Противоречия за радикален ислям объркват съда

https://www.24chasa.bg/Article/1561400 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Противоречия в показанията на трима свидетели по делото за радикален ислям установи Окръжният съд в Пазарджик. Той даде ход на делото срещу 13 души, обвинени в разпространението на салафизъм.

Днес на третото заседание магистратите трябва да разпитат 16 свидетели от призованите 18.

Бранимир Змияров е секретар на джамийското настоятелство в ромската махала в Пазарджик. Той каза, че един от обвиняемите Ахмед Ахмед е изнасял лекции в джамията. Свидетелят е салафит, обвиняемият също. Прокуратурата направи искане за прочитане на показанията му от досъдебното производство заради противоречия.

На 27 април 2011 г. свидетелят е казал, че "ислямът ще завладее света" и, че е "правилната религия", това е проповядвал и обвиняемият Ахмед Ахмед, а също и че целият свят ще стане ислямски. Всички, които не са мюсюлмани, ще горят в ада и само ислямската религия е правилна.

Днес свидетелят каза, че не е говорил такива неща и не знае защо се е подписал в протокола за разпит.

Другият разпитан е Иван Моллов, имам в джамията в ромската махала в Пазарджик. Той също не потвърди дадените показания в досъдебното производство.

Третият свидетел Светослав Манчев каза, че е нормално да бъде салафит и да изповядва тази част от исляма, че е чел лекции на обвиняемите Мутлу, Ахмед и Салих, в които е записано, че властта идва от Аллах, че жените трябва да се забулват в черни дрехи.

И на този свидетел бяха прочетени показанията от досъдебното производство заради противоречия. Там той е казал, че не приема държавата, не ходят на избори и спазва само религиозните закони, защото властта се дава от Аллах.

Пред съда той също каза, че не владее добре български и не е разбрал под какво се е подписал.

Пред сградата на съда няма нито един от протестиращите мюсюлмани, които бяха се събрали вчера, за да подкрепят обвинени.

Първото заседание беше на 18 септември. Тогава прокуратурата оповести обвинителния акт срещу 12-те мъже и една жена, обвиняеми по делото. Един от тях - Саид Мутлу, е обвинен за проповядване на антидемократична идеология, противопоставяне на принципите за демокрация, държавност и върховенство на закона, чрез проповядване идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава. За това, че са ръководили нерегистрирана по законоустановения ред в България организация „Ал Уакф ал ислями", която си е поставила за цел проповядване на антидемократична идеология, за това че проповядвал омраза на религиозна основа.

Останалите са обвинени също в проповядването на антидемократична идеология и религиозна омраза и членство в нерегистрирана по законно установения ред за страната организация. Второто заседание беше на 26 септември. На него бяха разпитани общо шестима от седемте свидетели.

Единственият, който не беше разпитан е Муафак Аласад, тъй като той поиска преводач.

В днешното съдебно заседание, което започна в 9:00 часа, се очаква да бъдат разпитани и тайни свидетели. Предстои да бъдат изслушани и 10-те специалисти, изготвили приложените в материалите по делото експертизи.

Очаквайте подробности

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца