиляди жени в Европа. Според новите правила в законодателството на ЕС се включват и имплантите за естетически цели, дават се по-големи правомощия на органите за оценяване и по-ясни права и задължения за производителите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Няколкостотин овцевъди и козевъди подкрепени от много граждани днес се събраха на протест пред МС с искания за по-високи държавни компенсации заради загубите които търпят стопаните в страната след умъртвяването на животни в Странджанско и ограниченията в продажбата на мляко. В знак на протест протестиращите запалиха вълна и изляха част от

Тихомълком у нас е върнат Матей Боев, дясна ръка на Евелин Банев-Брендо в наркобандата, прочула се с прозвището "Кокаинови крале". Боев е докаран в България от италиански затвор, където излежава присъда за дрога. Повод за трансфера му е молба да доизлежи наказанието си в български затвор. Вчера тя бе разгледана от Апелативния съд в София.

Кой е той? Стефан Димитров е дългогодишен ловец и председател на старозагорското Сдружение на ловците и риболовците. Той е награждаван много пъти за дейността си от Националния съюз. - Г-н Димитров, близо 120 000 ловци в страната скочиха срещу промените в Закона за лова, целящи предотвратяване разпространението на болестта африканска чума по