Екип от прокурори нищи измами в ЕС

https://www.24chasa.bg/Article/1560989 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

"Европейската комисия планира да създаде регламент за сформиране на европейска прокурорска служба до юни догодина", съобщи ръководителят на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер по време на посещението си в Литва.

Създаването на новата служба е нужно, за да се защитят данъкоплатците в 27-те членки. Новата организация е нужна, за да разбиваме големи транснационални мрежи за контрабанда на цигари или престъпни картели, обясни Кеслер.

"Нашият подход в момента не е адекватен, той е фрагментиран, а престъпността все повече става транснационална", казва италианският магистрат.

Европейската прокурорска служба ще е съставена от централна група от прокурори, идващи от всички държави в ЕС и специализирани в този тип престъпления, както и мрежа от национални прокурори. Те ще се намират на място и ще докладват на централното бюро, казва Кеслер. Според него подобна общоевропейска прокурорска служба няма да настъпва по пръстите на краката националните власти и ще работи ексклузивно със службите за борба с измамите в съответните държави членки.

Мнозинството държави в ЕС подкрепяли идеята. Сред скептиците е Великобритания, която традиционно има резерви към европейските ходове за обединение на съдебните власти.

ЗАКОНИ

Европейската комисия предложи вчера 2 регламента, с които се затяга контролът на медицинските изделия и ин витро диагностичните изделия.

Комисарят за здравеопазването Джон Дали обясни, че комисията реагира със законопроекти няколко месеца след случая с дефектните гръдни импланти, който засегна хиляди жени в Европа. Според новите правила в законодателството на ЕС се включват и имплантите за естетически цели, дават се по-големи правомощия на органите за оценяване и по-ясни права и задължения за производителите.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Боян Магесник е уникална личност в българската история. Четвърти син на Симеон Велики, той всъщност се казва Вениамин, но не приема християнството и е сочен за основоположник на богомилската ерес. За него е писано съвсем малко, и то, че владее магии и може да се превръща във вълк и всякакво друго животно.

Две ефективни и три условни присъди наложи спецсъдът на прословутата банда оръжейници, спипани с картечниците "Узи". Те бяха арестувани по време на акция през ноември миналата година. След обиск в домовете им бяха открити 50 бройки от автоматите. Година и 10 месеца ще лежи соченият за тартор на бандата Йордан.

Второ ЦСКА се подигра с юношата на "червените" Димитър Маймунков. Аматьорският 1948 освободи нападателя веднага след първия мач от Трета лига с "Беласица" (1:1). Преди две години талантът си тръгна огорчен от автентичния ЦСКА, който му дължеше 20 000 лева. "Направиха ни на маймуни", изригна тогава нападателят пред "България Днес".