Екип от прокурори нищи измами в ЕС

https://www.24chasa.bg/Article/1560989 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

"Европейската комисия планира да създаде регламент за сформиране на европейска прокурорска служба до юни догодина", съобщи ръководителят на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер по време на посещението си в Литва.

Създаването на новата служба е нужно, за да се защитят данъкоплатците в 27-те членки. Новата организация е нужна, за да разбиваме големи транснационални мрежи за контрабанда на цигари или престъпни картели, обясни Кеслер.

"Нашият подход в момента не е адекватен, той е фрагментиран, а престъпността все повече става транснационална", казва италианският магистрат.

Европейската прокурорска служба ще е съставена от централна група от прокурори, идващи от всички държави в ЕС и специализирани в този тип престъпления, както и мрежа от национални прокурори. Те ще се намират на място и ще докладват на централното бюро, казва Кеслер. Според него подобна общоевропейска прокурорска служба няма да настъпва по пръстите на краката националните власти и ще работи ексклузивно със службите за борба с измамите в съответните държави членки.

Мнозинството държави в ЕС подкрепяли идеята. Сред скептиците е Великобритания, която традиционно има резерви към европейските ходове за обединение на съдебните власти.

ЗАКОНИ

Европейската комисия предложи вчера 2 регламента, с които се затяга контролът на медицинските изделия и ин витро диагностичните изделия.

Комисарят за здравеопазването Джон Дали обясни, че комисията реагира със законопроекти няколко месеца след случая с дефектните гръдни импланти, който засегна хиляди жени в Европа. Според новите правила в законодателството на ЕС се включват и имплантите за естетически цели, дават се по-големи правомощия на органите за оценяване и по-ясни права и задължения за производителите.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жилището на Венета Райкова е като прокълнато. Водещата сама стигнала до този извод след серия проблеми, които й се стоварили на главата. Въпреки че домът на водещата е като от корица на списание, самата Венета далеч не е прекарала много щастливи моменти там. Преди да се сдобие с него, тя изгоряла с 50 000 лева, които дала за жилище на зелено,

Една от най-красивите биатлонистки на олимпиадата в Пьонгчанг - италианката Доротея Вирер, разочарова феновете си с последното си решение. Брюнетката заби нож в сърцето на мъжката част от феновете си, като отказа офертата на италианския "Плейбой" за фотосесия след края на олимпиадата. "Сигурно много момичета мечтаят за това, но аз не съм такава.

Милена Славова иска от приятели и фенове по 10 лв., за да им попее навръх рождения си ден. Милена обещала да изпълни всички хубави и важни песни в живота си, но срещу това иска пари. Тя навършва 52 години на 24 февруари – на тази дата се пада и Тодоровден. Милена е наела клуб с рок ориентация в центъра на столицата.